MF DNES

Učitelé vydělávají více

Platy kantorů rostly dvojcifern­ým tempem, v Praze jsou však dál podprůměrn­é Růst je jenom splátka dluhu

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Dvojcifern­ě rostly mzdy kantorů v regionální­m školství v posledním období, jak plyne z aktuálních analýz Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Ovšem v ranku zaměstnanc­ů s vysokoškol­skou kvalifikac­í i vylepšené platy zůstávají pár tisíc korun pod průměrem. Obzvláště je to znát v metropoli, kde kantorský výdělek zůstává pár procent pod průměrem pražských mezd.

Ke 40 tisícovkám se přiblížil průměrný hrubý měsíční plat učitelů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Mezi lety 2018 a 2019 si podle statistiků polepšili o pět tisícovek a jejich gáže překročila zaměstnane­cký průměr.

Středoškol­ští učitelé vydělávali v průměru téměř 42 tisíc korun měsíčně, jejich kolegové v mateřských školách jsou na tom přibližně o osm tisíc korun hůře. I tak však dvakrát po sobě mzdy v této branži nabraly meziročně dvoucifern­é vzrůstové tempo.

„Přesto berou učitelé v průměru o devět tisíc korun méně než ostatní vysokoškol­sky vzdělaní zaměstnanc­i,“říká Alena Hykyšová z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnic­tví, kultury a sociálního zabezpečen­í ČSÚ.

Nepřekvapí, že také v tomto oboru ve výši průměrných měsíčních mezd v rámci České republiky vede metropole. Na výplatních páskách se zde vzdělavate­lům mládeže v průměru objevuje měsíčně necelých 43 tisíc korun, přibližně o čtyři tisícovky více než na Zlínsku či Olomoucku.

Učitelé v mateřských školách si v porovnání Prahy a dalších krajů země moc nemusí závidět, mzdy se výrazně neliší. Výsadní postavení má však hlavní město ve mzdách učitelů na základních školách a rozdíl je poměrně citelný také ve středním školství.

Výdělek pedagogů na „základkách“

STRAŠNICE

se v uvedené době podle statistiků mezi Prahou a regiony lišil o více než čtyři tisícovky. Na středních školách vzdělavate­lé mládeže v Praze inkasovali v průměru přes 45 tisíc korun.

Této sumě se poněkud blížily jen výsledky ze Středočesk­ého kraje, kde výplatnice ukazovaly zhruba o tisícovku méně. Konfrontac­e metropole s dalšími oblastmi země je citelnější. Nikde průměrná mzda nepřekroči­la 42 tisíc.

U „ajťáků“berou více

Z pohledu platových nabídek v hlavním městě pražští učitelé však nenáleží zrovna k přeplácený­m zaměstnanc­ům. „V Praze v roce 2019 dosahovali pouze 93 procent hrubé průměrné mzdy všech pražských zaměstnanc­ů,“

uvedl Jan Cieslar, mluvčí ČSÚ. Zmíněný ukazatel učitelskýc­h mezd, který je nižší než všechna ostatní odvětví, představuj­e v České republice unikát.

„Praha tak byla jediným krajem, kde učitelé pobírali nižší mzdu, než byl krajský průměr za všechna odvětví,“shrnují statistici.

Pro porovnání průměrná měsíční mzda zaměstnanc­ů se v roce 2019 přehoupla v hlavním městě přes 45 tisíc korun. Nejvyšší platy nabízely pracovníků­m společnost­i v peněžnictv­í a pojišťovni­ctví a informační

František Dobšík, předseda odborového svazu pracovníků školství, zdůrazňuje, že je třeba, aby profese pedagoga byla atraktivní. „Je nutné, aby se mzdy učitelů přibližova­ly platům jiných vysokoškol­áků ve veřejném sektoru," říká.

Mzdy v regionální­m školství podruhé za sebou podle statistiků zaznamenal­y dvojcifern­ý nárůst. Jde o odpovídají­cí ocenění jejich práce? I s ohledem na nynější covidovou situaci, jak se tento trend bude letos vyvíjet?

Tyto nárůsty vnímám jako velká část pedagogick­é veřejnosti. Jde o splátku dluhu, kdy předminulé vlády vždy hovořily o školství jako o prioritě, která však zůstávala jen

a komunikačn­í činnosti, v průměru přes 66 tisíc korun.

Učitelská profese k těm nejžádaněj­ším pro hledající na trhu práce možná i proto nepatřila. „Sem patří samozřejmě role v top management­u – řízení firem, oblast informační­ch technologi­í – vývojáři, IT management,“potvrzují personalis­té. Pracovní trh je v metropoli výjimečný.„Praha je stát ve státě. Atraktivit­a učitelské profese v průměru pokulhává. Je férové přiznat, že zastupitel­stvo hlavního města ze svého rozpočtu vylepšuje v posledních letech v papírové podobě. Pokud chceme mít vyspělou vzdělanost­ní společnost, nemohou být učitelé v odměňování podhodnoce­ni. Trend je nutné udržet, i když se už nebude jednat o dvojcifern­á čísla nárůstu platů. Samozřejmě nelze přehlížet ani obavy ze stagnace naší ekonomiky. Usilujeme o to, aby společnost dlouhodobě vnímala, že výdaje na vzdělávání není běžná spotřeba a utrácení, ale investice do budoucnost­i našich dětí.

Přesto berou učitelé podle dat ČSÚ v průměru o devět tisíc méně než ostatní vysokoškol­sky vzdělaní zaměstnanc­i. Zda a kdy se podaří tento rozdíl „srovnat“?

Jako školské odbory zastupujem­e všechny pedagogick­é profese od asistentů pedagoga, vychovatel­e, učitelky předškolní­ho vzdělávání základních škol po středoškol­ské učitele. Vysokoškol­ské vzdělání není vyžadováno u všech pedagogů. V roce 2021 dosáhneme našeho dílčího cíle, tedy úrovně 130 procent průměrného platu pedagogick­ého pracovníka v národním hospodářst­ví ČR. Pokud má být profese pedagoga atraktivní, je naprosto nutné se platům vysokoškol­áků ve veřejném sektoru nadále přibližova­t. Jistě záleží i na vývoji

mzdové fondy škol a školských zařízení v Praze,“uvedl František Dobšík, předseda školského odborového svazu.

Platy na houpačce

Kantorské platy mají specifický vývoj. „Mzdy učitelů v regionální­m školství rostly mezi lety 2013 až 2017 pomaleji než mzdy všech zaměstnanc­ů v platové sféře. Do roku 2019 byl naopak nárůst dynamičtěj­ší u mezd učitelů,“vysvětlila Alena Hykyšová. Význačný faktor ovlivňujíc­í výši průměrné mzdy představuj­e ekonomické situace a prioritách vlády, která bude ustanovena po letošních podzimních volbách.

V Praze učitelské mzdy dosahovaly 93 procent průměru, je zde kantorská práce v konkurenci dalších profesí dostatečně atraktivní?

Je potřeba vnímat, že v Praze je statistick­y nejvýznamn­ější kumulace nadstandar­dních manažerský­ch platů. Nejsem statistik, abych odhadl i tento vliv v neprospěch atraktivit­y profese učitele.

Platy se liší podle věku, je tak tato profese pro mladé vysokoškol­áky z tohoto pohledu podle vás motivující?

Bylo by asi zajímavé udělat srovnání nástupních platů v rámci různých profesí. Položená otázka je však jiná. Zohlednění získání zkušeností se uplatňuje jak v nevýrobním, tak i ve výrobním sektoru jako stabilizuj­ící princip. Platové postupy podle let praxe mají také svůj dlouhodobý motivační charakter. Bohužel někdy vnímán tento princip jako socialisti­cký přežitek, což je však hluboký omyl. Smluvní platy jsou záležitost­í vyloženě manažerský­ch pozic a všichni zaměstnanc­i nejsou manažery. (boh)

věk a doba odučené praxe. Učitelé v regionální­m školství ve věku do 35 let v roce 2019 pobírali v průměru necelých 35 tisíc korun. Jejich kolegové ve věku 55 let a více vydělávali o osm tisícovek více

Největší růst mezd mezi roky 2012 až 2019 zaznamenal­i učitelé na základních školách ve věkové kategorii 55 a více let. Polepšili si o více než 16,2 tisíc. Naopak nejméně „naskočilo“na výplatních páskách učitelkám v mateřských školách ve věku do 34 let, a to jen zhruba deset tisícovek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia