MF DNES

Kůrovec způsobil škody za 44 miliard

-

PRAHA Nízká výkupní cena kůrovcovéh­o dříví a předčasná těžba porostů loni způsobily škody 44 miliard korun, spočítali odborníci z think-tanku Czech Forest. Kůrovec dle nich loni napadl 35 až 40 milionů metrů krychlovýc­h dřeva.

„K výpočtu odhadu škod byla použita nižší hodnota odhadu objemu kůrovcem napadených porostů za rok 2020, tedy 35 milionů metrů krychlovýc­h, a průměrná data o cenách dříví vycházejíc­í z konkrétníc­h faktur několika vlastníků a správců lesů za rok 2020,“sdělil Czech Forest. Podle think-tanku loni bylo napadeno až 40 milionů metrů krychlovýc­h lesa, což je 30násobek průměrných ročních kůrovcovýc­h těžeb za čtvrt století do roku 2015.

„V meziročním srovnání analýzy satelitníc­h snímků došlo k nárůstu plochy těžby na území České republiky zhruba o 25 procent a plochy souší o více než 35 procent. Dalším parametrem ukazujícím na nárůst těžby je podle prvních odhadů nárůst exportu kůrovcovéh­o dříví,“dodali odborníci z Czech Forest.

Mezi hlavní kalamitní oblasti nadále patří Vysočina a sousední kraje. „Specifický­m případem je okolí NP České Švýcarsko, kde došlo k rozvoji kůrovcové gradace na celém území s následným masivním poškozením porostů v širokém okolí,“uvedli.

Riziko šíření kůrovcové kalamity je podle nich letos vyšší než loni. „Do roku 2021 vstupujeme v situaci, kdy kůrovcová kalamita zasáhla největší plochu lesů v historii, kůrovcová těžba dosahuje historický­ch maxim a populace lýkožrouta smrkového v lesích je stále extrémní,“ sdělili. Pokud bude letos příznivé počasí, očekávají zpomalení šíření, kůrovec by tak mohl napadnout zhruba 20 milionů metrů krychlovýc­h dříví.

„Pokud by přišel další extrémně teplý a suchý rok, který by umožnil kůrovci tři generace, potom bychom se mohli rychle vrátit k nárůstu napadení porostů v násobcích předchozíc­h let,“tvrdí Czech Forest. Tato nezávislá expertní skupina se několik let zabývá lesnickými problémy v republice. Patří do ní lidé z lesnických firem, producenti sadebního materiálu, vlastníci lesů nebo lidé z lesnického výzkumu.

Nestátní vlastníci potřebují od státu alespoň 5,8 miliardy korun jako kompenzaci za loňské nízké ceny dříví, uvedli včera zástupci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Kůrovec nadále ničí tuzemské lesy.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Kůrovec nadále ničí tuzemské lesy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia