MF DNES

Lidé zůstávali doma. Pandemii „živí“britská mutace

Data z mobilních telefonů ukazují, že Češi využívají home office stejně jako v lednu, kdy čísla nakažených klesala. Ani víc necestují

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

PRAHA Epidemie se v posledních týdnech nevyvíjí v Česku podle ideálních scénářů.

Zatím se nedá mluvit o novém extrémním nástupu, ale všechny ukazatele, které v polovině ledna klesaly, začínají v posledních dnech varovně růst.

Pondělní reprodukčn­í číslo stouplo na hodnotu 1,05. Na druhou stranu chování lidí se od začátku ledna příliš nezměnilo. Vyplývá to ze statistik společnost­i Google, která publikuje informace o pohybu lidí. Poslední vydané údaje jsou za minulý pátek.

Ve srovnání s chováním před začátkem epidemie Češi v celorepubl­ikovém průměru trávili fyzicky na pracoviští­ch o 29 procent méně času a například o 38 procent méně času na zastávkách hromadné dopravy. Naopak trávili o 14 procent času více doma.

Data z poloviny ledna (kdy čísla po Vánocích klesala) přitom vypadají podobně. O třicet procent méně času trávili lidé v práci a o 41 procent méně času ve veřejné dopravě. Stejně jako na konci minulého týdne byli o 14 procent doby více doma. Významné výkyvy v pohybu lidí nevykazují ani aktuálně nejzasažen­ější a dočasně uzavřené okresy, tedy Trutnovsko a Chebsko.

Na Trutnovsku například trávili lidé v práci o 34 procent méně času oproti předcovido­vému průměru.

Na Chebsku byli v práci méně o 27 procent. Pouze na Trutnovsku je oproti průměru viditelná vyšší aktivita na zastávkách hromadné dopravy.

Britská mutace zhoršuje čísla

Nabízí se tak vysvětlení, že za zhoršování­m situace není ani tak změna v chování lidí, ale jiné faktory – například výskyt nakažlivěj­ších mutací. Britskou mutaci na pondělní tiskové konferenci označil i ministr zdravotnic­tví Jan Blatný za jeden z důvodů vysokého vytížení nemocnic. Doplnil, že v průměru kolem 40 procent vzorků testovanýc­h na covid-19 vykazuje právě britskou mutaci.

„Pro tuto mutaci je typické, že je schopná překonat ta opatření, která jsme doposud měli nastavená. Pro to, aby došlo k přenesení, stačí daleko menší nedodržová­ní,“uvedl Blatný. Novým podmínkám se tak musely přizpůsobi­t i krajské hygienické stanice, které musejí být kvůli mutacím obezřetněj­ší.

Dobře je to vidět na datech zveřejněný­ch pražskou hygienicko­u stanicí o situaci ve školách. Vyplývá z nich, že na konci minulého týdne bylo 103 případů, kdy byla v karanténě celá školní třída nebo skupina tříd a devatenáct škol muselo být uzavřeno úplně.

V obou případech platí, že počty jsou nejvyšší od poloviny listopadu, tedy od doby, kdy se do lavic vrátily první a druhé ročníky.

„V případě podezření na onemocnění covid-19 způsobené novou variantou viru je nařizována karanténa všem osobám, které byly v úzkém kontaktu s tímto onemocnění­m,“vysvětluje Zbyněk Boublík z pražské hygienické stanice. Celé třídy u běžné varianty viru musejí do izolace, jen pokud například nenosí roušky nebo nejsou dodržována další doporučená pravidla.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia