MF DNES

Roste potřeba služby pro digitálně bezradné

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Lidé už prakticky nemusejí chodit na úřady. Digitaliza­ce samosprávy i školství nabrala kvůli epidemii covidu-19 tempo. Na druhé straně ale přibývají lidé, kteří jsou v digitální společnost­i nesoběstač­ní. P

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Registrace k očkování pro seniory starší 80 let byla jasným příkladem toho, kdy se část občanů neobejde kvůli digitaliza­ci bez pomoci druhých. Ředitel Sociologic­kého ústavu Akademie věd Tomáš Kostelecký upozorňuje na potřebu zřídit nový druh pomáhající­ch profesí. Nebudou je přitom potřebovat jen lidé staršího věku.

„Tak, jako se nabízí seniorům sociální služba dovážení obědů, budou muset existovat služby, které lidem pomohou vyřizovat jejich digitální záležitost­i,“vysvětluje sociolog Kostelecký.

PRAHA Co si myslíte o všeprostup­ující digitaliza­ci české společnost­i, která se s nástupem covidu ještě urychlila?

Události jako pandemie covidu jsou samozřejmě zároveň hrozbou i příležitos­tí. I za 2. světové války, když byla společnost pod tlakem, vznikla řada velmi zajímavých vynálezů, které se používaly. Tlak na elektroniz­aci a propojován­í různých systémů asi bude pokračovat a lidé asi už nebudou muset obcházet různé úřady jako dříve. To vidím jako pozitivní věc. Vždy, když se děje ve společnost­i něco nevýhodnéh­o, vytvoří se nějaké systémy, které jsou užitečné i do budoucna.

Dostupnost naprosto všeho online s sebou nepřináší jen výhody...

Slovo sociologa

Spektrum záležitost­í, které se přesunuly do digitálníh­o prostředí, se rozrůstá. Online se učí na školách, podepisují se smlouvy, prostředni­ctvím videokonfe­rence zasedá rada hlavního města.

Roste i význam online prostředí jako zdroje informací. Praha tento týden spustila informační web ockovani.praha.eu.

„Jako klíčový nástroj pro řízení města se zase osvědčila datová platforma Golemio,“zdůrazňuje primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Golemio umožňuje analyzovat informace o počasí, kvalitě ovzduší, odpadech, dopravě, poloze vozidel či naplněnost­i parkovišť. Vše mohou využít například městští plánovači, ale i občané a studenti, kteří hledají informace.

Sekce Golemia Covid 19 nabízí dvanáct datových vizualizac­í, které je možné zobrazit i ve větším detailu. O portál se stará městská společnost Operátor ICT (OICT).

PRAHA

„Jde například o rozdělení testů na prvotesty a opakované testy, analýzu antigenníc­h testů či základní epidemiolo­gické ukazatele až na úroveň okresů a obcí. Jejich počet se průběžně zvyšuje,“říká Michal Kraus z OICT.

Přítomnost občanů netřeba

Digitaliza­ční trend potvrzují i městské části. „Zaznamenal­i jsme vyšší četnost komunikace s úřadem prostředni­ctvím datové schránky a Portálu občana. U agend, které lze vyřizovat jak osobně, tak elektronic­ky, se snažíme propagovat druhou možnost,“vysvětluje mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížková. Ještě dál přitom podle mluvčího Jana Hamrníka došla Praha 10, u které je elektronic­ky možné žádat o dotace či granty. Úřad této městské části také rozšířil počty úředníků, kteří se elektronic­ky podepisují.

Pozadu nezůstává ani Praha 7. „Vzdáleně již funguje také systém

Ukázalo se, že mezi lidmi jsou velké odlišnosti v jejich schopnosti orientovat se v online prostředí. Někdo se proto jednoduše zaregistru­je a někdo jiný potřebuje asistenci – třeba proto, aby se mohl účastnit očkování. A to se nedá změnit. Někteří lidé také mohou mít problémy s připojením na internet z finančních důvodů, někdo se ale může dokonce dostat do dvojitě nevýhodné pozice. A ještě horší je, když ten člověk je navíc i osamělý, nemá ani děti, které by mu pomohly.

Nejen radnice a město nabízely pomoc seniorům s jejich registrací na očkování, problémy se podařilo vyřešit...

To už je otázka sociálních služeb. Tak jako se nabízí seniorům sociální služba dovážení obědů, budou muset existovat služby, které lidem pomohou vyřizovat jejich digitální záležitost­i. Někdo už nemusí ani vidět potřebné informace na displeji nebo může mít náznaky demence. Pak se bez pomoci neobejde. Ale musíme vzít v úvahu, že u seniorů jsou velké rozdíly. Senior je i někdo, komu je 65 let a dříve pracoval třeba jako programáto­r a v online prostředí se orientuje lépe než někteří mnohem mladší jedinci. A je naprosto soběstačný.

Pomoc na telefonu prodlužová­ní parkovacíc­h oprávnění a elektronic­ky probíhají soutěže na pronájem nebytových prostor a další úkony úřadu, které vysloveně nevyžadují osobní přítomnost občanů,“říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Inovace se ale týkají také těch nejmenších. Podle radní pro školství z Prahy 11 Zuzany Ujhelyiové (Piráti) od loňského září zavedla většina

Ale nejde jen o část seniorů. V rámci společnost­i se rozevírají nůžky i jinde. Například také u žáků a studentů kvůli distančním­u vzdělávání...

To je jednoznačn­é, již dříve měli někteří žáci výhodu v tom, že měli vzdělané rodiče, kteří jim pomáhali například s přípravou na přijímací zkoušky, a teď se do toho ještě zapojily také odlišné možnosti v přístupu k připojení na internet a počítači. Když jsou v rodině tři děti a z domova pracují i rodiče, tak zdaleka ne všude si mohou dovolit vlastní počítač pro každého. Myslím si ale, že se spíše zvětšují rozdíly, které už existovaly.

Ale ani dostupná technika nemusí znamenat výhru – když má například dítě závislé na počítačový­ch hrách výuku přes internet a kontakt se spolužáky se omezuje jen na online...

Myslím si, že rodiče i děti jsou na tom velmi podobně. A určitě nikdo nechce, aby veškerá komunikace probíhala jen ve virtuálním prostoru. Pro děti je ale určitě těžší, když se nemohou potkávat s kamarády a hrát třeba basket. Ani u práce na home office se neukázalo, že by díky ní lidé byli pracovně výkonnější. školek této městské části elektronic­kou nástěnku, která usnadnila komunikaci s rodiči.

„Všechna oznámení začala chodit rodičům přímo do telefonu a mateřská škola získala zpětnou vazbu, který z rodičů si oznámení přečetl,“doplňuje radní z Prahy 11. Podle ní se s intenzivně­jším využíváním digitálníc­h technologi­í vyrovnaly velmi dobře také základní školy, které tato městská část zřizuje.

Praha 6 má v provozu také elektronic­ké aukce a tržiště pro vyhlašován­í zakázek malého rozsahu. A rovněž vlastní mobilní aplikaci. „Má název Lepší Šestka a umožňuje občanům velice jednoduše hlásit úřadu závady či nedostatky ve veřejném prostoru,“říká mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich. Aplikace Lepší Šestka funguje od loňského března a už má 2 700 uživatelů, kteří se přes svůj mobil mohou například dozvědět o aktuálních proticovid­ových opatřeních. (hor)

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Lidé mohou mít problémy s přístupem na internet i z finančních důvodů. Ve školách tím narůstají rozdíly, které už mezi žáky existovaly, říká sociolog Tomáš Kostelecký.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Lidé mohou mít problémy s přístupem na internet i z finančních důvodů. Ve školách tím narůstají rozdíly, které už mezi žáky existovaly, říká sociolog Tomáš Kostelecký.
 ??  ?? S registrace­mi na očkování pomáhají seniorům městské části i magistrát. Ilustrační foto: ČTK
S registrace­mi na očkování pomáhají seniorům městské části i magistrát. Ilustrační foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia