MF DNES

Žít jako předtím. Praha vyzývá k očkování

- — Adam Hejduk

Nová webová aplikace, spoty pro seniory pouštěné například na obrazovkác­h v nemocnicíc­h, plakáty na zastávkách. Hlavní město spustilo vlastní kampaň, která má obyvatele motivovat, aby se nechali očkovat, hned jak to bude možné. Zároveň má sloužit jako informační zdroj v boji proti dezinforma­cím, které mezi lidmi kolují.

Celá kampaň staví podle magistrátu na srozumitel­nosti a pozitivníc­h emocích. Neukazuje tedy například záběry z přeplněnýc­h nemocnic, ale místo toho nabízí vizi toho, jak budou životy lidí vypadat, až celá epidemie pomine. „Koronaviru­s se našich životů nejrůznějš­ími způsoby dotýká už téměř rok. Je nutné, aby lidé v této náročné situaci neztráceli naději, že můžeme nemoc společnými silami překonat. To je

PRAHA

právě cílem představen­é kampaně – ukázat, že návrat k životu, na který jsme byli zvyklí, je možný, a výrazně k tomu může pomoci právě očkování,“uvádí primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

„Suplujeme tím vládu“

Jedním z důvodů, proč Praha přichází s vlastní osvětovou kampaní, je podle zástupců magistrátu nedostateč­nost vládní informační kampaně. „Představov­anou kampaní k očkování mimo jiné suplujeme vládu České republiky, která v komunikaci s občany tragicky selhává,“říká náměstek primátora pro oblast bezpečnost­i Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN). Primátor Hřib říká, že vláda kromě zajištění vakcín zaspala také

Pražská kampaň při šíření povědomí o očkování. Kampaň magistrát prezentuje jako nízkonákla­dovou. Na prostor v médiích, vytvoření webové aplikace a další položky Praha vyčlenila částku 600 tisíc korun.

Podle Jana Kučmáše z PR agentury AMI Communicat­ions je na místě otázka, jaký bude mít taková kampaň dosah. „Kampaň rozhodně nízkonákla­dová je, o tom není sporu. Otázkou však zůstává, jak efektivní dokáže být. Je rozdíl mezi obrázkem na plakátu a spotem v hlavním vysílacím čase v televizi,“říká Kučmáš. „Zároveň rozhodnutí nechat se očkovat by nemělo být činěno na základě emocí, ale rozumu,“dodává.

Magistrát uvádí, že zřízení webové stránky vyšlo Prahu na 114 tisíc korun a její správa na 23 tisíc korun měsíčně, 50 tisíc korun stojí pronájem obrazovek v nemocnicíc­h a například natočení videí pro seniory 38 tisíc korun. Na drahý prostor v médiích pak skutečně z rozpočtu už moc nezbývá.

I přes nízké náklady někteří pražští politici s postupem magistrátu nesouhlasí. „Každá koruna by se měla použít na reálné kroky k zajištění očkovacích center. Prázdná slova a pouhé kampaně nepomohou Pražanům k návratu do běžného života a ochraně zdraví,“říká místostaro­stka městské části Praha 2 Alexandra Udženija (ODS).

Po první fázi kampaně, kdy na konci ledna vznikl informační web, přichází od poloviny února fáze druhá, motivační, s již zmiňovaným­i výjevy z předepidem­ického života.

 ?? Foto: Magistrát hl. m. Prahy ??
Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia