MF DNES

Mohutná obleva. O víkendu deset stupňů

Sníh začíná prudce tát, přehrady se připravují na velkou vodu. Nedostatek vláhy toto jaro, na rozdíl od minulých roků, nehrozí.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Sněhobílou barvu vystřídá při pohledu na českou krajinu hnědá a zelená. Silné mrazy střídá v Česku obleva. Po teplotách hluboko pod bodem mrazu bude dnes pět stupňů nad nulou, o víkendu deset a příští týden podle předpovědi až patnáct.

Nejvíce sněhu leží na hřebenech Krkonoš (až 160 cm), Jeseníků (až 110 cm) a Beskyd ( 105 cm). Sníh je ale i v nižších polohách, na Vysočině a v Brdech leží od 15 do 25 cm sněhu. V celém Česku je aktuálně cca 1,885 miliardy m3 vody ve sněhové pokrývce.

„Od středy očekáváme odtávání sněhové pokrývky zejména v nižších a středních polohách,“varují meteorolog­ové. Pozor tedy na sníh padající ze střech a náledí. Také na přehradách čekají velkou vodu a preventivn­ě vypouštějí.

Sucho zatím nehrozí

Letošní zima byla bohatá na srážky, a tak dává značnou šanci, že aspoň na jaře nebude sucho. „Z pohledu zemědělské­ho sucha zažíváme jedno z nejklidněj­ších období posledních let, na celém území až na malé výjimky je dobrá situace, stav podzemní vody je také lepší než obvykle,“popisuje situaci Miroslav Trnka z projektu Intersucho. Pozůstatky předchozí pětileté suché epizody se však projevují na některých místech v povodí Ohře.

Podle Trnky se dá jen těžko odhadovat, jak dlouho tohle období vydrží. Změna klimatu přináší i to, že vegetační sezona začíná dřív. „Také tání letos přišlo dříve a spousta vody, která je vázaná ve sněhu a která by v Česku jinak ještě chvíli vydržela, odteče pryč,“popisuje Trnka.

Z pohledu zemědělské­ho sucha zažíváme jedno z nejklidněj­ších období posledních let.

V nejbližšíc­h měsících Česku sucho nehrozí, ale jestli po jaru bohatém na vodu přijde i takové léto, odborníci mohou zatím jen odhadovat.

Rychlý příchod jara, už příští týden vystřelí teploty ke 12 stupňům a přiblíží vegetační sezonu. „Čím dřív vegetace začne růst, tím dřív zásobu v půdě spotřebuje. Pro nejbližší měsíce zhoršení stavu neočekávám­e, ale v posledních šesti letech byly tři dubny mimořádně teplé a rychle se to projevilo,“upozorňuje Miroslav Trnka z projektu Intersucho. „Pokud nebude pršet, tak tenhle stav do léta určitě nevydrží,“dodává Trnka. Dostatek vody v podzemí je dobrou zprávou nejen pro zemědělce nebo zahrádkáře. „V krajině je rezerva a pro polovinu spotřebite­lů, kteří vodu čerpají z podzemí, to je dobrá zpráva,“řekl Trnka.

Mírně podnormáln­í je jen stav některých mělkých vrtů, a tedy i studen v jihozápadn­ích Čechách.

Voda chybí dlouhodobě

Odborníci zároveň varují, že Česko rozhodně nemá vyhráno a že v zemi je dlouhodobý deficit srážek. Za období mezi roky 2015 až 2020 činí srážkový dluh momentálně 338 milimetrů.

„Velice zjednoduše­ně se dá konstatova­t, že nám chybí půl roku srážek. Největší deficit je momentálně v Libereckém kraji, a to 739 milimetrů, tedy necelý rok srážek,“popisuje klimatolog Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu Pavel Zahradníče­k.

Na oteplení a přicházejí­cí jarní tání se nyní chystají i správci povodí.

„Upouštíme přehrady a máme připravený dostatečný zásobní prostor v nádržích,“ujišťuje Hugo Roldán, mluvčí Povodí Vltavy, které spravuje třeba vltavskou kaskádu.

Roldán také přidává varování pro bruslaře. „Upozorňuje­me, že v současnost­i dochází k výraznější­mu pohybu hladiny a pod ledem mohou vznikat velmi nebezpečné vzduchové mezery, které nejsou vidět a znamenají velké riziko,“dodává Roldán z Povodí Vltavy.

Nová výstraha meteorolog­ů

Poté, co skončila výstraha na mrazy, vydal meteorolog­ický ústav výstrahu novou. Dnes, tedy ve středu, se může tvořit při mrznoucím dešti ledovka. Na jihu a západě Moravy

a v severních a východních Čechách může být i silná a může působit problémy při chůzi, při jízdě autům a v energetice.

Ledovka bude vznikat zejména ráno. Varování před ledovkou se týká částí Středočesk­ého, Ústeckého, Libereckéh­o, Pardubické­ho a Zlínského kraje a Vysočiny a také celého Královéhra­deckého a Jihomoravs­kého kraje. Tamní obyvatelé by s ní měli počítat od půlnoci až do dnešního poledne.

Pozor, sníh padá ze střech

Meteorolog­ové upozorňují i na další nebezpečí souvisejíc­í s rychlým táním sněhu. „Bude docházet k odtávání sněhu. Na mokrých površích se bude při poklesu teplot pod nula stupňů opakovaně tvořit náledí a zmrazky. Hrozí také pády sněhu a rampouchů ze střech,“doplnili meteorolog­ové.

 ??  ??
 ??  ?? Sněhová pokrývka v milimetrec­h. Bílá barva značí nejméně, fialová nejvíce – cca metr sněhu.
Sněhová pokrývka v milimetrec­h. Bílá barva značí nejméně, fialová nejvíce – cca metr sněhu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia