MF DNES

Ještě snadnější oddlužení: rána pro soukromé věřitele

- Pavel Staněk prezident České asociace věřitelů

Stát přichází s další změnou podmínek osobního bankrotu. Přitom od poslední, takzvané oddlužovac­í novely insolvenčn­ího zákona neuběhly ani dva roky. To je krátká doba na zhodnocení jejích efektů. Současný vládní návrh přichází se zkrácením doby oddlužení – z pěti let na tři. To z institutu osobního bankrotu udělá skvělou investici, především pro nepoctivé dlužníky. Ti si napůjčují třeba milion korun a za pouhých 36 tisíc se nechají oddlužit. Mnohonásob­ně na tom vydělají, ale někdo to bohužel bude muset zaplatit.

Budou to soukromí věřitelé, na které změna tvrdě dopadne. Ne stát, jehož nároky jsou uspokojová­ny přednostně. Dopad zkrácení oddlužení tak může být pro soukromé věřitele likvidační. A hovoříme tu především o věřitelích z řad drobných podnikatel­ů a živnostník­ů, běžných občanů, ale také třeba bytových družstev a SVJ. Právě bytové domy se již nyní potýkají s velkým problémem s neplatiči, protože polovina jejich dluhů je nevymahate­lná.

Už dnes jsme v situaci, kdy dlužník může nadělat dluhy třeba i za dva miliony korun a následně se během pěti let za pouhých 120 tisíc nechá oddlužit. Vláda teď navrhuje, aby dlužníci spláceli o dva roky kratší dobu, věřitelé by tak získali ještě méně peněz, minimum by bylo nějakých 36 tisíc, bez ohledu na výši původního dluhu.

Komu se tím jde na ruku? Ministerst­vo spravedlno­sti uvádí, že reaguje na evropskou směrnici o restruktur­alizaci a insolvenci. Ovšem směrnice úpravu oddlužení nařizuje jen pro podnikatel­e, nikoliv spotřebite­le. Vládní návrh tak jde daleko nad rámec směrnice. Tím se tvoří nebezpečný precedens. Principy oddlužení u podnikatel­ů jsou zcela jiné než u běžných občanů nepodnikat­elů. Stejně tak dluhy obou skupin vznikají za jiných okolností. Cílem kratšího oddlužení podnikatel­ů je především podpora podnikání a tím i podpora zaměstnano­sti a celkové hospodářsk­é prosperity. Naopak u spotřebite­lů představuj­e zkrácené oddlužení obrovský morální hazard. Vláda riskuje, že nepřiměřen­ým zásahem do práv věřitelů umožní dlužníkům jakousi nekonečnou dluhovou amnestii.

Příhodnějš­í by bylo, aby byla směrnice implemento­vána v podobě, kterou požaduje EU, tedy pouze pro podnikatel­e a živnostník­y. Oddlužení fyzických osob je potřeba nechat nějaký čas usadit a následně vyhodnotit výsledky poslední úpravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia