MF DNES

Pusťte mne ven! volá Janžurová i Kalich. Léto zde začne už zjara

- — Tomáš Šťástka

Název novinky, kterou pro Divadlo Kalich právě chystá Iva Janžurová, působí trefně – Pusťte mne ven! „Musel jsem se hořce pousmát, jak se titul přesně hodí do současné doby, přestože ho s Ivou plánujeme už delší čas. Který herec by dneska něco takového s chutí nezakřičel?!“glosuje to producent a majitel pražské scény Michal Kocourek a dodává, že stejně trefný byl i nápad oslovit s režií hereččinu dceru Sabinu Remundovou. „První čtené zkoušky se tak mohly odehrávat u nich doma,“dodává.

Hra francouzsk­ého autora Jeana-Marie Chevreta prý populární herečce nabízí velké sólo. „Už jen za množství textu, které pro tento komediální monolog musí dostat do hlavy, k ní chovám neskutečný obdiv,“dodává Kocourek a upozorňuje, že inscenace bude zároveň i oslavou hereččina jubilea. Právě chystaná novinka se totiž dočká premiéry dva dny před jejími osmdesátin­ami, konkrétně 17. května, kdy startuje Hvězdné léto pod žižkovskou věží. Tedy třetí ročník letní scény, kterou Kalich zaštiťuje.

Hrát co nejdříve

Letní hraní letos startuje nezvykle brzy. „Jednak si to díky zastřešené­mu hledišti můžeme dovolit a jednak opravdu upřímně toužíme po tom, aby nás co nejdřív ‚pustili ven‘, tedy za diváky,“vysvětluje Kocourek.

„Rok 2021 bude pro nás náročnější a složitější než loňský, o kterém se mluví jako o katastrofi­ckém. Málokdo si uvědomuje, že bojovat o holé přežití pro nás bude letos ještě těžší,“popisuje. „Loni jsme alespoň měli na první měsíce roku předprodán­o, ostatně stále nám v Divadle Kalich zbývá odehrát stovku představen­í, která jsme divákům nestihli kvůli novému zákazu nahradit. Do letošního roku jsme s žádným takovým předprodej­em nevstoupil­i,“vysvětluje producent. „Takže je pro nás životně důležité začít hrát co nejdříve. Druhým důvodem jsou diváci. Na loňském ročníku bylo z jejich reakcí znát, jak si užívají, že opět mohou sedět v divadle. Tak bychom jim to chtěli dopřát, jak jen to bude možné,“říká.

S otevřením kamenné scény se tuto sezonu prý víceméně rozloučili. „Systém PES měl přinést jakési jistoty a jasný jízdní řád, ale nám tedy v zorientová­ní se zatím nepomáhá. Nicméně věříme, že sezona 2021/22 odstartuje návrat divadelníh­o života v republice do dřívějších kolejí, i když na zcela běžný režim si jistě budeme muset počkat o něco déle,“dodává Kocourek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia