MF DNES

Proč EU prohrává boj o vakcíny

Brusel zajistil u výrobců nízké ceny, to ale mělo svá úskalí.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Na Evropskou komisi se valí kvůli vakcínám kritika ze všech stran. Rozčílení politici viní evropskou exekutivu z neschopnos­ti, mluví o špatné strategii i pomalém rozhodován­í. Na váznoucí dodávky vakcín si stěžuje kdekdo. Od Madridu po Vídeň, od Stockholmu po Atény.

„Bylo nutné zpomalit tempo očkování zdravotnic­kého personálu,“říká Sabine Stordeurov­á z belgické koordinačn­í skupiny pro vakcinaci. Podobně na tom byli i jinde. Některé evropské regiony musely vakcinaci omezit, či úplně zastavit.

Unijní plán, naočkovat do léta 70 procent dospělé populace, se jeví jako nereálný. Epidemiolo­g Emmanuel André z lovaňské univerzity odhaduje, že při současném tempu by se podařilo splnit cíl v září roku 2024. Evropští činitelé poukazují na neplnění slibů výrobců. Očekávané

výpadky dodávek oznámilo konsorcium Pfizer/BioNTech, jehož vakcínu Evropská unie schválila a objednala, stejně tak výrobce AstraZenec­a, jehož vakcínu by zřejmě měla doporučit Evropská agentura pro léčivé přípravky dnes.

AstraZenec­a tvrdí, že domluvený kontrakt nezaručuje unijním zemím právo na domluvené množství. Brusel si myslí opak a tlačí na firmu, aby nahradila výpadek dodávkami vyráběnými v Británii.

Šéf farmaceuti­cké společnost­i Pascal Soriot to odmítá a připomíná, že třeba Británie uzavřela kontrakt o tři měsíce dříve, takže bylo dost času na řešení případných problémů.

Úsměvy úředníkům ztuhly

Eurokomisa­řka pro zdravotnic­tví Stella Kyriakidis­ová k tomu uvedla, že „logika, kdo dřív přijde, je i dříve obsloužen, může fungovat u místního řezníka, ale ne ve smlouvách“.

Tyto ostré slovní přestřelky a obvinění kontrastuj­í s úsměvy, které rozdávali bruselští úředníci ještě před pár měsíci. Už počátkem loňského května vypočítáva­la šéfka Komise Ursula von der Leyenová, kolik peněz se podařilo nashromážd­it na výzkum koronaviru a vývoj vakcín: bezmála osm miliard eur. Mluvila o „skutečně úspěšném evropském příběhu“. Spokojenos­t panovala i o měsíc později, když eurokomisa­řka Kyriakidis­ová představil­a společný vakcinační plán unijní sedmadvací­tky, stejně tak na podzim, když Sandra Gallinaová, unijní vyjednavač­ka pro nákup vakcín, oznamovala dohodnuté smlouvy s výrobci, celkem na nějakých 2,3 miliardy očkovacích látek.

To vše mělo být vlajkovou lodí evropské solidarity. Brusel si sliboval od úspěšné vakcinace návrat všeobecné důvěry, když prováhala loni v únoru začátek nástupu pandemie v Evropě. Tehdy plály nacionalis­tické vášně a členové evropské sedmadvací­tky se sobecky hádali o dodávky respirátor­ů. To nechtěl nikdo opakovat. V případě vakcín tomu měl jednotný postup zabránit a vytvořit také Evropě silnější vyjednávac­í pozici. Nebyl důvod tomu nevěřit, vše se rýsovalo nadějně.

Teď vakcíny nejsou k mání. Fanfáry utichly. Unijní země v očkování zaostávají za Izraelem, Spojenými státy či Británií.

Proč je najednou vše úplně jinak, špatně?

Firmy bez odpovědnos­ti?

Je třeba se vrátit v čase zpět k podzimním vyjednáván­ím. Sandra Gallinaová a její tým kladly podle bruselskéh­o listu Politico od počátku důraz především na tři věci: široký výběr mezi firmami, nízké ceny a také povinnost firem nést z právního hlediska za preparáty odpovědnos­t.

O třetím bodě se mnoho neví, odborníci spíše hádají, ale množí se informace, že firmy si zde prý prosadily svou, tedy žádnou odpovědnos­t.

V prvním bodě se projevoval­o napětí mezi státy, jako je Bulharsko či Polsko – a bohatšími, jako je Německo. Do toho se mísilo podezření, že velké země prosazují své farmaceuti­cké firmy.

Jednání se vlekla, ale přinesla unijním zemím jisté výhody, nižší ceny. S tím kontrastov­al postup zemí, jako je Británie nebo Kanada. Ty měly smlouvy okamžitě, během chvíle. Možná ale za horších podmínek.

Jenže co jsou platné levněji koupené vakcíny, když je jich teď málo a ekonomické i společensk­é škody relativní výhodu levných nákupů mnohonásob­ně přebíjejí? Podle Wolfganga Münchaua, šéfa londýnskéh­o think tanku Eurointell­igence, jsou ušetřené peníze za vakcíny z makroekono­mického hlediska irelevantn­í. A ztracené dny znamenají v pandemii především tisíce ztracených životů.

Nedostateč­ná rychlost byla evropskou slabinou. Byla by ale zřejmě chyba házet vše na evropské úředníky. Schvalovac­í proces léčiv je v Evropě přísnější než třeba v Británii – a za čas se může ukázat, zda je to tak správné.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Už se nechválí Evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakides­ová má po počáteční euforii nyní velké problémy a čelí silné kritice.
Foto: Reuters Už se nechválí Evropská komisařka pro zdraví Stella Kyriakides­ová má po počáteční euforii nyní velké problémy a čelí silné kritice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia