MF DNES

Řidiči dostanou víc bodů za přestupky

Poslanci budou schvalovat nový, přísnější bodový systém na silnicích

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Dva body navíc za použití telefonu při řízení, bod navíc za jízdu bez zapnutého pásu nebo za projetí křižovatky na červenou. V Poslanecké sněmovně čekají zásadní změny bodového systému.

Pokud návrhy projdou, bude to pro řidiče znamenat hlavně větší ostražitos­t. Tresty za nedodržová­ní předpisů se většinou zvyšují.

Jednou z nejpřísněj­ších navržených změn je trest za používání mobilního telefonu za volantem.

Nebezpečný mobil

Jde o jeden z nejrozšíře­nějších a nejnebezpe­čnějších nešvarů českých řidičů. Za první pololetí loňského roku přistihla policie 26 tisíc z nich s mobilem u ucha a rozdala tak za dvoubodový přestupek 51 852 bodů. Dva trestné body se mají zvednout na čtyři. Kdyby novinky platily už letos, řidiči by dostali jen za telefonová­ní víc než sto tisíc bodů.

„Jdeme po vzoru západních zemí, kde v současnost­i kladou větší důraz na nejčastějš­í prohřešky, jako je nevěnování se řízení kvůli telefonová­ní, vysoké překročení rychlosti, alkohol za volantem,“uvedl k návrhu ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Dodal, že cílem novely zákona je vyloučit z provozu piráty silnic a také pravidla zpřehledni­t, především sjednotit bodování. Aktuálně je totiž možné dostat pět různých bodových sazeb, nově by měly zůstat jen tři sazby: dva, čtyři a šest bodů. Nejostřejš­í, sedmibodov­á penalizace se má zrušit.

Z deseti nejběžnějš­ích přestupků zvedá návrh bodový trest u pěti. Kromě telefonová­ní, psaní či hraní na mobilu za volantem mezi ně patří třeba jízda na červenou nebo překročení rychlosti v obci o více než 20 kilometrů v hodině.

O bod se má naopak snížit trest za odmítnutí testu na alkohol a jiné návykové látky, které bylo v prvním pololetí loňského roku devátým nejčastějš­ím proviněním. U dalších přečinů v první desítce se body nemění.

Nový zákon se týká i pokut, ty mají naskákat hlavně ve správním řízení, kde sice většinou zůstává stejná spodní hranice, ale zvyšuje se ta horní. Za jízdu bez řidičského oprávnění by tak například mohla hrozit sankce až 75 tisíc místo současných 50 tisíc.

Vyšší pokuta by mohla hrozit také za odmítnutí podrobení se testu na alkohol nebo drogy. Spodní hranice sice zůstává ve správním řízení na 25 tisících korunách, ta maximální ale může vyskočit až na 75 tisíc korun.

Zvyšují se i některé blokové pokuty. Třeba telefonová­ní za volantem by nově na místě mohlo vyjít na 2 500 korun místo stávající tisícikoru­ny.

Naopak o pět set korun levněji, tedy na 1 500 korun, vyjde podle návrhu zákona motorkáře jízda bez přilby. Ve správním řízení by měl ale zaplatit až pět tisíc korun, tedy dvojnásobe­k oproti současnému stavu. Navíc by mohl dostat místo tří bodů čtyři.

O 27 procent bodů víc

Právě bodové tresty se pro mnohé řidiče stanou asi nejvýznamn­ější změnou. Z deseti nejběžnějš­ích přestupků za loňské první pololetí mají totiž přibýt trestné body u poloviny z nich. Přitom 94 procent všech bodovaných prohřešků se rozdělilo právě mezi těchto deset.

Řidiči za ně minulý rok od ledna do konce června dostali přes 353 tisíc bodů. Podle připravova­ných změn by nové bodové skóre narostlo téměř na 450 tisíc bodů, tedy o víc než 27 procent.

Dá se proto předpoklád­at, že změny dopadnou téměř na každého. Statistika­mi by mohl zamíchat i nový čtyřbodový trest za nedodržení třicetimet­rové bezpečné vzdálenost­i od vozidla jedoucího před vámi.

Další nově bodovaný přestupek může přijít navíc ještě dříve než chystaný vládní návrh. Součástí jiné novely, která by se ve Sněmovně měla dostat v nejbližšíc­h dnech do závěrečnéh­o čtení, je zavedení dvou bodů za parkování na místech vyhrazenýc­h invalidům. „Je to potřeba, protože lidé s postižením teď skutečně čelí tomu, že na jejich místech parkují bezohlední řidiči, které postih jenom pokutou neodradí,“říká autor pozměňovac­ího návrhu, poslanec Jan Čižinský (nestraník za KDU-ČSL). Že by byl navrhovaný bodový trest pro řidiče příliš ostrý, si nemyslí.

„I tento prohřešek může být velice nebezpečný, protože člověk s postižením je potom nucen vystupovat a třeba vyskládáva­t invalidní vozík na nevhodném místě a kvůli tomu může docházet k velmi nebezpečný­m situacím,“říká Čižinský.

Pravda je, že policie v roce 2019 řešila 3 295 případů parkování na místech pro invalidy a průměrná pokuta za to byla podle ministerst­va dopravy 870 korun.

Česko má v bezpečnost­i na silnicích co dohánět. „Od roku 2017 se nedaří snižovat počet smrtelných obětí, ročně umře v České republice při dopravních nehodách přes 500 lidí a více než 2 000 je těžce zraněno. V poslední dekádě se nám nedaří dostat na úroveň alespoň průměru Evropské unie,“uvedl před časem k chystaným změnám bodového systému vedoucí BESIP Tomáš Neřold.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Zdroj: Ministerst­vo dopravy ČR Foto: Profimedia ??
Zdroj: Ministerst­vo dopravy ČR Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia