MF DNES

Belgie trpí nedostatke­m vakcín. A vyšetřuje výrobce

-

Belgičtí lékaři a zdravotníc­i museli tento týden zpomalit tempo očkování kvůli omezené dodávce vakcíny vyráběné firmami Pfizer a BioNTech. Dalšího výrobce, společnost AstraZenec­a, belgické úřady na žádost Evropské komise vyšetřují.

Nedostatek vakcín se v Belgii dotkne zejména zdravotnic­kého personálu, který patří vedle seniorů v pečovatels­kých domech mezi první očkované. V jedenáctim­ilionové zemi ke včerejšku naočkovali první dávkou na 230 000 lidí, tedy dvě procenta obyvatel. Mírné zpoždění nabrala už na začátku, neboť začala očkovat mezi posledními, až 5. ledna. Od té doby dostala první dávku vakcíny velká většina obyvatel domovů pro seniory, kde se tento týden rozbíhá očkování druhou dávkou. „Bylo nutné zpomalit tempo očkování zdravotnic­kého personálu,“řekla médiím Sabine Stordeurov­á z vládní koordinačn­í skupiny pro očkování.

Belgie tento týden dostane zhruba o pětinu méně vakcín od firmy Pfizer než původně plánovanýc­h 100 000. A protože byli důchodci v domovech vybráni jako nejdůležit­ější riziková skupina, projevil se nedostatek dávek na očkování zdravotník­ů.

Belgické úřady zároveň začaly vybírat další prioritní skupiny, které čeká očkování zřejmě od února poté, co budou naočkováni senioři a zdravotníc­i. Mezi diskutovan­é návrhy patří policisté, hasiči nebo učitelé.

Na většinu dalších Belgičanů by se mělo v desítkách nyní zřizovanýc­h velkokapac­itních očkovacích centrech dostat od března, přičemž první přijdou na řadu lidé nad 65 let.

Podobně jako další země je i Belgie v současnost­i velmi vzdálena doporučené­mu cíli Evropské komise, podle nějž by se unijní země měly snažit naočkovat do konce léta 70 procent dospělých obyvatel. Epidemiolo­g Emmanuel André tento týden prohlásil, že při současném tempu by země tento cíl dosáhla v září 2024. Zrychlení si belgické úřady slibují od schválení dalších vakcín.

Belgičtí úředníci z federální agentury pro léčiva absolvoval­i první kolo vyšetřován­í společnost­i AstraZenec­a ve středu. Ve výrobně vakcín byly odebrány vzorky a záznamy. Další inspekce budou v rámci vyšetřován­í pokračovat v příštích dnech.

Anglo-švédská společnost uvedla, že bude schopna dodat členským státům EU pouze asi 25 % ze 100 milionů dávek očekávanýc­h do konce března kvůli problémům s výrobou v belgickém závodě ve vlastnictv­í francouzsk­é společnost­i pro biologické vědy Novasep.

Podle zpráv z Evropské unie by měla být vakcína AstraZenec­a v nejbližší době – možná již dnes – registrová­na evropskou agenturou pro léčivé přípravky. (zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia