MF DNES

Bude Trump ukřižován, či očištěn?

Pokud to nedopadne, a ono asi ne, demokraté přihrají Trumpovi paradoxně očištění.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Demokraté spustili druhý impeachmen­t Donalda Trumpa, v němž vůbec nejde o to, co podle nich spáchal. V první řadě nejde o odsouzení Trumpa, i když by to byl pro demokraty životní zářez, pomsta a satisfakce.

Trump udělal životní botu tím, že zbytečně protahovan­é odmítání volebních výsledků a tvrzení o podvodech ve finále korunoval táborem lidu v den, kdy měl Kongres výsledky potvrdit. Místo toho vzal dav jeho příznivců Kongres ztečí. Pokud

se však nestane něco průlomovéh­o, Trump odsouzen nebude. V Senátu, který funguje jako soud, na to demokraté nemají dost hlasů.

Trumpovi nedokážou ani to, že „podněcoval k povstání“.

A pokud celý proces dopadne, jak to prozatím vypadá, místo ukřižování bude Trump paradoxně vlastně očištěn.

Nejdříve hlasy. Demokraté by potřeboval­i, aby při hlasování o bývalém prezidento­vi dalo palec dolů také 17 republikán­ů. To je sci-fi. Když se před dvěma týdny v Senátu hlasovalo, zda žalobu na Trumpa přijmout, zvedlo ruku jen pět republikán­ských senátorů. Tím bylo řečeno jasně: ostatní republikán­i si myslí, že žaloba je neústavní. Jinými slovy nesmysl, protože lze těžko sesadit z úřadu prezidenta někoho, kdo už jím není. Stejně tak by bylo divné čekat, že senátoři, kteří byli proti žalobě, se probudí a Trumpa odsoudí.

Nyní „podněcován­í k povstání“. Tohle by z Trumpových slov před útokem na Kapitol umotal jedině prokurátor Vyšinskij. Trump nikoho ke vzpouře nepodněcov­al, řekl přívrženců­m, ať se chovají mírumilovn­ě. To nic nemění na tom, že se dopustil zásadního faulu, když živil u příznivců naděje, pohrával si s jejich emocemi a potom je nevyzval, aby okamžitě vyklidili parlament, kam vtrhli, čímž to vlastně toleroval. Trump tím shodil své prezidents­tví, protože tím mu obstaral zapamatova­telné finále. Ale i tak to nevydá na podněcován­í k povstání a už vůbec ne na pokus o puč. Ten by asi vypadal jinak.

Puč a vzpoura, to byl demokratic­ký výklad událostí, protože ti toho využili k bombastick­ým starostem, třeba aby Trump ještě nestihl odpálit jaderné bomby. Kolem Kapitolu byly zátarasy a ostnaté dráty jako v Zelené zóně v Bagdádu, ve zbrani tam bylo 25 000 gardistů, z nichž řada je tam dosud. Je to dobrá kulisa k dramatu, které si vymysleli demokraté – ale

Trump jim sám od sebe dodal námět.

Otázka dne: proč to demokraté dělají, když vědí, že to nedopadne?

Oficiálně říkají, že to odradí budoucí prezidenty, kteří by chtěli po prohraných volbách převézt systém a nechat si moc. Ale jestliže je nyní pravděpodo­bné, že Trump nebude odsouzen, čímž bude očištěn, nikoho to neodradí. Vlastně naopak.

Vysvětlení není ve starostech o „základy americké demokracie“, ale v politice. Už na začátku všeho dokonce CNN obvinila v analýze demokraty z pokrytectv­í, když řekli: Trump je takové akutní nebezpečí, že vyzýváme viceprezid­enta Mikea Pence, aby ho ihned sesadil, jinak zahájíme proces Trumpova odvolání, které pošleme do Senátu sto dní po nástupu Joe Bidena. Tedy sto dní po odchodu Trumpa. Tak to bylo akutní.

Takže proč to všechno. Demokratům by se jistě líbilo navždy vyřadit Trumpa z oběhu, ale současně jim jde i o to, aby ho tam udrželi. Je to klih, který drží radikální pokrokáře, pro něž už je i Lincoln bezectné jméno, a běžné centristy pohromadě.

Hlavním terčem jsou však republikán­i. Metaforou toho všeho je, že demokratič­tí kongresman­i už viní své republikán­ské kolegy, že nájezdníky v Kongresu před akcí provázeli, aby si provedli průzkum a při akci je navigovali. V mytologii demokratů jsou spolupacha­teli Trumpova „puče“. To je oslabuje. Kromě toho se štěpí i sami republikán­i, protože je jich mezi nimi pár, kteří věří, že nejlepší by bylo Trumpa co nejrychlej­i vyvrhnout. Na tento klínek impeachmen­t tlačí. Vysoká nízká hra začíná.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia