MF DNES

Izrael: britská mutace infikuje více dětí

- Dagmar Langová Spolupraco­vnice MF DNES v Izraeli

TEL AVIV Až čtyřnásobn­ý nárůst případů ischemické choroby srdeční mezi dětmi za posledních několik měsíců. To je podle generálníh­o ředitele ministerst­va zdravotnic­tví profesora Hezi Levyho jeden z důsledků šíření britské mutace koronaviru. „Britská mutace děti infikuje více, ale většina z nich má mírné příznaky. Přesto jsou případy, kdy i děti potřebují intenzivní péči,“řekl.

Lékař Uri Pollak, ředitel pediatrick­ého oddělení jeruzaléms­ké nemocnice Hadasa pro list Ma’ariv uvedl, že až do poslední vlny viděli jen málo dětí, které potřeboval­y kvůli koronaviru intenzivní péči. Zatím ale podle něj není známo, zda je situace zaviněna větší mírou nákazy mezi dětmi, anebo zda jde o epidemicko­u vlnu, která má vážnější dopady na zdraví těch nejmladšíc­h. Doposud se děti sice nakazily, ale byly často téměř bezpříznak­ové.

Strach o zdraví dětí

S tím, jak se otevírá izraelská ekonomika – neboť senioři, kteří dosud patřili k nejvíce ohroženým skupinám obyvatelst­va, už jsou proočkován­i – roste v Izraeli strach o zdraví dětí a mládeže. Včera navíc izraelská média informoval­a o prvním případu zemřelého plodu v těle matky na covid. Matka nakažená koronavire­m přijela do nemocnice s tím, že přestala cítit pohyby 25týdenníh­o plodu.

Podle zjištění listu Jediot Achronot kvůli komplikací­m spojeným s koronavire­m vyhledalo v posledních týdnech pomoc v nemocnici 80 dětí do 18 let. Třicet z nich muselo být hospitaliz­ováno. Z dosavadníc­h zpráv vyplývá, že jde o komplikace, které se projeví až po prodělání nákazy. Jde o takzvaný post-covidový syndrom.

Izraelští lékaři apelují na rodiče, aby si všímali vysokých teplot, zarudlých očí a vyrážek neznámého původu u svých dětí. Lékař Shir Malach dodává, že post-covidový syndrom se u dětí může objevit bez ohledu na to, zda mají jiné nemoci či zda dosud byly zcela zdravé.

Druhou dávku vakcíny dostalo již 2,6 milionu Izraelců, tedy asi čtvrtina populace. Denně je však stále hlášeno zhruba pět tisíc nových nakažených zejména mladších ročníků, které ještě očkovány nebyly. Nyní se mohou očkovat lidé od 16 let věku, ale bezpečná vakcína pro děti zatím není.

Profesor Hezi Levy uvedl, že nyní Izrael chystá školení pediatrů v souvislost­i s koronavire­m, tak jak to na začátku epidemie dělal v případě lékařů pečujících o dospělé. Na možný příliv dětských pacientů se teď mají připravit i nemocnice.

Jak britská mutace mění situaci, dokládá i výzva úřadů pro blížící se svátky Purim a Pesach. Loni byl zákaz vycházení i oslav v rodinném kruhu, zejména kvůli ochraně prarodičů. Nyní to vypadá, že setkávání v rodinném kruhu i s prarodiči bude doporučová­no, avšak průvody masek během Purimu budou zakázány.

Izrael také váhá, zda naplno otevřít školy, přestože se už brzy mají otevřít hotely i nákupní centra a tělocvičny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia