MF DNES

„Čekáme na tragédii“

Nebezpečný muž před pár dny najížděl autem na souseda. Celá ulice se ho bojí.

- Václav Janouš Dominika Hromková

Podél plotu se tiše sune patnáctka policistů ze zásahovky se samopaly, beranidlem a nůžkami. V bočních ulicích pobíhají kriminalis­té. Prostor páskují uniformova­ní policisté. Vyjednavač se snaží po telefonu čtyřicetil­etému muži domluvit, aby se vzdal.

Zabarikádo­val se uvnitř rodinného domu v pražských Štěrboholí­ch, kde střílel z pistole po přítelkyni. Muž se po chvíli poměrně hladce vzdává. Zásahovka jej vyvádí z domu do sanitky, která jej odveze do psychiatri­cké léčebny. Muž je duševně nemocný. Už jednou byl odsouzen k podmínce za nebezpečné vyhrožován­í. Je jaro 2016 a lidé z ulice doufají, že se problemati­ckého souseda zbaví.

Omyl. Muž je po pár týdnech zpátky a v ulici se udějí další a další konflikty. Ten poslední se stal minulý týden, kdy se muž popral se svým známým nejprve v domě, pak na ulici a nakonec sedl do auta a prudce se rozjel proti němu a přimáčkl jej na protilehlý sousedův plot.

Lidem dochází trpělivost a bojí se, že soužití v jinak klidné ulici K Valu na kraji Prahy skončí tragicky. „Máme strach. Bojíme se. Naše vnoučata si jednou hrála na ulici a on mezi ně vhodil dělbuch. Zavolali jsme policii, ale nikdo nám dosud nepomohl,“vypráví jeden ze sousedů. MF DNES jeho jméno stejně jako jméno útočníka zná, ale z obavy lidí z pomsty je nezveřejňu­je, stejně tak jako jména dalších sousedů, kteří promluvili.

Vyhrožoval, pokřikoval, střílel

Stížností na incidenty už lidé poslali na úřady spousty. Jednou dotyčný

Zatčen napadl přítelkyni před domem paralyzére­m, střílel po ní z pistole, pokřikoval sprostě na děti na ulici a vykřikoval protiimigr­antská hesla. Jindy vyhrožoval sousedům, že jim podpálí dům, pokud na něj budou podávat trestní oznámení. Skákal a dupal po střeše auta vlastní matky nebo posílal sousedům SMS zprávy, že měli dávno zemřít.

„Křičel třeba na nás, že lidi jako my už měli dávno viset. Bojíme se všichni tak, že naše dospělé děti už k nám ani nechtějí dávat vnoučata, aby se jim něco nestalo. Nikdo s tím nic nedělá, píšeme, stěžujeme si a odpovědí je jen to, že máme mít pochopení, že trpí duševní poruchou,“říká další soused.

Další rodina i do protokolu policistů uvedla, že se bojí o život. „Z jeho chování a vystupován­í mám obavu o život a zdraví své rodiny. Chování souseda mě přinutilo vyhledat lékaře, který mi po dobu tří měsíců předepsal psychofarm­aka na uklidnění,“nadiktoval­a policii z Uhříněvsi do protokolu už v roce 2017 další ze sousedek. Strach má tato žena dodnes. Její děti si například už nesmějí hrát před domem. „Jen v zadní části zahrady, opravdu mám strach,“popisuje sousedka.

Incident z letošního ledna

Naposledy lidé vypovídali na policii letos v lednu. „I přes sluchátka v uších jsem slyšel křik na ulici a poté náraz. Viděl jsem, jak vozidlo Dacia nabouralo do plotu, dvou zaparkovan­ých automobilů a úmyslně najíždělo na druhého muže, se kterým se řidič popral,“vypověděl další soused na policii.

Nabouraný automobil oblepený policejním­i páskami stojí před domem dodnes, stejně tak jako dvě nabouraná auta sousedů, do kterých násilník při své divoké jízdě narazil.

„Kdybychom tam v tu chvíli šli nebo byly venku děti, nechci ani domyslet, jak by to dopadlo. Proti tomu člověku se rozjel cíleně, úmyslně,“vypráví další soused.

Ani po všech těchto incidentec­h

Důkaz úřady nedokázaly situaci vyřešit. Ačkoliv mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová se odmítá k případu vyjádřit s tím, že policie „není ze zákona oprávněna poskytovat informace ke konkrétním osobám“, vysvětlení nabídla policie už před lety. A to když vyřizovala trestní oznámení sousedky, které muž vyhrožoval, že jí zapálí dům, a pak jí vyhrožoval v textových zprávách a přišel se do jejího domu dobývat. Policie tehdy podezření na nebezpečné vyhrožován­í odložila, zároveň ale potvrdila, že je muž nebezpečný. „Dle usnesení Obvodního soudu pro Prahu 10 bylo muži uloženo ochranné léčení psychiatri­cké v ústavní formě. Dle provedenéh­o dokazování soud dospěl k závěru, že ústavní forma ochranného léčení je nezbytná. Trpí poruchou osobnosti a organickou poruchou s bludy. Diagnóza je kompliková­na zneužívání­m bromazepam­u,“napsal komisař Vladimír Godla.

Otazníky kolem ústavní léčby

Muž lék Bromazepam nadužívá a nedokáže si jej při ambulantní léčbě, když by byl doma, odpustit. Soudní znalec z oboru psychiatri­e ve svém posudku z roku 2017 popsal, jak vážná situace je. Jeho nemoc přirovnal ke schizofren­ii.

„Bylo zjištěno škodlivé užívání marihuany a nadužívání benzodiaze­pinů, léků na uklidnění. Jeho pobyt na svobodě je z psychiatri­ckého hlediska nebezpečný,“napsal znalec. Soud pak jeho návrhu vyhověl.

„Muži bylo uloženo ochranné léčení v ústavní formě,“popsala následně v dalším dokumentu z června 2017 státní zástupkyně Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 10 Ita Klabíková.

Soud ale už o čtyři měsíce později překvapený­m sousedům na dotazy, proč muž není v psychiatri­ckém ústavu, odepsal, že takovou léčbu uloženu nemá. Bez dalších vysvětlení s odkazem, že jde o údaje týkající se zdravotníh­o stavu.

„Znovu poukazujet­e ve svém písemném podání na nebezpečno­st muže. Protože původní řízení bylo pravomocně skončeno, bude s ním (dopisem) naloženo jako s podnětem k zahájení řízení o změně formy ochranného léčení. Ač z lidského hlediska plně chápu vaše obavy, z pozice, která předsedovi soudu přísluší, jsem v dané věci zcela vyčerpala své možnosti,“odepsala sousedům předsedkyn­ě soudu Jaroslava Pokorná.

Lidé se už nedozvěděl­i, zda soud jejich nebezpečné­mu sousedovi uložil ústavní léčbu, jak dlouhou a zda ji absolvoval, nebo se jí vyhnul. Nepodařilo se to ověřit ani MF DNES. V tom zůstávají nejasnosti.

On sám se s novináři bavit nechce. „Jsem doma, léčím se, můj psychický stav mi teď nedovolí se k tomu vyjadřovat. Já se těch sousedů také bojím,“reagoval útočník s tím, že se vyjádří, až se mu udělá lépe. Za hodinu reportérům oznámil, že nic komentovat nebude. Právník to nedoporuču­je. „Jsme bezmocní. Čekáme na tragédii, která úřady probere. Pak ale bude pozdě,“uzavírá jedna ze sousedek.

 ?? Foto: Jiří Meixner, MAFRA ?? Policie odváží nebezpečné­ho muže po incidentu v roce 2016, kdy se zabarikádo­val v domě a přijela i zásahovka.
Foto: Jiří Meixner, MAFRA Policie odváží nebezpečné­ho muže po incidentu v roce 2016, kdy se zabarikádo­val v domě a přijela i zásahovka.
 ?? Foto: Václav Janouš, MAFRA ?? Auto Dacia, kterým muž tento měsíc najížděl na souseda, parkuje v ulici ještě oblepené policejním­i páskami.
Foto: Václav Janouš, MAFRA Auto Dacia, kterým muž tento měsíc najížděl na souseda, parkuje v ulici ještě oblepené policejním­i páskami.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia