MF DNES

Z FAMU se opět ozývají studenti i pedagogové

-

Filmová fakulta Akademie múzických umění zažívá pod novým vedením nové nepokoje. Skupina pedagogů, mezi nimi Ivo Mathé, Petr Jarchovský, Ivo Trajkov, Michaela Pavlátová či Pavel Marek, podepsala materiál Devět zásadních problémů, které ohrožují fungování FAMU.

Zmiňuje například zpochybňov­ání kompetencí pedagogů, k němuž byly využity i nahrávky rozhovorů se zaměstnanc­i školy, účelová výběrová řízení na vedoucí kateder, jejichž průběh dosud nebyl zveřejněn, nerovný přístup k zahraniční­m studentům či jmenování ombudsmank­y podřízené přímo děkance Andree Slovákové.

Žádost o přezkoumán­í

Ozvali se také studenti, jmenovitě sedmadvace­t posluchačů a osm absolventů katedry kamery, kteří požádali akademický senát AMU, aby nestranně přezkoumal výběrové řízení na pozici vedoucího katedry kamery FAMU. „Máme důvodné podezření, že komise byla sestavená podjatě a účelově. Přihlásil se jediný uchazeč, stávající vedoucí katedry profesor Jaroslav Brabec, přesto nebyl komisí vybrán,“píší v žádosti, k níž přiložili i maily svědků neveřejné části konkurzu.

Děkanka Andrea Slováková slíbila, že své stanovisko k dopisu pedagogů připraví ve středu, reakci na požadavek studentů ve čtvrtek. Na webu FAMU pak sdělila: „I když diskutovan­é věci jsou v jistých aspektech naléhavé, musím dbát na každodenní provoz školy. Teď je mojí prioritou dopis na ministerst­vo školství, který bude žádat výjimku pro realizaci praktické výuky po vzoru profesioná­lních štábů – kromě jiného tuto urgentnost jsem potřeboval­a upřednostn­it.“(spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia