MF DNES

Od března by nemusel být potřeba nouzový stav

- — Alžběta Šimková

PRAHA Po včerejším jednání lídrů opozičních stran s vládou je šance, že na konci února, kdy končí nouzový stav, nebude potřeba jeho prodloužen­í. Výraznou změnou by mohlo být přijetí takzvaného pandemické­ho zákona. Sněmovna by ho mohla projednat už zítra.

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka se ministerst­vo zdravotnic­tví do té doby pokusí vypořádat připomínky opozice. „Cílem je projednat pandemický zákon ve čtvrtek, na tom panovala shoda,“řekl Hamáček.

Návrh schválený vládou v pondělí dává ministrovi zdravotnic­tví pravomoci zavřít obchody, hospody, bazény, školy, omezit shromažďov­ání a nově navrch zastavit veřejnou dopravu. „Jestli tady bude pandemický zákon, tak není důvod prodlužova­t nouzový stav,“řekl předseda STAN Vít Rakušan.

Předmětem debat nyní je, jak přesně bude zákon vypadat. „Rýsuje se shoda na postupu, jak se bude schvalovat pandemický zákon,“uvedl šéf ODS Petr Fiala.

Opozice na schůzku přišla se sedmi návrhy, jak bojovat s pandemií, než bude proočkovan­á populace, a jak pandemický zákon upravit. Návrhy se týkaly návratu dalších žáků do škol nebo testování ve firmách.

Opozici chybí možnost kontroly

K zákonu měli opoziční lídři několik výhrad. Předně v něm postrádali parlamentn­í kontrolu a řešení otázky kompenzací vůči lidem či podnikatel­ům, kteří by byli opatřeními ovlivněni.

„Sněmovna by měla mít pravomoc pandemický stav zrušit, tak jak je to standardní u nouzového stavu. Není možné dát takto výrazné pravomoci do rukou jednoho člověka. Jsme přesvědčen­i, že by tady kontrola měla být,“míní lidovecký poslanec Marek Výborný. Opoziční strany proto své připomínky předaly ministerst­vu zdravotnic­tví, které se k nim mělo vyjádřit ještě během včerejšího večera.

K dalšímu projednání by se strany měly vrátit opět dnes večer, aby se zákonem mohla ve čtvrtek zabývat Sněmovna. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše by při vstřícném jednání mohla být dohoda brzy hotová. „Pokud se domluvíme na připomínká­ch a pozměňovac­ích návrzích, bude možné pandemický zákon schválit rychle,“potvrzuje Bartoš.

Politologo­vé chválí, že vláda a opozice našly společnou řeč.

„Bude určitě dobře, pokud vláda a opozice naleznou shodu. Ale přece jen bych počkal na definitivn­í výsledek,“komentuje jednání politolog z Institutu politologi­ckých studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Josef Mlejnek. „A důležitá bude nejen shoda, ale i konkrétní podoba pandemické­ho zákona,“upozorňuje politolog Mlejnek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia