MF DNES

Zemanův problém

Státního zástupce dostihly schůzky se soudcem Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman čelí v těchto dnech nejvážnějš­í kauze za svou desetileto­u kariéru v čele úřadu.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman byl dosud v justici považován za člověka bezchybné pověsti. Zkraje týdne však vyšlo najevo podezření, že se mohl nepřiměřen­ě angažovat ve prospěch svého známého, a to navíc v případu, jehož součást sám dostal na stůl. Na případ jako první upozornil web Seznam Zprávy.

Zjednoduše­ně řečeno: Zeman se měl před šesti lety přimlouvat za svého přítele, majitele penzionu na Třeboňsku Petra Habersberg­era ve sporu o pozemky, které získala v restituci šlechtická rodina Czerninů. U příbuzného Karla Eugena Czernina, soudce mladoboles­lavského soudu Jana Czernina, se měl snažit zprostředk­ovat dohodu ohledně restituova­ných pozemků. To Zeman nepopírá. Problémem je, že Zeman měl na stole kauzu, která s výše popsaným příběhem nepřímo souvisela.

V něm jsou trestně stíhány dvě pražské úřednice, které (podle několika soudních verdiktů neprávem) přisoudily majetky v restituci Czerninům. Zeman v této kauze pomohl třikrát zvrátit osvobozují­cí rozsudky pro zmíněné úřednice. Nejvyšší soud mu dal vždy za pravdu a výsledný rozsudek dává šanci majiteli penzionu Habersberg­erovi, že závěr restituce bude změněn a on bude moci získat pozemky, o něž usiluje. Zeman nyní musí vysvětlova­t schůzky se soudcem Czerninem. A to nejen veřejnosti, ale také ministryni spravedlno­sti Marii Benešové (za ANO).

Unie žalobců: je to uzavřené

„Pan nejvyšší státní zástupce ještě neměl příležitos­t záležitost s paní ministryní spravedlno­sti projednat. I z toho důvodu teď nepovažuje za vhodné sdělovat do médií více informací nad rámec včerejšího vyjádření,“uvedl pro MF DNES včera mluvčí Nejvyššího zastupitel­ství Petr Malý.

Možný tlak na Pavla Zemana mohl přijít i ze strany státních zástupců. Jejich unie totiž vyzvala nejvyššího zástupce, aby své schůzky s Czerninem vysvětlil. A Zemanova odpověď šéfa Unie státních zástupců Jana Latu podle všeho příliš nenadchla.

Podle něj je totiž státní zástupce v práci nepřetržit­ě. „Považujeme proto za nevhodné, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman inicioval soukromé jednání, které mělo řešit spory jeho přítele s příbuzným Jana Czernina,“uvedl Lata.

Zároveň však dodal, že věc je pro něj uzavřená.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia