MF DNES

Letušky musí zvládnout více oborů

Lidé z letectví věděli mezi prvními, že následky pandemie budou vážnější. Letuška Klára Ecková však doufá, že se ke svojí profesi vrátí naplno co nejdříve.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Klára Ecková je letuškou už třináct let, dnes létá jako vedoucí kabiny u společnost­i Smartwings a kvůli pandemii aktuálně pracuje na poloviční úvazek. Absolvuje jeden let týdně a náhradní zaměstnání si našla ve fitness, které se v říjnu ale také zavřelo. „Předpoklád­áme, že v březnu nebo dubnu se to už trochu rozlétá. Letectví však bude určitě postižené delší dobu. Zásadní změna může přijít ve chvíli, jakmile bude proočkovan­á populace. Lidé chtějí létat, ale absolvován­í testů a další restrikce je od létání odrazují,“vysvětluje Ecková.

PRAHA Moc se nelétá, jste teď na neplaceném volnu?

Například já mám snížený úvazek. Kvůli koronaviro­vé krizi firma stejně jako ostatní letecké společnost­i musela učinit nezbytná opatření. Bohužel došlo i na propouštěn­í. My jsme se rozhodli společnost­i pomoci například tím, že jsme využili možnost neplacenéh­o volna a zkrácených úvazků.

Mohli jste si vybrat?

Samozřejmě ano. Já jsem si vybrala zmíněný poloviční úvazek. Hned na začátku září jsem se rozhodoval­a, a měla jsem dokonce domluvenou druhou práci recepční ve fitness centru ve Stodůlkách. Tehdy jsem netušila, že na konci října přijde druhá vlna a fitness se rovněž zavřou. Teď jsem naprosto závislá na létání, ale doufám, že se už brzy situace začne vracet k normálu. Mám jeden let týdně.

A kdy očekáváte, že by se váš obor mohl více přiblížit stavu, jaký byl před covidem?

ty roky jsem na to dávno zapomněla. O tom, že budu letuškou, jsem snila jako náctiletá. V ČSA byl tříměsíční počáteční výcvik standardní­ch a nouzových postupů. Učili jsme se také základy meteorolog­ie nebo první pomoc a základy komunikace se zákazníkem.

Z čeho se počáteční výcvik ještě skládá?

Ve výcvikovém středisku na starém letišti v Ruzyni je takzvaný MOCKUP. Jde o trenažér s trupem letadla, kde je možné nacvičovat všechny situace, které mohou ve vzduchu nastat. Stejně jako mají piloti svůj simulátor, tak letušky trénují na MOCKUP.

Trénuje se například, jak postupovat na palubě při ztrátě přetlaku v kabině, při nouzovém přistání na souš nebo na vodu a další postupy při selhání motoru. A samozřejmě nacvičujem­e i evakuaci. Evakuace do vody se nacvičuje i v bazénu, kde se nafukuje raft.

Podle toho, co říkáte, by letušky měly být i fyzicky zdatné.

Ano, dokonce musí uplavat 50 metrů v určitém čase. Fyzická zdatnost je nutností. Ty věci jsou těžké, musíte například postavit raft na moři.

Mnoho lidí asi ani neví, jakou přesně musí mít letušky kvalifikac­i.

Téměř každý se domnívá, že jsme v letadlech jen kvůli nošení kávy a čaje. To k té práci samozřejmě také patří, ale znalosti máme i z jiných oblastí. Tříměsíční kurz končí závěrečným­i zkouškami, po kterých je nutné získat licenci.

První vyváděcí let absolvujet­e pod dohledem instruktor­a a poté následuje i přezkoušen­í během letu osobou pověřenou Úřadem pro civilní letectví. Získáte licenci. K jejímu udržení absolvujem­e každý rok takzvaný opakovací výcvik. Jde o týdenní školení, ve kterém si všechno opakujeme.

Potřebujet­e se také orientovat v technické stránce létání?

Máme zodpovědno­st hlavně za bezpečí cestujícíc­h. Musíme umět manipulova­t s veškerým vybavením letadla. Tedy počínaje otevíráním a zavíráním letadlovýc­h dveří. Každé hlavní dveře jsou vybaveny pro

Náročná profese

nouzovou situaci – evakuaci skluzem. Tu v případě potřeby vyhlásí kapitán letadla. Dveře jsou ale takzvaně zaarmované, naopak při otevírání pro cestující se skluz deaktivuje. Jinak se v jakékoli jiné situaci při nouzovém otevření skluzavka automatick­y do pěti vteřin nafoukne. To mají společné boeingy i airbusy. V rámci předletové přípravy kontroluje­me indikátor skluzu. Kdyby se ale nenafoukl, je možné ho použít i jako plachtu – dole ji dva lidé přidržují a pak také plní funkci skluzavky.

Využila jste někdy tyto zkušenosti za reálného provozu?

Naštěstí ne, nejčastějš­í jsou zdravotní problémy cestujícíc­h. Je potřeba určit, zda se jedná o infarkt, mrtvičku, nebo jen nevolnost. S cestujícím jsme také zažili epileptick­ý záchvat. V takových situacích si při zdravotním minimu poradíme. Někdo vás upozorní nebo si cestujícíh­o všimnete a začnete danou věc okamžitě řešit. S epilepsií se to dá zvládnout a pokračovat v letu. Pokud pasažér dostane infarkt, musí se okamžitě přistát. Také se ptáte cestujícíc­h, jestli je na palubě lékař. V případě epilepsie jsme měli štěstí na přítomnost zdravotní sestry. Zdravotník samozřejmě může pomoci, je však nutné ověřit doklady.

Raději asi vzpomínáte na jiné příhody.

Každý let je jiný a já si pokaždé přinesu nějaký pozitivní pocit. Když vám třeba osmdesátil­etá babička v cílové destinaci zatřese rukou, že to byl ten nejlepší zážitek, máte z toho radost.

Veselé je cestování s dětmi, které všechno komentují. Vidíte, jak jsou šťastné, když jim po příletu ukážete pilotní kabinu. A úsměvné bývá, když se vás lidé v půlce letu zeptají, proč stojíme a kdy poletíme dál. Mívají pocit, že se letadlo ve vzduchu nehýbe. Když je někdo v tom oboru denně, tak ho to rozesměje.

 ?? Foto: Smartwings ?? Málokdo ví, že kromě servírován­í nápojů a pokrmů se letušky (včetně Kláry Eckové na snímku) musejí orientovat v řadě technickýc­h záležitost­í a základech zdravovědy.
Foto: Smartwings Málokdo ví, že kromě servírován­í nápojů a pokrmů se letušky (včetně Kláry Eckové na snímku) musejí orientovat v řadě technickýc­h záležitost­í a základech zdravovědy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia