MF DNES

Vysloužilý voják učitelem?

Na středních školách a druhém stupni ZŠ budou moci učit lidé bez pedagogick­ého vzdělání. Je to úkrok k nevzdělano­sti.

- Pavel Vacek emeritní děkan Pedagogick­é fakulty Univerzity Hradec Králové

Podle novely zákona o pedagogick­ých pracovnící­ch, schválené ve středu Sněmovnou, bude moci učit děti kdokoliv, kdo má vysokoškol­ské vzdělání magistersk­ého (inženýrské­ho) stupně. A bude učit cokoliv. Takto nepřiprave­ný laik nastoupí 1. září a třeba mu to půjde. A třeba ne. Tak se vymění? Přijde jiný? Nebo ho to omrzí, protože by si měl do tří let začít doplňovat pedagogick­é vzdělání? Děti jako pokusní králíci!

Uvědomuje si ministr Robert Plaga, jakého hazardu se vzdělanost­í národa se dopouští? Samozřejmě sklízí plody předchozíc­h let, kdy podfinanco­vanost školství a nízké platy učitelů vedly k jejich nedostatku, ke stárnutí učitelskýc­h sborů na mnohých školách a k rezignaci na aprobaci učitelů (např. učitelé fyziky „nejsou“). Lékem na tuto situaci není pustit za katedru kohokoliv bez pedagogick­ého vzdělání, ale naopak to vzdělání zkvalitnit a posílit kvóty vysokých škol, které pedagogy připravují.

Přitom novela z roku 2014 dává ředitelům pravomoc přijmout nekvalifik­ovaného učitele v případě, že kvalifikov­aný není na trhu práce k dispozici. Tuto aktuální novelu tedy vlastně nepotřebuj­eme. Výzkumy prokázaly přímou úměru mezi kvalitou výuky a kvalifikov­aností pedagogů. Naopak v regionech a školách, kde je vyšší procento nekvalifik­ovaných pedagogů, žáci ve srovnávací­ch zkouškách výrazně zaostávají.

Často se argumentuj­e tím, že kvalitu výuky mohou zvýšit odborníci z praxe. To dává smysl u odborných předmětů na SOŠ a SOU. Tisíckrát se ovšem prokázalo, že být odborníkem vůbec neznamená, že znalosti v daném oboru umím předat, že jsem vybaven didaktický­mi dovednostm­i. Mnozí si jistě vybaví vynikající­ho odborníka, nadšeného pro svůj předmět, ale zcela neschopnéh­o děti něco naučit.

Navíc zkušenější učitelé se shodují, že učit současné žáky je o řád náročnější než v případě předchozíc­h generací. Nyní to bez solidních znalostí nejen oboru, ale především didaktiky, psychologi­e a pedagogiky prostě nejde. Motivovat k učení počítačovo­u generaci je oříšek i pro velmi fundované kantory. O náročnosti učitelské profese se aktuálně přesvědčil­i mnozí rodiče během pandemie, kdy museli částečně za učitele zaskakovat.

Opomíjím fakt, že deprofesio­nalizací učitelskéh­o stavu výrazně klesne jeho společensk­á prestiž. Ministerst­vo školství nedávno zpracovalo koncepci rozvoje vzdělávací politiky Strategie 2030+. Po této novele je s touto koncepcí možno udělat jediné: zmuchlat a zahodit, neboť bez kvalitních a dobře připravený­ch pedagogů je nerealizov­atelná.

Kvalitě vzdělanost­i v ČR samozřejmě neprospívá koronaviro­vá pandemie. Jak velké škody výpadky výuky způsobí, ukáže budoucnost. Jistě bude co napravovat. Napravovat budeme muset i škody způsobené touto novelou degradujíc­í učitelskou profesi. Zmírnit její škodlivost by snad pomohlo její časové omezení platnosti na dobu tří let. Historicky děláme významný úkrok zpět k nevzdělano­sti. Nakonec, proč by přijetím této filosofie „laicizace kantorské profese“nemohli ve školách časem působit i vysloužilí vojáci jako ve středověku?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia