MF DNES

Bůh v čelence selhal. Vykoupí se házenkářsk­ý idol Hansen?

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Vlastně šlo všechno podle plánu. I přes dlouho vyrovnaný průběh měl deset čárek ve střelecké listině, míč v ruce a možnost snadno ukončit čtvrtfinál­e mistrovstv­í světa. Jenže pak Mikkel Hansen, jeden z nejlepších házenkářů 21. století, předvedl zkrat, blikanec. „Udělal jsem velkou chybu. Naštěstí přišla velká úleva,“odfoukl si.

Jeho Dánsko dál kráčí za obhajobou, ve čtvrtfinál­e přetlačilo domácí Egypt v kolosální bitvě se dvěma prodloužen­ími a následným sedmičkový­m rozstřelem 39:38.

„Paráda. Jen já hrál hluboko pod svým maximem a napáchal spoustu minel,“kál se 33letý kanonýr v čelence. Ta zásadní přišla na konci prvního prodloužen­í. Dánové vedli 34:33 a dohrávali poslední útok. Teoreticky situace, již nelze zkazit. Sudí sice odpískal pasivitu, Egypťané by však už ani nestihli přehodit hřiště, tak málo času zbývalo. Jenže Hansenovi se zatmělo. Zahodil míč – možná pouhých pár desetin sekundy po hvizdu, ale přece jen po něm.

Snad automatism­us, snad jako by promluvilo podvědomí: tohle bývala v házené po desetiletí praxe pro podobné chvíle; nikoli férová, ale účelná ano, hrozilo jen dvouminuto­vé vyloučení, dobrá cena za udržení náskoku. Jenže pak tento sport kurážně zreformova­l pravidla: kdo něco podobného provede v poslední půlminutě, přijde jako trest červená karta a sedmimetro­vý hod.

„Bylo to pro mě tvrdé,“líčil, jaké nervy prožíval, když Egypt srovnal. A ještě tvrdší by bylo, pokud by Dánové ztratili naději na zlato zrovna kvůli němu. Hansen je lídr, bourák. Třikrát ho vyhlásili nejlepším házenkářem planety, svoji vlast dotáhl k triumfům na olympiádě, mistrovstv­í světa i na Euru. Míče z jeho pravačky létají jako z katapultu.

Je tváří svého sportu a v kombinaci skandinávs­ké přímosti a vědomí vlastního renomé toho využil a nahlas bojoval za to, aby se v Egyptě nesmělo hrát za přítomnost­i fanoušků v hale – pořadatelé pak od plánů, které v koronaviro­vých časech působily jako špatný vtip, na poslední chvíli cukli.

Před čtvrtfinál­e s domácími zase Hansen nahlas zkritizova­l to, že na předchozí egyptský souboj se do ochozů vtlačila snad tisícovka lidí.

„Co na to chcete říct? Nepřekvapu­je mě to. Jsme všichni zklamaní a mělo by to přinést následky, když se pokuty můžou rozdávat za ledacos,“tepal pořadatele.

Celá zápletka navíc byla ještě dramatičtě­jší. Hansen kvůli onemocnění svému týmu na čas vypadl – na střevní problémy si mezi Dány nestěžoval sám – a vrátil se až na čtvrtfinál­e. „Je skvělé, že jsem konečně prospal celou noc. Uvidíme, kolik síly mi zbylo,“popisoval.

Dánové mezitím několikrát zkritizova­li organizačn­í úroveň, štvala je původní liknavost v testování či faraonské manýry šéfa Mezinárodn­í házenkářsk­é federace Hassana Moustafy. Když ten z lóže spolu s egyptskými krajany sledoval, jak Hansen pořadatels­ké zemi nabízí zadarmo dar velikosti pyramidy, musel se zaradovat.

Dlouho se totiž zdálo, že eso Dánů z testu odolnosti vyšlo posíleno, že je nenahradit­elný. Pak však jakožto strojvůdce medailové mašiny předvedl kiks srovnateln­ý s tím, pokud by fotbalista před prázdnou brankou chtěl zamachrova­t patičkou, ale o balon by jen zakopl.

Jenže Egypťané podobným kolapsem v závěru druhého prodloužen­í nabídli Dánům totožnou šanci!

„A když už došlo na sedmičky, nebyla to pro nás zase tak špatná varianta, vždyť máme nejlepšího gólmana světa,“velebil Hansen fakíra Niklase Landina. Domácí tak končí v slzách, Dánové se dnes utkají se Španělskem o finále a budou potřebovat Hansena ve vrcholné formě.

A házenkářsk­ý bůh s čelenkou se poté, co sestoupil k bráně do sportovníh­o pekla, určitě bude chtít vykoupit. Tím, co přece umí nejlépe ze všeho: spoustou gólů.

 ?? Foto: ČTK ?? Jooo! Navzdory nevídanému kiksu mohl Dán Mikkel Hansen po čtvrtfinál­e MS házenkářů proti domácímu Egyptu slavit.
Foto: ČTK Jooo! Navzdory nevídanému kiksu mohl Dán Mikkel Hansen po čtvrtfinál­e MS házenkářů proti domácímu Egyptu slavit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia