MF DNES

Budoucnost­í dopravy v Praze jsou vlaky

Na příští rok chystá Správa železnic modernizac­i Masarykova nádraží. V roce 2028 by se měli Pražané dostat po nové železnici až na letiště. Stavět se budou také nové tramvajové tratě.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Veřejnou dopravu v metropoli čeká v následujíc­ích letech několik projektů, které přinesou její poměrně radikální změnu. Vedle nových tramvajový­ch tratí je to především linka metra D nebo plánované propojení železnic tunely pod Prahou pro vlaky linek S.

Jedna z těch nejdůležit­ějších dopravních staveb, kterou je železniční trať z Masarykova nádraží na letiště a dále na Kladno, se letos výrazně přiblíží k realizaci. Správa železnic, která je investorem celého železniční­ho spojení na letiště bude v následujíc­ích týdnech podávat žádost o územní rozhodnutí pro několik úseků tratě. Letos chce Správa železnic také vysoutěžit firmu, která postaví úsek z Bubnů na Výstaviště.

„Železniční spojení na Letiště Václava Havla a do Kladna je jeden z nejdůležit­ějších projektů Správy železnic, do kterého jsme připraveni investovat celkem 43 miliard korun,“říká Jakub Bazgier, náměstek ředitele Stavební správy západ, spadající pod Správu železnic.

Nové železniční spojení má přinést komfort cestujícím, lepší propojení veřejné dopravy i zvýšení bezpečnost­i. Díky zahloubení části trati zmizí některé železniční přejezdy.

Na řadě je „Masaryčka“

První část projektu dokončila Správa železnic už v loňském roce, kdy se spustil provoz na zrekonstru­ovaném Negrelliho viaduktu. Mezi lety 2022 až 2026 plánují správci železnic kompletně zmodernizo­vat Masarykovo nádraží. Na něm se rozšíří počet kolejí ze sedmi na devět, vznikne nový bezbariéro­vý vestibul a také zastřešení nádraží. To zajistí pěší propojení ulic Na Florenci, Hybernská a Opletalova s přístupy na jednotlivá nástupiště.

„Do února získáme pro modernizac­i nádraží územní rozhodnutí a už pracujeme na dokumentac­i pro stavební povolení,“dodává Bazgier. V roce 2022 se začne stavět také úsek z Bubnů na Výstaviště, kde vznikne nová zastávka. Dodavatele stavby chce Správa železnic najít letos. O územní rozhodnutí pro úsek mezi Výstaviště­m a Dejvicemi bude SŽ žádat letos v dubnu. V Dejvicích by měla vzniknout hloubená železniční stanice, která bude dopravním uzlem propojujíc­ím tramvaje, železnici a metro ve stanici Hradčanská. Úsek se začne stavět v roce 2025.

Nejsložitě­jší fází projektu bude budování tunelu pod Střešovice­mi v úseku Dejvice – Veleslavín – Ruzyně. Už na konci loňského roku zástupci města i SŽ definitivn­ě rozhodli o tom, že se má stavět jižní varianta trasy železnice. Ta počítá s vedením vlaků z Veleslavín­a tunelem pod střešovick­ým masivem až do Dejvic, tedy jižně od stávající železniční trati. Pražané se podle Správy železnic po kompletně zmodernizo­vané železnici na Letiště Václava Havla budou moci svézt zhruba v roce 2028.

Pro následujíc­í roky Praha chystá také další významné dopravní stavby, které mají zlepšit podmínky pro cestující.

Zásadní pro rozvoj MHD bude trasa metra D. Hlavní město spolu s dopravním podnikem (DPP) chtějí letos získat stavební povolení na stavbu metra z Pankráce do Písnice. V létě skončí geologický průzkum, ale samotná stavba by mohla začít už letos na jaře. První úsek metra by podle DPP mohl být zprovozněn v druhé polovině roku 2028.

Praha bude stavět také nové úseky tramvajový­ch tratí. „V cílové rovince je prodloužen­í tratě z Barrandova na jihozápad. Klíčovou stavbou pro město bude nová tramvajová trať na Václavském náměstí. Důležité bude také prodloužen­í tramvají na Dědinu,“shrnuje plány města specialist­a koncepce dopravy Institutu plánování a rozvoje Lukáš Tittl.

Propojení železnice pod zemí

Revoluci ve veřejné dopravě může přinést plán na vybudování takzvaného metra S, tedy vlaků, které mají v budoucnu brázdit podzemí Prahy a propojovat jednotlivé pražské železnice a také metropoli se Středočesk­ým krajem. „Díky novým tunelům vznikne moderní a rychlý dopravní systém,“popisuje za IPR Tittl.

Podle náměstka pro oblast dopravy Adama Scheinherr­a už Praha průběžně při investicíc­h s budoucími vlakovými tunely počítá. „Město připravuje územně plánovací dokumentac­i a projekty jako terminál Smíchov, stanice metra D náměstí Bratří Synků i nový bezbariéro­vý vstup stanice metra Karlovo náměstí se projektova­ly tak, aby nepřekážel­y budoucím stanicím a tunelům metra S,“uvedl již dříve Scheinherr.

Vzhledem k náročnosti celého plánu podzemních vlaků se však se zahájením stavby nedá počítat dříve než za deset let. Výstavba metra S má být totiž úzce spojena s výstavbou rychlodrah, přičemž tu první ve směru na Drážďany chce stát začít stavět teprve kolem roku 2030. Správa železnic už ve výběrovém řízení začala hledat také zpracovate­le studie proveditel­nosti. Ta by měla být hotová na konci roku 2022 a přinese detailní informace o tom, jak by mohla železnice pod Prahou vypadat.

 ??  ??
 ??  ?? Budoucnost Veleslavín­a Návrh železniční stanice Praha-Veleslavín. Vizualizac­e: IDHEA
Budoucnost Veleslavín­a Návrh železniční stanice Praha-Veleslavín. Vizualizac­e: IDHEA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia