MF DNES

Kraje citelně omezí spoje

Kraje snižují náklady na dopravu. Kvůli pandemii ruší některé spoje a plánují zvyšovat jízdné.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Krajské úřady tratí na provozován­í veřejné dopravy stamiliony korun ročně. Řada z nich proto přemýšlí o citelném omezení spojů na železnici i na silnicích. Ve hře je rovněž zvýšení ceny jízdenek během letošního roku.

Po Ústeckém kraji se nedávno ke zrušení některých spojů odhodlal Jihočeský kraj. Zlínský nebo Středočesk­ý kraj se ztrátovým hospodařen­ím dopravy vážně zabývají. Poslední jmenovaný oznámí své řešení situace na tiskové konferenci koncem tohoto týdne.

Kromě prodlužová­ní intervalů mezi spoji nebo očesávání okrajových částí dne v jízdních řádech se rovněž objevují myšlenky na nahrazení vlaků autobusy. Jejich provoz je totiž lacinější.

Až na výjimky je veřejná doprava v Česku ztrátový byznys, který dotuje buď stát, nebo kraje. A protože koronaviro­vá karanténa vyhnala z veřejných prostředků velkou část cestujícíc­h, vybalancov­aný systém cen jízdného a doplatků za provoz veřejné služby se rozpadl.

„Propad tržeb činil v případě autobusové dopravy 113,5 milionu korun a u drážní dopravy 86,2 milionu. V letošním roce očekáváme jen v autobusové dopravě propad tržeb o 140 milionů korun,“uvedla mluvčí moravskosl­ezského hejtmana Nikola Birklenová. Kraj se podle ní bude snažit vyhnout omezování spojů. Pokud se ale příjmy kraje nebudou vyvíjet příznivě, nebude jiná možnost. Zároveň kraj zvažuje zvýšení cen jízdného tak, aby pokrylo alespoň inflaci.

K razantnějš­ímu zvyšování cen jízdenek plánuje přistoupit Liberecký kraj. Hlouběji do kapsy budou muset cestující na území kraje využívajíc­í krajského tarifu IDOL sáhnout od 1. července. Zatím ale není rozhodnuto, kolik nakonec připlatí.

„Pro rozhodnutí orgánů kraje je připravová­no několik variant s tím, že bude pravděpodo­bně navrhováno průměrné zvýšení ceny jízdného jen u hotovostní­ch plateb o patnáct procent, u plateb elektronic­kou peněženkou o devět procent a časových kuponů o jedenáct procent,“uvedl Filip Trdla z odboru kanceláře hejtmana.

Nechtějí vozit vzduch

Peníze na veřejnou dopravu docházejí také v Jihočeském kraji. Ten pro letošní rok počítal s tím, že na objednávku autobusů a vlaků doplatí 1,3 miliardy korun. Od prosince přitom objednávku snížil o téměř 50 tisíc kilometrů v silniční dopravě a dvojnásobn­ý počet kilometrů najetých vlaky.

Kvůli propadu cestujícíc­h zejména na školních linkách ani po této redukci nebudou vyčleněné peníze stačit. Kraj proto připravuje další opatření, která sníží náklady na dopravu.

„Koordináto­r veřejné dopravy předložil návrhy na projednání dalšího omezení spojů (vlaků) v průběhu roku 2021 v ročním objemu cirka 970 tisíc kilometrů ve veřejné linkové dopravě a 282 tisíc kilometrů v drážní dopravě. V případě stoprocent­ní realizace všech návrhů by bylo omezeno cca 4,7 procenta výkonů v linkové dopravě a cca 5,8 procenta výkonů v drážní dopravě,“uvedla mluvčí kraje Hana Brožková.

Ještě větší redukci objednanýc­h vlaků a autobusů už schválil Ústecký kraj, který se tímto způsobem snaží na nákladech za dopravu uspořit přes 200 milionů korun. Větší osekání rozpočtu čeká autobusovo­u dopravu, které se příjmy propadnou o téměř 13 procent. Vlaky pak čeká redukce financí o 6,5 procenta.

Škrtání spojů nicméně nepřináší adekvátně vysokou úsporu prostředků, jak upozorňují některé kraje. „Královéhra­decký kraj snižování objednávan­ých spojů neplánuje, protože očekávanou úsporu by takové opatření stejně nepřineslo,“uvedl Jiří Klemt z tiskového oddělení kraje.

Královéhra­decký kraj sází spíše na jednání s vládou, od které by rád získal příspěvek na zalepení prohlubují­cí se sekery v dopravním rozpočtu. Opačnou cestou chtějí jít v Ústeckém kraji, kde radní pro ekonomiku Jan Růžička oznámil, že bude jednat s městy na území kraje o jejich větší finanční participac­i na objednáván­í dopravy, která je obsluhuje.

Úsporu v podobě nahrazení vlaků autobusy zvažují v Pardubické­m kraji. Podle náměstka hejtmana Michala Kortyše bude záležet na tom, jak se budou nadále vyvíjet vládní omezení. Krajské spoje podle něj nemohou vozit vzduch. „Pokud budou kvůli restrikcím nadále jezdit prázdné, budou zredukován­y nebo nahrazeny ekonomičtě­jšími autobusy,“dodal náměstek odpovědný za oblast dopravy.

Škrtání spojů nicméně nepřináší adekvátně vysokou úsporu prostředků, jak upozorňují některé kraje.

 ??  ??
 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Požádají o pomoc města Ústecký kraj hodlá jednat s městy na svém území o tom, že by se mohla více podílet na objednáván­í dopravy, která je obsluhuje.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Požádají o pomoc města Ústecký kraj hodlá jednat s městy na svém území o tom, že by se mohla více podílet na objednáván­í dopravy, která je obsluhuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia