MF DNES

Koalicím se vzdaluje pětiprocen­tní hranice

- — Eva Pospíšilov­á

Koalici nejspíš ani v budoucnu nebude ke vstupu do Sněmovny stačit zisk pěti procent hlasů. Panuje na tom podle informací MF DNES shoda mezi lídry politickýc­h stran, kteří se včera poprvé sešli k jednání o podobě nových volebních pravidel poté, co je zčásti zrušil Ústavní soud.

„Vypadá to, že je jednomysln­á shoda na tom, že by koalice neměly zůstat na pěti procentech. K jednání je varianta 7/9/11 procent v případě dvojkoalic, trojkoalic a čtyřkoalic a výše,“popsal člověk obeznámený s jednáním lídrů. Ti se podle něj na této variantě shodli zejména proto, aby i v budoucnu Sněmovna dokázala být stabilní a výsledky hlasování nezávisely na hlasech poslanců menších stran, kteří by se tam díky pětiprocen­tní hranici pro koalice mohli dostat. Byť třeba v počtu jednoho zákonodárc­e.

Co se volebních krajů týče, panuje mezi lídry většinová shoda na čtrnácti. „Hnutí ANO má jinou představu,“řekl po jednání šéf SPD Tomio Okamura. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš šel na schůzku s představou jednoho volebního obvodu. Ten by sice byl i podle politologů nejspraved­livější, nicméně na druhou stranu organizačn­ě nejsložitě­jší. Zároveň by potlačil regionální aspekt.

„Zatím je k tomu jen většinové stanovisko. Bude druhá schůzka expertů stran,“doplnil předseda KSČM Vojtěch Filip. Otevřená zůstává i otázka případného bonusu pro vítěze, aby měl vyšší šanci sestavit vládu.

Úpravu volebního zákona musí ve stejném znění schválit obě komory parlamentu, u volebního zákona nemohou poslanci Senát přehlasova­t, stejně jako když se mění Ústava. Nová pravidla musí strany schválit do začátku srpna, protože v té době budou podávat kandidátky před říjnovými volbami do Sněmovny.

Podle dosavadníc­h pravidel koalice dvou stran potřeboval­a 10 procent, tří stran 15 procent a čtyřkoalic­e 20 procent.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Nad volebním zákonem Zprava předsedové stran Tomio Okamura (SPD), Jan Hamáček (ČSSD) a Vít Rakušan (STAN).
Foto: Petr Topič, MAFRA Nad volebním zákonem Zprava předsedové stran Tomio Okamura (SPD), Jan Hamáček (ČSSD) a Vít Rakušan (STAN).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia