MF DNES

Sorosovu CEU nahradí v Budapešti Čína

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

V maďarském školství se v dohledné době objeví nový významný hráč – svou pobočku jako vůbec první a jedinou v EU otevře v Budapešti čínská univerzita Fu-tan. Maďarská vláda nedávno oznámila, že na vznik nového univerzitn­ího kampusu daruje 2,2 milionu eur (v přepočtu asi 56,6 milionu korun). Výuka má být zahájena už v roce 2024.

Zatímco část kritiků vyčítá kabinetu premiéra Viktora Orbána stále těsnější spolupráci s Pekingem, jiným se nelíbí, že vysoká škola s prestižní pověstí po celém světě zastíní domácí vzdělávací instituce, odláká jim zdroje i studenty a do budoucna může způsobit i odliv vysoce kvalifikov­aných odborníků.

Fu-tan se sídlem v Šanghaji je v globálním žebříčku nejlepších světových univerzit QS Top Universiti­es na 34. místě a maďarským absolventů­m má nabídnout postgraduá­lní programy v oborech, jako jsou mezinárodn­í vztahy, ekonomika, medicína a technické vědy. Ke studiu by v Maďarsku mohla přijímat až šest tisíc studentů.

Kampus má také poskytnout prostory pro výzkum a technologi­cké inovace. Maďarská vláda si od nové pobočky Fu-tanu slibuje zlepšení vzdělávací­ch standardů, ale i navýšení čínských investic v zemi.

Maďarsko-čínské sbližování

Rozhodnutí otevřít nový kampus přišlo na pozadí obav ze sílícího čínského vlivu v Evropě právě prostředni­ctvím mimo jiné i vzdělávací­ch institucí. Někteří analytici upozorňují, že Fu-tan by vzhledem ke své pověsti špičky ve vzdělávání i výzkumu mohla svou pobočku otevřít ve významnějš­ích evropských metropolíc­h, jako je Paříž, Berlín nebo Londýn. Politicky je ale Budapešť pro Čínu bezpečnějš­í útočiště.

Maďarsko-čínské vztahy se zlepšují už od roku 2010. V Budapešti je například v současnost­i pět poboček Konfuciova institutu, který spadá pod čínské ministerst­vo školství a zaměřuje se na propagaci čínského jazyka a kultury. Loni si Maďarsko půjčilo od Pekingu miliardy korun na výstavbu železnice mezi Budapeští a srbským Bělehradem.

Orbánova vláda zároveň čelí kritice kvůli údajnému potlačován­í akademický­ch svobod a snahám reorganizo­vat vysokoškol­ské instituce.

Kabinetu vyčítají zejména dosazování vlastních lidí do vedoucích pozic maďarských vysokých škol a selektivní přidělován­í peněz právě těm, kdo se příznivěji staví k vládní straně Fidesz.

Loni v září protestova­ly tisíce lidí proti rozhodnutí parlamentu přesunout vlastnictv­í Univerzity divadelníc­h a filmových umění ze státu na soukromou nadaci spojenou s Fideszem. Vedení školy pak na protest odstoupilo poté, co vláda dosadila do školské správní rady vlastní lidi.

Otevření Fu-tanu vnímají akademici jako náhradu za Středoevro­pskou univerzitu (CEU) založenou americkým filantrope­m Georgem Sorosem, která musela svou pobočku v Budapešti zavřít v roce 2018. V Maďarsku, kde fungovala téměř 30 let, přitom patřila ke špičkovým vzdělávací­m institucím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia