MF DNES

Hamáčkův bič na lidi

Jakuba Pokorného, editora MF DNES

-

Vláda v pondělí schválila návrh ministra vnitra Jana Hamáčka, aby lidé, kteří opakovaně porušují některá opatření podle krizového zákona (například chodí do zavřených hospod), mohli být potrestáni automatick­y vyšší sankcí, a provozovat­elé služeb dokonce zákazem činnosti až na jeden rok. Tento nápad předem nezavrhuji, ale nese s sebou poměrně dost otázek, které je třeba vyjasnit. Navíc je to zákon v době přísných omezení dost „nebezpečný“. A vyžadoval by si registr přestupků.

O tom se uvažovalo už v minulosti. Impulz tehdy daly hlavně drobné krádeže páchané záměrně tak, aby kvůli limitu škody (lup do pěti tisíc korun) zlodějna zůstala přestupkem. Dokonce existoval návrh, že by se tento institut spojil s jakýmsi symbolický­m „třikrát a dost“. Opakovaný přestupek by se stal trestným činem. Není divu, že zákon prošel jen v osekané formě. Teď chce Hamáček ten svůj protlačit až moc rychle.

Otevřel jsem si tiskovou zprávu ministerst­va vnitra, ze které čerpám detaily i návrh samotný. Zákon by se týkal jen některých krizových opatření souvisejíc­ích s koronavire­m (nikoli třeba nošení roušek). Ale zákazu pohybu a zákazu provozován­í služeb ano.

Hospody na hraně

Začnu provozovat­eli služeb. Zákaz činnosti na rok představuj­e likvidační opatření a bylo by politování­hodné, kdyby se použil po nějakém sporném, šikanózním nebo příliš přísném výkladu zákona. A policie občas bývá horlivá. Napadají mě různé mezní případy. Například hotelová restaurace, která servíruje jídlo ubytovaným hostům. Může to být trik a „ubytují“tam každého, kdo si sedne ke stolu, ale také nemusí. Sporné také je, jestli si smějí hosté sníst jídlo a pití na lavičce před hospodou. Na hraně jsou také různé kavárny, kam člověk reálně vstoupí a vybere si u pultu. Není to výdejní okénko, ale v pravém slova smyslu „otevřeno“také nemají.

Některé podniky zase neotevřely ani tak kvůli tržbám, ale jde o politický protest, něco jako demonstrac­i.

A pokud se zmiňuje v zákoně „opakovaný přestupek“, myslí se tím, že něco stačí spáchat jen dvakrát? To by bylo dost přísné. Stejně tak mám pocit, že sankce v zákoně jsou neúměrně vysoké. Nejvyšší pokuta dosahuje čtyř milionů korun. Je to nutné?

Dvakrát přistižen večer venku

A zákon by se týkal i fyzických osob – tedy lidí samotných. Pořád mám v paměti loňský dubnový incident z Mladé Boleslavi, kde skupinka cizinců popíjela v parku alkohol a začala se dohadovat s přivolanou policií. Následně přijeli úředníci radnice – tedy správní orgán – a dali nešťastník­ům, kteří se sankcí předtím nesouhlasi­li, pokuty 20 tisíc korun. Takhle přesně by to s Hamáčkovým registrem dopadnout nemělo.

Navíc by některá opatření skoro nešla dodržet. Představte si třeba, že by vláda přece jen nakonec protlačila nesmyslný zákaz pohybu mezi kraji a někdo bydlel na hranici Prahy a středních Čech. To by nemohl chodit na procházku? Co kdyby byl někdo přistižen dvakrát ve 21.10 mimo domov v době zákazu vycházení? Opravdu si zaslouží vyšší pokutu?

A ještě jedna věc mě trochu znepokojuj­e. Když chce Hamáček prosadit takový zákon, tak asi předpoklád­á, že tu koronaviro­vé zákazy budou ještě dlouho, ačkoli podle slibů už jsme se měli vracet do normálu. Doporučuji proto poslancům, aby ministra při projednává­ní návrhu „přidusili“a všechny tyto otázky vyjasnili.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia