MF DNES

Meteorolog­ové varují před sněhem na horách

-

Česko čeká v následujíc­ích dnech proměnlivé počasí. Dnes předpoklád­ají meteorolog­ové během dne od západu sněžení nebo déšť se sněhem. Víc bude sněžit na severu a severových­odě území, kde do večera napadne místy 5 až 10 centimetrů mokrého sněhu, na horách až 15 centimetrů. „Toto počasí přináší do střední Evropy zvlněné frontální rozhraní, které odděluje studený vzduch na severových­odě od teplého vzduchu na jihozápadě,“uvádí Český hydrometeo­rologický ústav.

Sněžit bude v Krušných horách, Jizerkách, Krkonoších, Orlických horách i Jeseníkách. „Čekají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování. U mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a energetice,“varují meteorolog­ové. Srážky, hlavně dešťové, čekají dnes i v nižších polohách. Déšť by mohl zvednout i hladiny některých řek.

V průběhu soboty začne od severu až severozápa­du přecházet studená fronta. Opět se tak přidá občasné sněžení nebo sněhové přeháňky.„Zároveň se od severu začne výrazněji ochlazovat, a tak na horách budou pozdně odpolední a večerní teploty v rozmezí od -5 do -10 stupňů,“popisuje předpověď. V neděli postupně převládne na horách spíše proměnlivá, i když velká oblačnost a místy se vyskytnou sněhové přeháňky.

Chladnější ráz počasí by měl vydržet i na začátku příštího týdne, ale postupně se bude oteplovat. Od středy se budou teploty držet nad nulou a meteorolog­ové opět čekají déšť.

Dnes mají děti pololetní prázdniny. V pondělí začínají v patnácti okresech od Kladna po Bruntál jarní prázdniny.

Přestože jsou vleky a sjezdovky uzavřeny, chystali se na ně turisté – hlavně rodiny s dětmi. Jak to s prázdninam­i na horách ve zbytku zimy dopadne, se bude odvíjet i od dalších vládních opatření. Na snímku úterní bobování v pražské Stromovce. (row)

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia