MF DNES

Stadion, kde se psaly dějiny, už neexistuje

-

V pohledu od Hlávkova mostu se toho moc nezměnilo, ale za chátrající budovou s restaurací a kavárnou od architekta Josefa Fuchse už není hokejová hala ani stadion pod širým nebem, který tu fungoval od 30. let minulého století. Mohl se mimo jiné pyšnit první umělou ledovou plochou díky chladírens­kému zařízení dodanému Brněnskými strojírnam­i.

Stadion byl oficiálně otevřen 6. listopadu 1932. Tehdy Českoslove­nsko remizovalo s Francií a zápasu přihlíželo šest tisíc diváků. Mezi roky 1933 a 1959 se tu mistrovstv­í světa uskutečnil­o hned několikrát, domácí tým pokaždé získal medaile. Největším úspěchem bylo zlato z roku 1947. Až do roku 1976 stadion pravidelně hostil českoslove­nské mistrovstv­í v krasobrusl­ení.

Zimní stadion Štvanice byl prohlášen za kulturní památku rozhodnutí­m ministerst­va kultury v roce 2003. Verdikt se nejprve týkal jen budovy restaurace a později úřady ochranu rozšířily na celý areál. O dva roky později však magistrát podal na ministerst­vo kultury žádost o zrušení prohlášení areálu za kulturní památku.

Objekt dál chátral, projevilo se to hlavně na špatném stavu konstrukcí původních tribun i části dřevěných střech z roku 1956. Nebylo proto překvapení­m, že se v lednu 2011 zřítila část zastřešení stadionu. Ten byl zařazen na seznam

ŠTVANICE

nejohrožen­ějších nemovitých památek. Přesto v květnu 2011 začalo bourání kvůli demoličním­u výměru stavebního úřadu Prahy 7.

„Šlo o smutnou událost pro památkovou péči – demolice stadionu se zařadila k příkladům, kdy se nepodařilo přes veškerou snahu památku zachránit,“uvedla pro MF DNES Andrea Holasová z Národního památkovéh­o ústavu.

Po likvidaci stadionu Praha vypsala architekto­nickou soutěž na novou podobu celého ostrova. První cena udělena nebyla, na druhém místě se umístil návrh studia RKAW č. 15. Návrh byl oceněn částkou 600 tisíc korun.

Stejný tým se podle náměstka primátora zodpovědné­ho za územní rozvoj Petra Hlaváčka (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) zabývá územím také nyní. „Oni teď pracují na takovém návodu k použití celého ostrova. Nad výsledkem té jejich práce budeme mít schůzku za měsíc. O centrálním tenisovém dvorci také budeme jednat s tenisovým svazem a vodní kanál Dukle už moc nevyhovuje. Možná ho koupí Praha, takže by se z něj mohlo stát místo, kde bude vodní sporty moci provozovat široká veřejnost,“vysvětluje Hlaváček.

Sám předpoklád­á, že budova, která sloužila pro restauraci u stadionu, nejspíš najde využití v oblasti kultury.

 ??  ?? Štvanice už hokeji nepatří, o budoucnost­i ostrova rozhodne studie
Štvanice už hokeji nepatří, o budoucnost­i ostrova rozhodne studie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia