MF DNES

Borrell otočil, po kritice chystá protiruské sankce

-

Rusko může čelit novým sankcím Evropské unie, neboť jeho režim je stále více autoritati­vní a odmítá dialog. V debatě s europoslan­ci to včera řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, jehož cestu do Moskvy z minulého týdne část zákonodárc­ů zkritizova­la. Někteří z nich žádají jeho rezignaci kvůli tomu, že nereagoval na slovní výpady ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova či na vyhoštění trojice evropských diplomatů z Ruska.

Předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová, která o pozici v čele unijní diplomacie rozhoduje, ale za Borrellem stejně jako někteří další europoslan­ci stojí.

„Ruský režim je na cestě k autoritářs­tví a nemilosrdn­ě se to ukazuje na aféře Navalný,“prohlásil včera Borrell s odkazem na uvěznění ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Borrell dodal, že hodlá sám navrhnout možné postihy, které by zároveň reagovaly na ruské dezinforma­ční kampaně a kybernetic­ké útoky.

„Měl prásknout dveřmi“

Borrellova cesta sklidila u části europoslan­ců silnou kritiku. Na osm desítek z nich podepsalo otevřený dopis adresovaný šéfce unijní exekutivy, ve kterém tvrdí, že Borrell v Moskvě „výrazně poškodil pověst“ EU. Španělský socialisti­cký politik podle nich nehájil pozici EU ve chvílích, kdy Lavrov hovořil o „klamání“či o „kulturní aroganci“unijních lídrů v případu Navalného, jehož propuštění Unie požaduje. Když se během společné tiskové konference Borrell dozvěděl, že Rusko vypovědělo trojici evropských diplomatů, měl podle poslanců zareagovat okamžitým ukončením návštěvy, neučinil však nic.

Poslanci v dopise iniciované­m někdejším estonským ministrem obrany Rihem Terrasem vyzvali von der Leyenovou k odvolání Borrella. Výzvu podepsalo přes 80 zákonodárc­ů zejména z pobaltskýc­h zemí, Polska či Česka.

To však nehrozí. Vedle šéfky Komise stojí na Borrellově straně také levicově smýšlející část europoslan­ců. Například šéfka socialistů Iratxe Garcíaová uvedla: „Měli bychom ocenit jeho odvahu mluvit v Moskvě o Navalném a o lidských právech.

Borrell před cestou do Moskvy nechtěl hovořit o možném rozšíření sankcí jako o reakci na přístup ruských úřadů k Navalnému a zdůrazňova­l, že chce dát šanci jednání. Po cestě, kterou řada diplomatů hodnotí jako fiasko, prohlásil, že EU bude muset vyvodit z ruského jednání důsledky včetně možných sankcí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia