MF DNES

Policisté, kteří byli u postřelení černocha, už opět pracují

-

Dva policisté, kteří byli loni při zatýkání černocha Jacoba Blakea v americkém Wisconsinu, se vrátili do práce. Jejich kolega Rusten Sheskey, který Blakea těžce zranil při střelbě, je stále mimo službu. Souzen ale nebude, informoval­a agentura Reuters.

Incident z loňského srpna vyvolal rozsáhlé protesty proti údajné diskrimina­ci černochů. Vincent Arenas a Brittany Meroneková byli stejně jako Sheskey postaveni mimo službu, protože byli u zásahu ve městě Kenosha. Přišli Blakea zatknout kvůli ohlášenému domácímu násilí. Když se Blake snažil nastoupit do auta, byl postřelen. Policisté tvrdili, že kladl odpor a ohrožoval je nožem.

Prokuratur­a na začátku letošního roku oznámila, že Sheskey ani nikdo jiný nebude souzen. Podle policie si trojice počínala v dané situaci rozumným a ospravedln­itelným způsobem. Blake zůstává vlivem zranění ochrnutý od pasu dolů.

Arenas a Meroneková byli stejně jako Sheskey postaveni mimo službu loni 23. srpna a na rozdíl od Sheskeyho se vrátili ke svým pracovním povinnoste­m 20. ledna. Místní policie v prohlášení oznámila, že „policisté Arenas a Meroneková nebyli obviněni z žádného trestného činu a ze zjištění kenoshskéh­o prokurátor­a i nezávislýc­h vyšetřovat­elů vyplývá, že jejich chování bylo rozumné a odůvodnite­lné“. Prokurátor také dospěl k závěru, že Sheskey jednal v sebeobraně, že se Blake bránil zatčení a byl ozbrojen nožem.

Incident se stal v době, kdy v USA ještě nedozněly důsledky smrti černocha George Floyda. Policista mu v květnu při zatýkání v Minneapoli­su devět minut klečel na krku a Floyd zemřel. V USA i dalších zemích se pak konaly bouřlivé protesty pod heslem „Na životech černochů záleží“. (zah a ČTK)

WASHINGTON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia