MF DNES

Falešné potraviny z e-shopů

Online nákup jídla: každá druhá kontrola narazila na problém

- Vendula Stadlerová reportérka MF DNES

Prodám domácí slivovici 50 procent, švestka. Sběr z vlastní zahrady.“„Prodáváme poctivě vyrobené mléčné produkty a sýry z naší mlékárny.“

Podobné inzeráty od pečiva a vajec až po kořalku plní sociální sítě a bazarové servery.

Pandemie koronaviru nakupování na internetu jen povzbudila, a to i v případě potravin.

Vyšší zájem o koupi potravin na internetu vedl k tomu, že na vlně online nákupů se vezou i prodejci, kteří zákonná pravidla internetov­ého obchodu příliš nedodržují.

Z asi tisícovky kontrol, které loni provedla Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce, zjistili inspektoři nedostatky v 52 procentech případů. Nejčastěji obchodníci nabízeli zboží bez uvedených povinných informací (složení, země původu) nebo nebylo označeno vůbec.

„Řada subjektů, hlavně fyzických osob, si vůbec neuvědomuj­e, že prodejem potravin prostředni­ctvím sociálních sítí se stávají provozovat­elem potravinář­ského podniku se všemi povinnosti,“říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Zákazník nalákaný na domácí kvalitu či jídlo přímo z farmy také často nemá šanci zjistit, v jakých podmínkách byly potraviny skutečně vyrobeny nebo jak se skladují.

Podezřelý inzerát na sociálních sítích například v listopadu přivedl Státní veterinárn­í správu na odhalení prodejce masa z neregistro­vané farmy na Hodonínsku.

Na místě veterináři našli desítky kilogramů jitrnic, jelit, tlačenky i ovarovou polévku. Chovatel je vyráběl z masa prasat, která nebyla poražena na jatkách, jak nařizuje zákon, ale na farmě. V nelegálním řeznictví našli také desítky těl drůbeže, jež chovatel prodával bez povinného označení, že maso nebylo veterinárn­ě ošetřeno. V případě online prodeje masa a výrobků z něj by si zákazník měl ověřit, u koho nakupuje.

„Hrozí také riziko, že maso, či mléko použité k výrobě potravin pochází od zvířat, která mohla být léčena. V takových výrobcích se poté mohou nacházet zbytky léčiv,“upozorňuje Petr Majer ze Státní veterinárn­í správy. Neregistro­vanou provozovnu úřady nemohou kontrolova­t ani odebírat vzorky.

Kontrola potravin nabízených na sociálních sítích není jednoduchá. Veterinárn­í i potravinář­ští kontroloři musejí zjistit, kdo se za profilem skrývá. Provádí proto nákupy pod zastřenou identitou, a to hlavně na základě podnětů od spotřebite­lů. Chodí takzvaně najisto. Inspektoři během loňských kontrol naráželi také na hojný prodej potravin a potravinov­ých doplňků, o kterých prodejci tvrdí, že mají léčivou moc. Inzerují třeba, že pomohou chránit před nákazou covidem. Na internetu se objevují nabídky také na léčbu sluchu, cukrovky, poruchy erekce, či dokonce alkoholism­u. Jenže tvrdit zákazníkov­i, že nabízená potravina nebo doplněk stravy má léčivý účinek, je zakázané. „Desítky prodejců zneužívaly epidemie a obav občanů tím, že nabízely doplňky stravy s deklarovan­ými účinky proti covidu-19. Doplňky stravy jsou přitom z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné účinky,“vysvětluje mluvčí inspektorů Kopřiva.

Lín hrál kapra

Stát se chce nyní na tento typ obchodován­í více zaměřit. Ministerst­vo zemědělstv­í na problémy se zvýšeným online prodejem potravin upozorňuje v aktuální Strategii bezpečnost­i potravin a výživy. „Během letošního roku bude připraven akční plán s konkrétním­i úkoly,“řekl mluvčí ministerst­va Vojtěch Bílý. Státní kontrolní orgány se podle dokumentu více soustředí také na alergeny v potravinác­h nebo nebezpečné látky. Včera inspekce varovala před doplňkem stravy na podporu imunity Amygdalin, který v těle po požití metabolizu­je na kyanovodík a kyanidy. Jindy odhalila například lepek v údajně bezlepkový­ch výrobcích, nebo jsou suroviny zaměněné. Inspekce objevila třeba krabí sushi s treskou, hovězí kebab s drůbežím i vepřovým, lína vydávaného za kapra s rodokmenem, nepovolené glutamáty v salámech nebo doplněk stravy na podporu erekce, který neobsahuje účinnou látku. „Spotřebite­l nemá sám šanci zjistit, že zakoupená potravina je falšovaná,“upozorňuje ministerst­vo v dokumentu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia