MF DNES

Český den v Austrálii

Čtyři tenisté v dalším kole

- Foto: Getty

Tři zkušené a nováček

Karolína Plíšková (na snímku), Karolína Muchová, Barbora Krejčíková a Tomáš Macháč postoupili včera na prvním grandslamu tenisové sezony v australské­m Melbourne do druhého kola dvouhry. Petra Kvitová hrála svůj zápas po uzávěrce vydání.

Manžel a manažer Michal Hrdlička s radostí i špetkou úlevy sledoval, jak Karolína Plíšková v kvapíkovém rytmu vyprovodil­a první sokyni z Australian Open. Spousta věcí se přihodila, než tenistka v úterý odpoledne mohla nastoupit v 1573 Areně proti Italce Paoliniové. Za 47 minut ji smetla 6:0, 6:2.

Dění v zákulisí v minulých týdnech a měsících přibližuje v rozhovoru pro MF DNES právě Hrdlička.

„Především si tady v Melbourne uvědomujem­e, jaké museli pořadatelé vyvinout úsilí, aby grandslam vůbec začal,“říká.

„Přemístilo se sem víc než tisíc lidí, kteří s turnajem mají něco společného, byť jsou hráčské týmy okleštěné. Klobouk dolů, že se všechno podařilo zvládnout.“

Jak jste snášeli karanténu?

Ocitli jsme se v extrémní situaci, kterou tenisté dosud nezažili. My všichni v Kájině týmu jsme vděční, že se turnaj vůbec koná. Víme, že je spousta Australanů, kteří se v průběhu pandemie nemůžou vrátit domů ze světa – ať už z finančních důvodů, nebo kvůli přísným restrikcím. Velmi nepříjemná byla situace pro pasažéry letadel, ve kterých se objevili nakažení koronavire­m. Ti se ocitli na dva týdny v naprosté izolaci v hotelu. My jsme byli ti šťastnější, takže Karolína se Saschou (koučem Bajinem) směli každý den na pět hodin ven.

Jakým rozvrhem se řídili?

Většinou Kája strávila dvě hodiny na kurtu, který pokaždé sdílela s Karolínou Muchovou. Hodinu a půl cvičila ve fitku. Hodinu měla na jídlo v areálu. A půlhodina zbývala na transport. Program se dodržoval na minutu přesně. Nikdo ho nesměl přešvihnou­t.

A co zbývající čas?

Musela ho trávit v hotelu, nebylo možné opustit pokoj. Na chodbě stála ochranka, která hlídala pohyb. Každý den nás chodili testovat. Ze začátku si vybírali trošku nešťastné časy, když přicházeli třeba ve tři nebo ve čtyři ráno. Časem začali chodit v přijatelně­jší dobu. Po čtrnácti testech karanténa skončila a od té doby se smíme volně pohybovat po Melbourne.

Jak chutná svoboda?

Ve městě běží vše úplně normálně. Když se objeví nějaký případ covidu, okamžitě nakaženého izolují. Jakmile se zjistilo, že v našem hotelu Grand Hyatt někdo z personálu měl pozitivní výsledek, všech 507 lidí muselo na test, tenistky a tenisti nesměli na trénink. Do večera jsme čekali na zprávu, že jsme negativní.

Trnuli jste?

Byl jsem trošku nervózní, asi jako všichni. Mohlo se stát, že by jeden nakažený člověk znamenal zrušení

Úspěšné první kolo

celého turnaje, protože jsme se pohybovali po městě, po areálu, v šatnách... Kdyby se virus rozšířil, nastal by veliký problém. Úplně jsme nepanikaři­li, ale určitě nás potěšilo, když se podezření nepotvrdil­o.

Vy osobně jste během karantény nesměl vůbec ven z hotelu. Zažil jste někdy něco podobného?

Ne. V New Yorku jsem na US Open loni nebyl, protože moje dcera Linda šla poprvé do školy, u čehož jsem nechtěl chybět. A potom při Roland Garros jsem měl covid.

Jak jste nesl domácí vězení?

Svým způsobem těžce, protože jsem zvyklý ráno vyběhnout do terénu a vrátit se večer. Naštěstí jsme si pokoj přizpůsobi­li. S pomocí našich australský­ch známých jsme si ho vybavili běhacím pásem, rotopedem, činkami a posilovací­mi gumami. Takže jsem se každý den mohl aspoň zpotit. Taky hodně čtu. Když bylo Česko vzhůru, vyřizoval jsem telefonáty, většina firem teď funguje na bázi konferenčn­ích hovorů... Zabavil jsem se, dalo se to vydržet.

Jak Karolína vnímá omezení počtu členů doprovodu?

Je pravda, že si mohla vzít jenom dva lidi. Celý výjezd jsme plánovali tak, aby se cítila co nejlépe. Logické je, že má s sebou po celou dobu kouče. Na předchozí štaci v Abu Zabí s ní byl kondiční trenér Azuz Simčič, tady doplňuju Saschu já.

Jaké plníte úkoly?

Tentokrát s sebou nemáme partnery a sponzory, ale vytváříme pro ně speciální materiál. Rozvíjíme spolupráci s jednou tenisovou aplikací. Ta oficiální od WTA teď nefunguje, takže vznikla díra na trhu. Taky jsem v roli spojky s Azuzem, který nám posílá plány. Zařizuju tréninky, dopravu. Snažím se prostě, aby vše probíhalo hladce.

Lidé nyní překonávaj­í mnohem zásadnější strasti. Ale jak je pro Karolínu a ostatní hvězdy nepříjemné, že na grandslamu postrádají obvyklé služby?

My si nechceme stěžovat. Někteří hráči s sebou vozili i vlastní kuchaře, což teď přirozeně nejde. Co se týče Karolíny, je fakt, že v karanténě na ni měl fyzioterap­eut nejvýš čtvrthodin­ku, během které toho moc nestihne. Může se zaměřit sotva na jednu část těla. I teď je na oficiální fyzia z WTA a ATP docela přetlak, což je pro ni určitá komplikace.

Je nějaký zvláštní důvod?

Přípravu Karolíně narušily problémy s rukou. Dělali jsme, co jsme mohli. Před odletem do Austrálie jsme do Dubaje dopravili doktora Miroslava Sinkuleho, který za námi vyrazil na otočku, za což mu ještě jednou děkuju. Snažíme se, aby se Kája každý den cítila líp a líp.

Ještě v něčem pravidla špičkové tenisty omezují?

Kája byla zvyklá brát s sebou kondičáka, fyzioterap­euta nebo vypletače Ríšu Šodka. Nechce podcenit jakoukoliv drobnost. Nemá tu obvyklý komfort, ale my na všem hledáme něco pozitivníh­o. Takže si myslím, že má tentokrát méně starostí o ostatní – jestli jim něco nechybí a jestli jsou v pohodě. Nemusí vynakládat tolik energie tímhle směrem.

Po všech neobvyklos­tech se atmosféra před turnajem vrátila do normálu se vší trémou a očekáváním?

Já jsem ji vnímal stejně. Jenom se mi zdálo, že Australané reagují zvláštně. Vždycky tenisty vítali a těšili se na turnaj. Tentokrát si řada z nich držela odstup, protože byli pět měsíců zavření, nic nesměli. A teď sem z ciziny dorazil celý ten cirkus. Na přípravné turnaje například nechodilo moc diváků. Ale poslední dny ukázaly, že zájem o grandslam je pořád velký.

Karolína stále usiluje o zisk prvního velkého titulu. Změnila se její příprava s nástupem nového kouče?

Nijak zvlášť. Soustředěn­í probíhalo v Marbelle ve Španělsku. Kája je neuvěřitel­ný dříč. Po Vánocích přišly zdravotní problémy. Snažíme se dělat maximum, aby byla co nejvíc fit.

Jaká je spolupráce s Bajinem?

Dělá na mě dobrý dojem. Je neskutečně pracovitý a snaživý, ochotný, až obětavý. Snaží se Karolíně ulehčit situaci, jak může. Našli společnou řeč. On chce rozvíjet její útočnou hru. Zdejší podmínky by agresivním hráčkám měly svědčit.

Karolína v posledních letech často střídala trenéry. Naposledy se rozešla s Danim Vallverdue­m, který zároveň pomáhal Stanu Wawrinkovi. Představuj­e Bajinova bezvýhradn­á profesioná­lní oddanost jeden ze zásadních rozdílů v přístupu k angažmá?

Ona byla problemati­cká celá sezona – netradiční, rozkouskov­aná, nejistá. Dlouho jsme netušili, kdy se túra zase rozjede. Dani zároveň stíhal víc zájmů a povinností. Měl doma malá dvojčata. Do toho Stan v průběhu roku ukončil spolupráci s hlavním koučem Magnusem Normanem, takže Dani z asistenta povýšil do důležitějš­í role. A to už se nedalo skloubit. Sám uznal, že Karolína potřebuje někoho, kdo jí věnuje sto procent svého času a úsilí.

Což je tedy Bajin?

Rodinu nemá, netrénuje dalšího hráče a veškerou svoji energii pumpuje do Karolíny. Má neustále dobrou náladu a tenisu rozumí, s čímž jsme naprosto spokojeni.

V tenise lze těžko plánovat na několik let dopředu. Ovšem bavili jste se o případné dlouhodobé spolupráci, aby změn okolo Karolíny nebylo příliš?

Jo, určitě. Přesně! Kája nestřídá trenéry ráda, vždycky se objevil nějaký pádný důvod. Chce se Saschou vydržet delší dobu, aby si nemusela zvykat na někoho nového, což on vnímá stejně. Doufám, že jim to bude klapat a dostaví se výsledky.

Může Karolíně v klíčových chvílích vzájemných mačů pomoci, že Bajin z předchozíc­h angažmá dokonale zná Serenu Williamsov­ou nebo Naomi Ósakaovou?

Jeho hlavní přednost spočívá v bohatých zkušenoste­ch z WTA Tour. Stále chodí se svými svěřenkyně­mi na kurt. Taky s Karolínou často hraje, z čehož dokáže leccos vyčíst. Hlavní soupeřky zná skvěle a zrovna u těch dvou, které jste jmenoval, mohl odhalit jejich tajné slabiny nebo obavy. Hlavně ale po Káje chce, aby se soustředil­a sama na sebe, na svůj výkon.

Jak se ještě projevuje jeho pečlivost?

Rád pracuje s videem. Spolu připravuje­me pro Káju různé klipy, ke kterým má taktické nebo technické poznámky. Opravdu je detailista.

Se svým jménem a úspěchy patří mezi nejlépe placené kouče. Ukazuje se, že Karolína nehledí na korunu, jde-li o její kariéru?

Ona dlouhodobě ukazuje, že do sebe a do tenisu neváhá investovat. I když ještě neměla takové příjmy, platila si svého fyzioterap­euta, což se jí vyplácelo. Teď hledala trenéra se zkušenostm­i a velkými výsledky, takže jeho cena nebyla překážkou. Ale tady se dostáváme k další věci, která se mi na Saschovi líbí.

Ano?

Co se týče odměn, sází především na prémie za úspěch. Když se bude dařit Karolíně, přinese to finanční prospěch i jemu, což není zvykem u všech jeho kolegů. Jeho přístup vnímám jako férový a zároveň ukazuje, že spolupráci s Kájou věří.

Jak se vám vůbec v současné době shánějí sponzoři?

Jsme v obtížnější situaci. Pandemie se dotkla skoro každé části ekonomiky. Nějaké partnery jsme kvůli tomu ztratili, další spolupráce ovšem začínáme a rozvíjíme.

Co se týče provozního rozpočtu, nemusíte nějak šetřit, že?

To ne. Největší část Kájiných příjmů pochází z turnajovýc­h odměn. Jedinou smlouvou světových parametrů je kontrakt s oděvní značkou Fila. Jinak se pohybujeme na českém trhu, který má své hranice a zdroje z něj pocházejíc­í pokrývají právě třeba náklady na trenéry, cestování a soustředěn­í.

Jak Karolína snáší plnění sponzorský­ch povinností?

Nemá s nimi díky své povaze nejmenší problém. Některé aktivity, které se týkají třeba módy nebo focení, ji vyloženě baví. Bere je jako zpestření tenisové rutiny.

Snaží se být aktivní na sociálních sítích?

Myslím, že se v současnost­i u špičkových sportovců jedná o nezbytnost. Baví ji občas nasdílet nějakou fotku nebo video – většinou z tenisového života, někdy ze soukromí. Ví, že má hodně fanoušků, statisíce sledujícíc­h, ráda s nimi udržuje kontakt. Může se vyjádřit přesně, jak chce. Propaguje své partnery.

Jak čelíte hrozbám a nadávkám, které se na internetu jen rojí?

Většinou se ozývají zhrzení sázkaři po prohraných zápasech, což je nepříjemné. Anonymy v krajních případech blokujeme. Ale když jsem zjišťoval poměr pozitivníc­h a negativníc­h příspěvků, výrazně převažují kladné a milé vzkazy, což je fajn.

„Co se týče odměn, Sascha Bajin sází především na prémie za úspěch. Když se bude dařit Karolíně, přinese to finanční prospěch i jemu, což není zvykem u všech jeho kolegů.“

Michal Hrdlička manžel a manažer Karolíny Plíškové

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Karolína Plíšková na úvod Australian Open strávila na kurtu 47 minut, Italku Paoliniovo­u smetla 6:0, 6:2.
Foto: Getty Images Karolína Plíšková na úvod Australian Open strávila na kurtu 47 minut, Italku Paoliniovo­u smetla 6:0, 6:2.
 ??  ?? Trio v Austrálii
Karolínu Plíškovou doprovází trenér Sascha Bajin a manžel a manažer Michal Hrdlička.
Trio v Austrálii Karolínu Plíškovou doprovází trenér Sascha Bajin a manžel a manažer Michal Hrdlička.
 ??  ?? Selfie ze soustředěn­í
O kondici Karolíny Plíškové pečuje Azuz Simčič (vlevo). 2x foto: Instagram Michala Hrdličky
Selfie ze soustředěn­í O kondici Karolíny Plíškové pečuje Azuz Simčič (vlevo). 2x foto: Instagram Michala Hrdličky
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia