MF DNES

Covid boří v NHL stoleté zvyky. Hráči nosí reklamu

Pyšnili se, že jejich uniformy nehyzdí komerce. Krize učinila z hokejistů nositele reklam. Na helmách. A jen dočasně. Jenže bude to platit?

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Je to kosmetická změna, které si leckdo při včerejším opožděném rozjezdu NHL ani nevšiml. Přesto řada fanoušků i novinářů už v předstihu horuje: Je to cesta do hokejových pekel! Oč jde?

Na helmách hokejistů přibyla – mnohdy nenápadná a nikterak nevkusná – loga sponzorů. „Víme, že nemůžeme otevřít stadion divákům, proto jsme otevření jiným možnostem,“vysvětluje prezident

New Jersey Devils Jake Reynolds. Právě Devils jako první před Vánocemi oznámili, že přilbu v prostoru nad spánky „zkrášlí“znak finanční společnost­i. Záhy se přidávaly další kluby. Po startu sezony je jich většina, což způsobuje povyk.

Pro pochopení – ač je NHL především zábavním průmyslem, dál lpí na tradicích a čistotě hracích ploch a především uniforem.

Jenže koronaviru­s stoleté pořádky začíná měnit. „Reklama na helmách udrží klubům výnosy,“vysvětluje komisař NHL Garry Bettman. „Díky tomu ani nemusejí splácet sponzorům peníze, které už od nich získaly.“Podle stanice TSN by si celá soutěž měla přilepšit zhruba o 15 milionů dolarů.

V zámoří se však řeší navazující otázka, zda potisky na přilbách nesvědčí o přesunu reklamy i na posvátné místo – na dresy. Třeba basketbalo­vá NBA od roku 2017 nabízí jejich část sponzorům, což jednotlivý­m týmům přináší dva až 14 milionu dolarů ročně. „Je cenné, že spoustu zkušeností můžeme převzít,“naznačuje šéf Devils Reynolds. Hokejoví šéfové pamatují, jaký humbuk před šesti lety provázelo uzavření smlouvy mezi NHL a firmou Adidas. Dresy s typickými třemi pruhy se neuchytily, ale logo výrobce sportovníh­o oblečení vzadu mezi rameny znamenalo výrazný ústupek od dresů neposkvrně­ných komercí. Těžká doba nutí NHL k dalším úpravám. Zároveň nikdo nechce, aby byli hokejisté oblepení reklamou jako vozy série NASCAR nebo kolegové z evropských týmů. Třeba na extraligov­ém hráči kolikrát stěží najdete volné místo, kam by se dalo umístit logo dalšího sponzora. Liberec dokonce v krizi z nejvýrazně­jšího místa na hrudi vyhnal znak Bílého Tygra, kterého má jinak i v názvu klubu.

„Naše porota je stále proti změně dresů,“zdůrazňuje Bettman. Před sedmi lety šéf NHL odmítl nabídku zhruba za 120 milionů dolarů, teď by cena jistě stoupla. Vedení ligy ale ujišťuje, že polepy na helmách představuj­í dočasné covidové řešení. Dobře informovan­ý zdroj respektova­ného webu The Athletic nicméně poznamenáv­á: „Když to bude vynášet, proč by z toho Garry neudělal stálou položku?“

Byl by to logický tah v časech, kdy koronaviru­s a jeho následky nejen sportovní svět ještě dlouho pocítí. „Tím, že se sezona odehraje, ztratíme pravděpodo­bně ještě víc peněz, než kdyby se nehrálo,“přibližuje Bettman. Ztráty soutěže se odhadují na miliardu dolarů, o polovinu výdělků přichází liga kvůli nepřítomno­sti diváků na zimácích. A proto NHL musí šetřit a hledat nové příjmy. Hokejistům se například zhruba o čtvrtinu snížily mzdy. Kromě hokejových hal ve zkráceném covidovém ročníku nesou jména sponzorů i nově vytvořené divize. Třeba Hertl hraje (ve volném překladu) v Západní Honda divizi, Pastrňák s Voráčkem budou střílet góly ve Východní MassMutual divizi.

A na hlavách už mají názvy bank, automobile­k či výrobců pneumatik.

 ??  ?? Už je klidnější Petr Rada patřil mezi trenérské bouřliváky, ale říká, že se zklidnil.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA
Už je klidnější Petr Rada patřil mezi trenérské bouřliváky, ale říká, že se zklidnil. Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia