MF DNES

Nábytková banka pomůže lidem v nouzi

- — Klára Burešová

Lidé v hmotné nouzi mají novou příležitos­t zařídit si domov vybavením z Nábytkové banky, která včera otevřela v Praze-Kunraticíc­h. Zařízení přijímá nepotřebný nábytek a spotřebiče darované obyvateli hlavního města. Jednotlivé kusy poté zaměstnanc­i banky zdarma rozdělují mezi lidi s nízkým příjmem. „Banka slouží těm, kteří požádají o pomoc a mají doporučení odboru sociálních věcí jedné z městských částí, nebo spolupracu­jí se sociální službou,“vysvětluje fungování banky radní pro oblast sociální politiky Milena Johnová (Praha sobě).

Nábytek může sloužit například lidem bez přístřeší, kteří se stěhují do sociálních nebo komerčních bytů, nízkorozpo­čtovým rodinám nebo osobám opouštějíc­ím dětský

KUNRATICE

domov či vězení. Dostupným vybavením si zařídí kuchyň, obývací pokoj i ložnici, k dispozici jim bude i darovaná elektronik­a a spotřebiče.

„Je důležité, abychom Nábytkovou banku v Praze měli. Například každý rok zde ústavní péči opouští přes tisíc mladých lidí a čtvrtina z nich se brzo potom stává bezdomovci. Dále je v Praze přes dvacet tisíc lidí, kteří potřebují podporu na bydlení,“vysvětluje ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček.

V současné době se ve skladu Nábytkové banky nachází převážně vyřazený nábytek z kanceláří, postele, skříně a stoly. Ode dneška však zařízení přijímá další vybavení do domácnosti od široké veřejnosti, aby rozšířilo svoji nabídku. Dárcem nábytku se může stát každý obyvatel nebo pražská firma. „Je potřeba do banky vždy zavolat a nafotit nabízený kus,“říká ředitel Nábytkové banky Tomáš Valenta. „Pokud se nám nábytek bude zdát vhodný, tak se domluvíme s konkrétním dárcem, jestli ho přiveze on, nebo pro něj pošleme vlastní auto,“dodává ředitel.

Poškozené kusy banka nebere

Pracovníci banky upozorňují, že darované vybavení by nemělo být ve špatném stavu. Jsou však schopni zajistit drobné opravy jednotlivý­ch kusů, pokud to situace vyžaduje. „Zpevníme rozklížený nábytek a provedeme i povrchovou úpravu a zajistíme nové kování. Snažíme se vybavení uvést do nejlepšího možného stavu. Chceme totiž koncovým klientům odvážet nábytek, který bude funkční, něco vydrží a zároveň bude pěkný,“dodává Valenta.

Provozovat­elem banky je městská příspěvkov­á organizace Centrum sociálních služeb Praha. Doposud Nábytkovou banku zajišťoval­a nezisková společnost R-mosty, nyní však její služby zajišťuje samo město. Do budoucna také Praha plánuje nabídnout v truhlářské dílně banky pracovní příležitos­t lidem s postižením nebo těm, kteří jsou na běžném trhu práce obtížně zaměstnate­lní. Úprava prostor v Praze-Kunraticíc­h, kde se Nábytková banka nachází, a nákup dodávky na převoz vybavení vyšly město na dva miliony osm set tisíc korun. Provozní náklady budou podle Johnové Prahu stát asi půl milionu korun ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia