MF DNES

Hrůza slávisty Hovorky. Koleno znovu ruplo

-

Fotbalový reprezenta­nt David Hovorka má po sezoně, před sebou měsíce bez zápasů. Slávistick­ý stoper si ve středečním ligovém utkání ve Zlíně (6:2) vážně poranil koleno a musí na operaci.

Zapřel se o trávník, když v tom se mu levá noha v koleni podlomila.

Zůstal sedět, po krátkém ošetření odešel po svých, ale do hry se už nevrátil. David Hovorka střídal po čtvrthodin­ě. „Cítíme, že by to nemělo

PRAHA

být vážné,“říkal trenér Jindřich Trpišovský. Jak krutě se mýlil. „David Hovorka si během zápasu ve Zlíně bohužel znovu poranil přední zkřížený vaz v uzdraveném koleni,“oznámila Slavia po včerejším důkladném vyšetření.

Přední zkřížený vaz je jedno z nejobávaně­jších zranění sportovců proto, že po něm následuje dlouhá rekonvales­cence. Většinou delší než půlroční, zpravidla to trvá celý rok, než se uzdravený hráč vrátí do zápasů.

Při plastice přetrženéh­o vazu výrazně ochabnou svaly, zahojení šlachy v holeni, která vaz nahrazuje, je citlivou a dlouhotrva­jící záležitost­í. Není to neobvyklé zranění právě u fotbalistů, volejbalis­tů či třeba ragbistů.

Pro sedmadvace­tiletého slávistick­ého obránce je to osobní tragédie. Stejné zranění utrpěl už potřetí.

Poprvé v listopadu 2016 v dresu Liberce při pohárovém duelu ve Florencii.

Ve třiadvacet­i letech byl tenkrát objevem sezony, měl našlápnuto k parádní kariéře. V únoru ho z Liberce vykoupila Sparta i zraněného a nechala mu čas na doléčení.

Hovorka se vrátil na hřiště po deseti měsících. Pak se přes Jablonec dostal v létě 2019 do Slavie a hned na začátku angažmá slávisty uchvátil, byť to měl zprvu u fanoušků jako sparťanský odchovanec těžké.

Na podzim 2019 měl životní formu, byl jednou z hlavních slávistick­ých postav v Lize mistrů. Fanoušci obdivovali, jak při bránění protivníků z Interu Milán, Barcelony i Dortmundu emotivně prožíval situace. Jenže v říjnu 2019 si přetrhl zkřížený vaz v levém koleni. Do hry se vrátil až po deseti měsících...

A teď bude marodit znovu. (min)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia