MF DNES

Hokej začala televize vysílat už před 66 lety

Televizory byly po přenosu hokeje ze Štvanice vyprodané a noviny psaly, že dění před brankami je možné na obrazovkác­h vidět lépe než z tribuny. Na stejném stadionu se českoslove­nští hokejisté stali poprvé mistry světa v roce 1947.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Ve čtvrtek tomu bylo přesně 66 let, kdy u nás televize odvysílala první sportovní přenos. Pražský výběr před kamerami v přímém přenosu odehrál 11. února 1955 zápas se švédským týmem Leksand IF.

Krátká zpráva ČTK se druhý den dostala dokonce na dolní část titulní strany Rudého práva. Celkem utkání sledovalo 100 tisíc diváků – i když většina byla u televizníc­h obrazovek, do tohoto údaje byli započteni také návštěvníc­i stadionu. „Televisní kamery zachycoval­y nejen celkové pohledy na hrací plochu, ale i detaily hry, zejména před brankami, které nemůže většina diváků na tribunách ani dobře pozorovat,“informoval dobový tisk. Podle České televize už žádný pamětník z těch, kteří se na přípravě prvního přímého přenosu podíleli, nežije. „Poslední žijící byl, pokud vím, kameraman Eduard Landisch, který zemřel v roce 2015,“uvedl šéfkomentá­tor sportovní redakce Robert Záruba.

Svědectví pamětníků se však podařilo zaznamenat ještě za jejich života. Mimo jiné z nich vyplývá, že ještě před hokejem 11. února 1955 televize vysílala přímý přenos bruslení veřejnosti. „Třemi kamerami

ŠTVANICE

Drama nejen na ledě tohoto nového typu byl vybaven první přenosový vůz, který vznikl úpravou autobusu Škoda RD 706. Tento vůz byl přistaven k zimnímu stadionu na Štvanici a byl úspěšně uveden do provozu. Po zkušebním odpoledním vysílání záběrů bruslící veřejnosti a po určitém váhání požádal tehdejší ředitel Televizníh­o studia Praha Karel Kohout Českoslove­nský rozhlas o odvysílání zprávy, že televize bude večer vysílat přímý přenos z hokejového utkání,“ uvedl někdejší televizní zaměstnane­c Vladimír Kroupa na besedě v Národním technickém muzeu v roce 1999. Jeho svědectví poskytl MF DNES ze svého archivu Milan Šmíd, který je externím pedagogem na FSV UK, kde se mimo jiné zaměřuje na dějiny médií. „Tenkrát byl jediný televizní vysílač v ČSR – a to Petřín. Po přenosu hokeje ze Štvanice se náhle vyprodaly televizory, které se dříve moc neprodával­y,“upřesňuje Šmíd.

 ?? Foto: 2x archiv ČT a Ivo Horváth ?? Krátce před vysíláním prvního přenosu přestala technika fungovat, situaci zachránila improvizac­e a rychlá oprava pomocí pájky.
Foto: 2x archiv ČT a Ivo Horváth Krátce před vysíláním prvního přenosu přestala technika fungovat, situaci zachránila improvizac­e a rychlá oprava pomocí pájky.
 ??  ?? Vysílač na Petříně Signál s živým vysíláním hokeje se v únoru 1955 šířil prostředni­ctvím jediného vysílače v Praze.
Vysílač na Petříně Signál s živým vysíláním hokeje se v únoru 1955 šířil prostředni­ctvím jediného vysílače v Praze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia