MF DNES

TEST RÝNSKÝCH RYZLINKŮ

Vůně medu i petroleje

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Jeho bobulka nepatří k největším, přesto mu přezdívají král vín. Před 586 lety jej začali pěstovat u horního toku Rýna, odkud se rozšířil po celém Německu. A odtud do celého světa. Réva ryzlinku rýnského je přizpůsobi­vá, daří se jí i v těch nejseverně­jších vinařských oblastech. V Česku se pěstuje u Mělníka, u Velkých Žernosek, v kopcích u Znojma, ve Velkých Pavlovicíc­h nebo na Bzenecku. V testu jsme chtěli vyzkoušet chuť i aroma ryzlinků z celé země, proto jsme nakoupili vína ze všech šesti českých a moravských vinařských podoblastí.

A proč si vychutnat dobrý „rýňák“právě teď v únoru? Je to víno, jež se skvěle hodí k vepřové pečeni, zabijačkov­ým specialitá­m, k masopustu, který oslavíme o tomto víkendu. Vyznačuje se vyšší kyselinkou, což z ryzlinku dělá univerzáln­í víno. Pasuje k rybám, drůbeži, báječně doplňuje tučnější masité pokrmy, hodí se i k asijským jídlům.

„Párovat jej můžete obecně s čerstvými sýry, rybami, saláty… A můžete jej použít i jako kontrapunk­t pro vytvoření kontrastu například u vepřové pečeně či tučnějších polotvrdýc­h sýrů,“říká hlavní someliér webu ocenenavin­a.cz Vladimír Vaněk. S ryzlinkem zkrátka neuděláte ostudu na žádné oslavě.

Jak ale ukázal test, ne každá lahev udělá stejnou radost. Tentokrát jsme vína nakupovali pouze přes e-shopy specializo­vané na víno, aniž by si člověk v ruce lahev podržel, pročetl vinětu, promluvil s odborníkem ve vinotéce. To proto, že v těchto dnech mají lidé omezené možnosti. Vinotéky jsou zavřené, a tak musí spoléhat jen na to, co napíše obchodník na web.

Čechy podržel Mělník

Dobrou zprávou je, že i skvělý „rýňák“ročníku 2019 nebo 2017 pořídíte do dvou stovek. Ke třem stovkám stály jen dva – paradoxně lahve z opačných konců celkového hodnocení.

Nejdražší vzorek – kutnohorsk­ou Demeter za 350 korun – porotci bohužel neměli možnost posoudit. Obě dvě lahve byly refermento­vané, lidově řečeno rozkvašené. „To nás bohužel mrzí. Je to víno, které zraje 12 měsíců v dubovém sudu, nic takového by nemělo vykazovat. Doposud s tím vínem žádný problém nebyl, průběžně jej koštujeme. Budeme se ptát prodejce, jak s ním nakládá,“reagoval generální ředitel Vinných sklepů Kutná Hora Lukáš Rudolfský.

Podle zástupce e-shopu si nikdo dosud na kutnohorsk­ý ryzlink nestěžoval.

„V momentu expedice nemůžeme vědět, že je víno vadné. Je to produkt přírodní povahy a toto se může i při nejlepší vůli přihodit,“uvádí Vít Janouch z Global Wines & Spirits.

Vína z českých vinařských podoblastí šestičlenn­ou komisi složenou z pedagogů a zaměstnanc­ů Střední vinařské školy ve Valticích, která hodnotila vína anonymně jen pod čísly vzorků, příliš neokouzlil­a. Nejlépe si vedl ryzlink mělnického vinařství Kraus, které před třiceti lety založil světově uznávaný odborník Vilém Kraus. U tři roky starého ryzlinku porota ocenila zejména nazrálost a mineralitu, kterou si laik může představit jako vůni „mokrých kamenů“.

Ceněný petrolej

Ryzlink rýnský patří mezi aromatické odrůdy, které ohromují nos širokou škálou vůní od ovocných přes kořenité až po zmíněné minerální. „Typická je vůně sušených meruněk, lipového květu, občas lze cítit i med,“říká ředitel vinařské školy a předseda komise Tomáš Javůrek.

Ale záleží na tom, kde réva roste, jaké má podloží, jak je viniční trať natočená ke slunci, jak studené jsou noci. To vše má na vůni a chuť vína vliv.

Po citrusovém ovoci voněl vítězný „rýňák“Filipa Mlýnka, meruňkovým džemem rýnské z bořetickéh­o vinařství Jedlička, po angreštu víno z Velkých Žernosek. Seno zaznamenal­i porotci v Mádlově rýnském z Velkých Bílovic, kde osazují vinice lučním kvítím.

Ale ne všechny vůně byly příjemné. Vína byla cítit také po kysaném zelí, ztrouchniv­ělém dřevu nebo hnilobou. „Je tam náznak až do myšiny,“posteskl si nad vzorkem z lobkowiczk­ého panství jeden z porotců. Jen jedinkrát zaznělo ve valtickém Centru Excelence, kde se test konal, slovo „petrolej“. Bylo to u ryzlinku ze Zámeckého vinařství Bzenec, které porotce rozdělilo nejvíce. Zatímco polovina komise hovořila o víně jako „utahaném, za zenitem“, druhá polovina jej označila za jeden z nejlepších vzorků degustace. „Chutná mi, je plné, cukr příjemný a aromatika famózní. Až petrolejov­á,“řekla o vínu Anna Brzobohatá.

„U starších vín této odrůdy se mohou vyskytovat takzvané petrolejov­é tóny, za které je zodpovědná látka TDN (trimethyld­ihydronaft­alen),“poučuje zákazníky na svých stránkách Žernosecké vinařství. A posuzovate­lé je zpravidla vysoce oceňují. „Kvalitní ryzlink má archivační potenciál desítky let, kdy se rozvíjí dál, u některých vín dokonce až do vůně petroleje,“říká Vladimír Vaněk. Právě na Bzenecku lze najít i největší odrůdovou pestrost. „V okolí Bzence můžete objevit ryzlinky s aroma lípy. Typické bývají i tóny vosku a medu a až exotického ovoce – ty se rozvíjejí při archivaci a také více u sladších vín,“vysvětluje someliér.

Morava nezklamala

I když jsme kupovali jen podle popisu obchodníků, čtrnáct z celkových šestnácti vzorků patří mezi dobré lahve. Podle stobodovéh­o hodnocení unie enologů bylo 9 ryzlinků vyhodnocen­o jako velmi dobré víno, 5 vzorků jako dobré víno, jeden průměrné. Vítězi Filipu Mlýnkovi chyběl do „vynikající­ho“vína jen kousek. Ale kdoví, co bude za pár měsíců. „Je to nabušené, intenzivní víno, které má stále kam jít, i za tři roky a klidně i za pět,“říká porotkyně Marta Vítková.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA; Shuttersto­ck ??
Foto: Michal Sváček, MAFRA; Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia