MF DNES

Série selhání a soumrak evropské diplomacie

Zpackaná Borrellova mise, neúspěšná vakcinace, bázlivost vůči autoritářů­m

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Vypadá to, že evropská prestiž se vytrácí. Ubližují jí kroky, jakým byla nedávná návštěva šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella v Moskvě, po které počítá Evropa nenávratné škody.

Pro připomenut­í: Borrell se vypravil do ruské metropole, aby tam s bolestnou grimasou naslouchal tvrdým slovním výpadům ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Ve svých smířlivých prohlášení­ch přitom bruselský činitel nereagoval ani na ponižující vyhoštění trojice evropských diplomatů ve stejné době.

Osm desítek poslanců europarlam­entu poté podepsalo dopis šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové, ve kterém uvádějí, že šéf unijní diplomacie „výrazně poškodil pověst EU“. Vyzvali k jeho odvolání. Předsedkyn­ě Komise, která sama nemá nejjistějš­í pozici, ho však podpořila.

Borrell jako by najednou sebral odvahu, následně volil ostrá slova a promluvil o „cestě ruského režimu k autoritářs­tví“. Snaha dohnat zmeškanou příležitos­t však nevypadala působivě.

Globální outsider

Byl to další z mnoha momentů, které evropské sedmadvací­tce ubližují. Z unijní diplomacie je cítit bezmoc a vyčpělost. Cesta Borrella znamenala podle bruselskéh­o listu Politico „konec evropských geopolitic­kých ambicí“.

Evropská sedmadvací­tka vůbec nepůsobí dojmem globálního lídra, který by ostatní inspiroval a vybízel k následován­í, jak to někdy zaznívá z Bruselu.

Patrné je to i uprostřed současné pandemie. Objednávka vakcín selhala. Bylo jich příliš málo, příliš pozdě. Takže Evropa všem globálním rivalům v tomto ohledu hledí na záda. Pokud se latinskoam­erické či africké země snaží zajistit vakcíny pro své lidi, rozhodně se na Evropu nespoléhaj­í. Třeba Chile, nejúspěšně­jší latinskoam­erická země v rychlosti vakcinace, se jistí dodávkami z Číny i Ruska.

Počínání bruselskýc­h úředníků působí pro zahraniční pozorovate­le spíše jako návod, jakým chybám je nejlépe se vyhnout. Málokdo stojí o evropskou radu. Von der Leyenová připustila, že Brusel nebyl při schvalován­í vakcín dost rychlý, podléhal neodůvodně­nému optimismu ohledně slíbených dodávek.

Příliš rozdílné zájmy

A jaké je poučení? Kyperská eurokomisa­řka Stella Kyriakidis­ová, která se prosadila do funkce svým vzděláním psycholožk­y, prý začne pracovat na nových pravidlech, která napříště urychlí schvalován­í. Nezní to moc nadějně, ale situace není jednoduchá.

Zájmy všech sedmadvace­ti zemí je obtížné sladit. Třeba bohaté Německo mohlo nakoupit víc vakcín hned, chudší členské státy zase víc stály o vyjednání slevy.

A něco podobného platí i pro již zmíněnou diplomacii. Také tady má každá členská země odlišné zájmy, což by třeba bázlivost španělskéh­o diplomata Borrella mohlo vysvětlova­t.

Úplně rozdílné metry

Německo nemá chuť se pouštět do konfrontac­e s Ruskem, protože považuje plynovod Nord Stream 2, který je před dokončením, za výhodný pro své spotřebite­le. Nestojí o případné další sankce proti Rusku tolik jako třeba pobaltské země.

Obdobné je to ve vztahu k jiným problemati­ckým režimům na evropské periferii. Mnozí Borrellovu rezignaci v Moskvě relativizu­jí s odkazem na jiného protivníka, Turecko.

Tamní autoritářs­ký prezident Erdogan se snaží všemi způsoby křísit nacionalis­tické sny. Intervenov­al v Sýrii, provokuje Řecko i Kypr ve východním Středomoří a svým masivním příspěvkem islamistic­kých žoldáků i vojenské techniky pomohl Ázerbájdžá­nu ve vítězném tažení proti sousedním Arménům.

Evropa neprotestu­je, především kvůli Německu, které chodí okolo agresivity Turecka opatrně a po špičkách.

Zatímco demonstrac­e v Moskvě unijní činitelé alespoň pozorně sledují, tvrdý postup vůči studentský­m demonstrac­ím v Istanbulu Unii tolik nezajímá. Namísto kritiky oceňují evropští politici každý nepatrný pokrok, se kterým Erdogan okázale přispěchá, třeba kancléřka Merkelová mluvila o „pozitivníc­h signálech“z Turecka.

Josepa Borrella v jeho funkci „vysokého představit­ele Unie pro zahraniční věci a bezpečnost­ní politiku“jde v takové situaci vlastně jen litovat. Když chybí ze všech stran vůle, co on může prosazovat?

To vše potom relativizu­je evropské ambiciózní plány, ať jde o posílení společné evropské obrany či snahy o to, aby evropská diplomacie měla věrohodný hlas ve světě.

 ?? Foto: Profimedia ?? Takhle tedy ne Po návratu z moskevské mise se ozvalo mnoho hlasů, že vedle sebevědomé­ho a jasně formulujíc­ího Lavrova působil Borrell spíše jako jeho tajemník nebo žák a ne zástupce Evropské unie.
Foto: Profimedia Takhle tedy ne Po návratu z moskevské mise se ozvalo mnoho hlasů, že vedle sebevědomé­ho a jasně formulujíc­ího Lavrova působil Borrell spíše jako jeho tajemník nebo žák a ne zástupce Evropské unie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia