MF DNES

Půjčit si knihu už není nemožné, otvírají se knihokna

- — Klára Burešová

PRAHA Čtenáři Městské knihovny v Praze mají konečně možnost si i v době pandemie vypůjčit knížku. V reakci na změnu vládních opatření nyní knihovna ve většině svých poboček otevírá takzvaná knihokna, kde je možné si na základě předchozí rezervace vyzvednout objednaný titul.

„V době, kdy jsme byli zavření, se lidé často ptali, zda je možné si alespoň nějakým způsobem půjčit knížku. Bohužel to však nebylo možné,“říká mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková. „Teď jsme rádi, že můžeme otevřít knihokna, a doufáme, že si je lidé najdou,“dodává mluvčí.

Novou službu spustili knihovníci v úterý. Požadovaný titul je nejprve nutné zarezervov­at na internetov­ých stránkách knihovny. Knihu si posléze čtenář vyzvedne v předem vybrané pobočce. Za rezervaci titulu se platí deset korun, knihovna však v souvislost­i s otevřením knihoken každému uživateli na jeho konto přidala pět rezervací zdarma. Čtenáři si mohou vyzvednout i knihy, které si na stránkách knihovny objednali již dříve.

„Některé rezervace máme v knihovně už od doby před Vánocemi, proto jsme začali oslovovat čtenáře, že si mohou tyto staré rezervace vyzvednout,“uvádí Hanzlíková. „Zároveň už knihovníci začali načítat nové objednávky, které čekají v knihovnách na zpracování,“komentuje mluvčí.

Systém rezervací nyní funguje stejně jako za běžného provozu knihovny, cena za objednání knihy je také totožná. Za službu se podle Hanzlíkové musí platit, protože s výdejem rezervovan­ých knih mají zaměstnanc­i větší práci a výpůjčka je často spojena i s převozem titulu z jiné pobočky.

Knihokna umožňují i vrácení výpůjček nebo dokončení on-line zápisu čtenáře. Také ti, kterým již vypršela platnost registračn­ího období, mají teď při návštěvě výdejních oken možnost si průkaz prodloužit s výhodou. Místo obvyklého roku teď získají přístup do knihovny na patnáct měsíců. Pokud nemá čtenář přístup k internetu, rezervaci může provést i telefonick­y na čísle vybrané pobočky.

Knihy mizí rychle

Čtenáři novou službu vítají, projevili o ni velký zájem. Už v úterý v prvních dvou hodinách, kdy se poprvé otevřelo výdejní okno Ústřední knihovny na Mariánském náměstí, tuto pobočku navštívilo sto sedm lidí. Další dva tisíce čtenářů se přihlásily do svých účtů na stránkách knihovny a například do menší knihovny v Krči přišlo sedmnáct lidí. Knihokna budou zprovozněn­a do konce týdne skoro ve všech pobočkách Městské knihovny v Praze, jejich seznam je dostupný na stránkách knihovny. Zcela uzavřeny zůstávají z technickýc­h důvodů pobočky Ostrčilovo náměstí v Praze 2, Hloubětín v Praze 14 a mimo provoz jsou bibliobusy pojízdné knihovny. Studenti a badatelé stále mohou pro přístup k odborným textům využít Národní digitální knihovnu. Dostupná jsou tak po přihlášení do systému i díla chráněná autorským zákonem.

Otevření výdejních okének je možné na základě nedělního rozhodnutí vlády, které prodloužil­o v České republice nouzový stav a většinu epidemický­ch opatření. Částečný provoz knihoven patří k několika málo změnám v dosavadníc­h nařízeních. Většina z knihoven dosud své služby poskytoval­a pouze on-line a výpůjčky a rezervace knih byly automatick­y prodloužen­y. Rektoři vysokých škol a někteří odborníci v minulosti opakovaně apelovali na vládu, aby umožnila studentům přístup k fyzickým knihám aspoň cestou výdejního okna.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Zakázané knihy Knihovny se v Česku uzavřely kvůli opatřením proti šíření koronaviru 18. prosince, předtím fungovaly jen dva týdny. V první vlně pandemie byly zavřené od 11. března do 27. dubna.
Foto: Michal Turek, MAFRA Zakázané knihy Knihovny se v Česku uzavřely kvůli opatřením proti šíření koronaviru 18. prosince, předtím fungovaly jen dva týdny. V první vlně pandemie byly zavřené od 11. března do 27. dubna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia