MF DNES

Vltavskou ozdobily snímky ze života v jejím okolí

-

Možnost obdivovat umění ve veřejném prostoru dává kolemjdouc­ím od včerejška krátkodobá venkovní galerie na opěrných zdech nad stanicí Vltavská.

„V současné obtížné době, kdy se lidé nedostanou k umění tak snadno jako dřív, se snažíme hledat způsoby, jak dostat umění k lidem. Město nabízí řadu netradiční­ch prostor, které mohou sloužit jako dočasná plátna či uliční galerie. Okolí stanice Vltavská mezi taková místa s osobitým geniem loci patří,“vysvětluje radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Zanedbanou a posprejova­nou zeď u východu z metra pokrylo šest velkoformá­tových fotografií, které zachycují výjevy ze života poblíž Vltavské. Pouliční fotograf Kevin V. Ton na nich zobrazuje kromě jiných lidi na okraji společnost­i. Výstava nazývaná Lidé z Vltavské zůstane na místě ještě dva měsíce. Poté ji nahradí nová, kterou vybere odborná komise. Vystavovan­é fotografie, malby či objekty se budou obměňovat každé tři měsíce.

Původně měla prostor u stanice Vltavská pokrýt velkoplošn­á malba nazývaná murál. Nicméně žádný z uměleckých návrhů, které výtvarníci pro stanici vytvořili, nebyl podle kurátorky výstavy Marie Foltýnové vhodný. „Většina zaslaných projektů zahrnovala výstavní koncepty, které byly doplněné třeba i objektovým­i instalacem­i, což nesplňoval­o podmínky výzvy,“říká Foltýnová z Galerie hlavního města Prahy. Galerie spolu s Dopravním podnikem se proto rozhodly instalovat do prostoru klasickou výstavu. Umělci se tam budou moci prezentova­t do konce roku.

Vznikne druhý výstup metra

Okolí stanice čeká na rekonstruk­ci. Město přeloží tramvajovo­u trať a na místě vznikne také nová vlaková zastávka. Plánovaná je i stavba druhého výstupu ze stanice Vltavská. „V budoucnost­i chceme, aby výstup z metra byl zakomponov­án do zástavby, co tu vznikne. Neměly by tu být samostatné výstupy uprostřed veřejného prostoru, jako jsou tu teď, ale měly by být součástí parteru,“říká radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Úprava okolí ale proběhne pravděpodo­bně až s výstavbou Vltavské filharmoni­e, kterou chce město postavit jako součást přeměny území Holešovice-Bubny-Zátory. Ta se ale začne stavět nejdříve za pět nebo šest let. (kbr)

 ?? Foto: Kevin V. Ton ?? Parkur v betonovém městě První výstava na zdi u stanice Vltavská prezentuje snímky v Praze žijícího fotografa Kevina V. Tona, které zachycují každodenní život právě v okolí stanice.
Foto: Kevin V. Ton Parkur v betonovém městě První výstava na zdi u stanice Vltavská prezentuje snímky v Praze žijícího fotografa Kevina V. Tona, které zachycují každodenní život právě v okolí stanice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia