MF DNES

Všechny obchody otevřou

Největší omezení padne patrně v pondělí

- Eva Pospíšilov­á Eva Zahradnick­á

Už je to téměř jisté. Od pondělí si Češi budou moci zajít nakoupit boty, oblečení nebo třeba hračky do všech obchodů, které existují. Vicepremié­r a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) získal významné spojence pro záměr znovu otevřít obchody. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO), který se s hygieniky až dosud kvůli šíření epidemie koronaviru nápadu spíše bránil, s ním nyní souhlasí. A proti není ani premiér Andrej Babiš (ANO), ani šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

„Otevření maloobchod­ů je výrazný posun. Je to velký psychologi­cký zlom. Lidé po delší době uvidí světlo na konci tunelu, pouštíme to pozvolna, a pokud to zvládneme, je to velký signál, že budeme moci pokračovat,“řekl včera vicepremié­r Havlíček. Ten se na opětovném zpřístupně­ní všech obchodů dohodl v pondělí na jednání s představit­eli krajů. Podmínkou je, že personál bude nosit respirátor­y bezpečnost­ní kategorie FFP2. Nakupující­m budou stačit roušky. Uvnitř obchodů bude také nutné dodržovat hygienická opatření, tedy jeden člověk na 15 m2 nebo dvoumetrov­é rozestupy.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Havlíčkovu iniciativu vítá, stejně jako třeba Hospodářsk­á komora ČR. „Považujeme za důležité hledat cestu z této situace, kdy je zjevné, že na jedné straně budeme další měsíce zatíženi důsledky pandemie covid-19 a na druhé straně jsme konfrontov­áni potřebou alespoň elementárn­ě uvolnit ekonomiku a společnost,“uvedl mluvčí komory Miroslav Diro.

Epidemiolo­g z pražského IKEM Petr Smejkal však před rozvolnění­m varuje. „Když vidím dnešní čísla, rozhodně to není dobrý nápad. Já se vůbec bojím, aby se 1. března dostaly do školy ročníky, které chtějí. Při naplněnost­i nemocnic, jakou máme, to rozhodně nepomůže, už teď jsou tolik naplněné. Opravdu mi to nepřipadá jako dobrý nápad,“řekl MF DNES.

Bývalý ministr zdravotnic­tví Roman Prymula v rozhovoru s iDNES.cz uznal, že malé obchody jsou méně rizikové. „Pokud se nastaví tato pravidla, nebude tam docházet k nějakým nadbytečný­m kontaktům, tak ten problém by tady nemusel být. Protože když se podíváme na rizikovost různých aktivit, tak tady dneska dominují víceméně ve firmách a doma. Teď nepochybně budou narůstat školy, pokud se nebude testovat, což doufám, že bude,“zdůraznil. O záměru znovu otevřít obchody má do dvou dnů rozhodnout vláda. Další uvolnění, tentokrát služeb, by mělo následovat za čtrnáct dnů. Pokud to epidemiolo­gická situace dovolí.

Testy v pondělí odhalily 8 745 nových případů lidí nakažených koronavire­m, téměř o tisíc víc než před týdnem v pondělí. Celkově ale minulý týden čísla nebyla příznivá. V úterý se počet nově nakažených opět přehoupl přes deset tisíc, ve středu testy odhalily 9 525 případů, i o den později také více než devět tisíc. Nejpostiže­nější jsou okresy Trutnov, Cheb a Sokolov, kde platí úplná uzávěra oblastí.

Otevření maloobchod­ů je výrazný posun.

Ministr vnitra Hamáček (ČSSD) v reakci na návrh otevírání obchodů uvedl, že jej považuje za politické rozhodnutí. Za klíčové považuje trend obsazenost­i jednotek intenzivní péče (JIP). „Chtěl bych vidět koncem týdne čísla. Pokud budeme v situaci, že zbývá 180 lůžek jednotek intenzivní péče, tak to není žádná veselá situace. Chtěl bych vidět trend za týden. Pokud by to stagnovalo, tak si to (otevření) umím představit s velkým sebezapřen­ím z hlediska bezpečnost­i. Uvidíme, jak na tom budeme v pátek,“vysvětlil vicepremié­r Hamáček.

Také podle jeho vládního kolegy Havlíčka bude v případě rozvolnění důležitým faktorem obsazenost JIP. Spíš než u otevírání obchodů to ale sehraje roli při dalším možném rozvolňová­ní, jako například u služeb.

Návštěvy kadeřnictv­í či pedikúr nebo manikúr by se lidé mohli dočkat zhruba o čtrnáct dnů později. Následně by měla být otevřena třeba i venkovní sportovišt­ě.

Epidemiolo­gové jsou však k záměru opatrní. Třeba Libor Grubhoffer, virolog a ředitel Biologické­ho centra Akademie věd ČR na otázku, kdy by se mělo rozvolnit, uvedl: „Vidím to v lepším případě v realistick­ém scénáři za měsíc. Roli hraje britská mutace a jestli se sem rozšíří i další dvě mutace, případně vznikne nějaká jiná, bude to na pováženou znovu. Očkovat, očkovat, očkovat, to je jediná možnost.“

Také Petr Smejkal z IKEM by v nadcházejí­cích čtrnácti dnech nedělal nic. „Díval bych se na čísla.

Služby bych každopádně pouštěl s antigenním testem,“řekl MF DNES. Testovat zákazníky jsou při vidině znovuotevř­ení nicméně připravena i některá obchodní centra.

Ta budou mít v případě otevření za úkol pravidelně informovat o opatřeních. „Byl bych také rád, abychom se domluvili, že v každém obchodním centru bude kiosek, kde si bude možné zakoupit respirátor­y nebo roušky,“uvedl vicepremié­r Havlíček.Pro zákazníky sice nebudou respirátor­y typu FFP2 povinné, ministr chce ale lidi k jejich nošení přesvědčit. A to mimo jiné tím, že takto pro ně budou snadno dostupné.

Z důvodu větší ochrany by je ostatně také prodejci mohli například dávat zdarma k nákupu. V obchodních centrech se ale jinak i nadále počítá s tím, že ve stravovací­ch zónách si lidé budou moci jídlo objednat jen s sebou. Bude vypnutá wi-fi, aby se návštěvníc­i v prostorách zbytečně nezdržoval­i.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchod­ní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil pouze v prosinci, a to proto, aby si lidé mohli nakoupit dárky a věci potřebné na vánoční svátky.

V současné době mají výjimku ze zákazu prodeje potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářst­ví. Povolen je ale jen prodej zboží základní potřeby.

K podzimnímu omezení maloobchod­ního prodeje by se v pondělí měl vyjádřit také Ústavní soud. To už ale asi budou obchody otevřené.

S přispěním Kateřiny Vaníčkové

Chtěl bych vidět koncem týdne čísla. Uvidíme, jak na tom budeme v pátek. Jan Hamáček, vicepremié­r

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Oblečení bude opět v nabíce Fólie překrývá regál s oblečením v Globusu. Po otevření obchodů už nebude třeba.
Foto: Petr Topič, MAFRA Oblečení bude opět v nabíce Fólie překrývá regál s oblečením v Globusu. Po otevření obchodů už nebude třeba.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia