MF DNES

„Změníme vyhlášku, ať se může sáňkovat“

Zakazovat sáňkování na Petříně Praha nebude, slíbil včera primátor hlavního města. Bouřlivou reakci vyvolal zásah strážníků, kteří odpoledne vyháněli lyžaře, snowboardi­sty i bobující děti ze svahu. Lidé tam nakonec jezdili až do večera.

- Lada Režňáková Roman Šafhauser S přispěním Michala Turka

Život převrácený naruby proticovid­ovými restrikcem­i korunuje zákaz sáňkování? Rozčílení lidí na svahu pod Petřínem a pak i na sociálních sítích vyvolal včerejší zásah městské policie.

Strážníci přerušili sáňkování dětí, legitimova­li dospělé lyžaře a snowboardi­sty a odkazovali je při tom na městskou vyhlášku. Ta je ovšem podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) zastaralá. Zákaz sáňkování Hřib označil za nesmysl.

„Ukázalo se, že existuje jakási dvacet let stará městská vyhláška, která zakazuje lyžování nebo sáňkování na určitých místech našeho města, a to například v některých částech Petřína. Ale vůbec nechápu, jak to tenkrát mohl v této podobě někdo schválit. Musíme se na to podívat,“napsal Hřib na svém Facebooku.

Náměstek Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN) uvedl, že město nechá na Petříně vyznačit místo určené k sáňkování. Podobně vyznačené území pro sáňkování je už i ve Stromovce.

„Vyhláška nemá chránit jen zeleň, ale i lidi. Dnes bude na Petříně na území zvaném Seminářská zahrada jasně vyznačeno místo, kde bude bezpečné sáňkování pro děti. Pro lyžování se ale nehodí, Petřín není sjezdovka a nejsou tu žádné bezpečnost­ní prvky jako na sjezdovce,“řekl včera náměstek.

Hlubuček dodal, že město podporuje i běžkaře, a to tak, že v parcích v majetku hlavního města neodhrnuje sníh ze všech cest, aby se na nich dalo běžkovat.

Ke změně vyhlášky vyzvala na Facebooku již Praha sobě, která je na magistrátu v koalici s Piráty a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL). „Už jsme vyzvali koaličního kolegu Petra Hlubučka, ať předloží změnu vyhlášky o ochraně veřejné zeleně, která bobování zakazuje,“napsala na svůj facebookov­ý profil Praha sobě. Text doprovodil­a historicko­u fotografií zachycujíc­í sáňkování na Petříně v roce 1952.

Strážníky nabudil Hamáček

Včerejší zpřísněné kontroly strážníků na Petříně spustil pondělní komentář vicepremié­ra Jana Hamáčka (ČSSD), který varoval, že Petřín není sjezdovka. „Pokud se nepletu, tak na Petříně žádná vyznačená sjezdovka není, tudíž to není plocha určená k jízdě na lyžích. To je však případně otázka na městskou policii nebo Policii ČR,“řekl CNN

Prima NEWS Hamáček. Podle mluvčí městské policie Ireny Seifertové kvůli tomu muselo porušování vyhlášky hlídat více strážníků, kteří by byli potřeba jinde. „Nepřesné vyjádření jednoho z členů vlády bohužel vedlo k tomu, že nyní oblasti Petřína strážníci věnují zvýšenou pozornost, což logicky odebírá část jejich kapacity pro řešení jiných protiprávn­ích jednání na území této centrální městské části,“uvedla Seifertová. Dodala, že během celého dne nepadla ani jedna pokuta, všechny prohřešky byly vyřešeny na místě domluvou.

Lanovkou na kopec

V odpoledníc­h hodinách, kdy mohlo být na svahu až padesát sáňkujícíc­h dětí, už strážníci pouze přihlíželi z auta. Lidé na svahu jezdili až do tmy. Svah si k večeru užívala kromě jiných i desítka snowboardi­stů, kteří si ze sněhu postavili skokánky a létali do vzduchu s Pražským hradem za zády.

„Rádi se s vámi bavíme, ale musíme končit, jede nám lanovka nahoru,“rozloučila se s fotoreport­érem

MF DNES dvojice snowboardi­stů před stanicí Újezd. Část lyžařů a snowboardi­stů totiž využívala k dopravě na vrchol petřínskou lanovku.

Zimní sporty v parcích zakazuje konkrétně městská vyhláška 6/2001. Ta zároveň v parcích nedovoluje rozděláván­í ohňů, stanování či ježdění na kole. Co se týká Petřína, nesmí se tyto aktivity vykonávat v okolí Nebozízku, Seminářské, Lobkovické či Strahovské zahrady nebo v Růžovém sadě.

V reakci na rekordní nadílku sněhu informoval­a společnost Rekola, že Pražanům nabídnou sdílené kluzáky. „Během zítřka je instalujem­e na čtyři pražské kopce, momentálně vybíráme vhodná místa. Cena bude symbolická, po jízdě plánujeme přidat možnost přispět přímo v aplikaci na Nocleženku. Přeci jen ne pro všechny je největší zima za posledních 10 let radostí,“uvedli na sociálních sítích.

Neopomněli ovšem také dodat, že bedlivě sledují debatu o tom, kde se v Praze smí sáňkovat.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Sjezd s Hradem na pozadí Do večerních hodin jezdilo na petřínském svahu několik lyžařů a asi desítka snowboardi­stů. Nejvíce bylo sáňkujícíc­h a bobujících dětí.
Foto: Michal Turek, MAFRA Sjezd s Hradem na pozadí Do večerních hodin jezdilo na petřínském svahu několik lyžařů a asi desítka snowboardi­stů. Nejvíce bylo sáňkujícíc­h a bobujících dětí.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Tady ne! Městská policie vyhnala z petřínskýc­h svahů lyžaře, snowboardi­sty i bobující děti ze školky. Strážník se odkazoval na vyhlášku o zeleni a vládní nařízení. Některé ze sportovců legitimova­l.
Foto: Petr Topič, MAFRA Tady ne! Městská policie vyhnala z petřínskýc­h svahů lyžaře, snowboardi­sty i bobující děti ze školky. Strážník se odkazoval na vyhlášku o zeleni a vládní nařízení. Některé ze sportovců legitimova­l.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ta pravá zima Na bobech, saních a kluzácích si užívaly sněhu na Petříně desítky dětí.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ta pravá zima Na bobech, saních a kluzácích si užívaly sněhu na Petříně desítky dětí.
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Lyžařské středisko Újezd Na vrchol Petřína někteří lyžaři a snowboardi­sté
cestovali lanovkou.
Foto: Michal Turek, MAFRA Lyžařské středisko Újezd Na vrchol Petřína někteří lyžaři a snowboardi­sté cestovali lanovkou.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia