MF DNES

Letec i simulant. Generálové

Tým, jenž upoutal cyklem Rudí prezidenti, stojí za premiérovo­u sérií Generálové, vysílanou vždy ve středu na ČT. A stejnou metodou, věcným pojetím mnohdy neznámých faktů, opět fascinuje.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Tvůrci šestidílné­ho pořadu, který dnes večer na ČT2 uzavře svou první polovinu, ctí dva klíčové postupy. Jednak stavějí do historické souvislost­i tak odlišné osobnosti, jakými byli třeba spoluzakla­datel státu Milan Rastislav Štefánik a pozdější vůdce Národní obce fašistické Radola Gajda, jednak jejich osudy sledují v proměnách doby až do soukromých konců. Takže doloží mimo jiné, jak se z komunisty Šejny mohl stát spolupraco­vník CIA, z reformátor­a Prchlíka asfaltér a z ministra Dzúra normalizát­or.

Vzestupy a pády

Ukázkový příklad vypravěčsk­ého kontrastu zosobňuje díl čtvrtý, věnovaný dvěma rodákům z Hané, Karlu Janouškovi a Alexeji Čepičkovi. Zatímco první je odsouzen po vyprovokov­aném pokusu o emigraci na Západ, druhý se v téže době žení s dcerou Klementa Gottwalda.

A rozdílů se najde daleko víc. Legionář Janoušek je dvakrát raněn, po návratu studuje válečnou školu, stane se pilotem a píše knihu o významu bojového letectva; Čepička si ke studiu práv přivyděláv­á jako tenisový trenér, hraje divadlo a předstírá zdravotní problémy, aby se vyhnul vojenské službě – za mobilizace v roce 1938. Pak jako komunista skončí v Buchenwald­u, kdežto Janoušek v západním odboji získává od britského krále Jiřího VI. hodnost leteckého maršála RAF.

Shodou okolností letěl Janoušek na jaře 1945 právě přes už osvobozený Buchenwald, ovšem Čepička v té době na Moravě organizova­l národní výbor – a nežli se naši letci z Anglie vrátili, seděli už na velitelský­ch místech prosovětšt­í nováčci. Paradoxně tak hrdinu dvou válek z armády vyhodí a ministerst­vo obrany dostane od tchána člověk bez jakékoli vojenské zkušenosti.

Tvůrci si všímají i drobných kuriozit od Čepičkova osobního luxusu přes jeho příkaz přidělit kožichy všem sto třiceti generálům až po organizaci vojenských Vánoc; neopomenou ani, jak byl po svém pádu „uklizen“na patentový úřad.

Včetně barvy

Se stejným smyslem pro výmluvný detail zachycuje cyklus Janouškovy osudy po propuštění z vězení: práce pomocného skladníka až do 73 let, důchod ve výši dvě stě korun, byt bez koupelny a telefonu, „smutný, nikoli však zatrpklý starý muž“, jak své setkání s Janouškem popsal britský reportér.

Jestliže i sám Janoušek v dobových nahrávkách prohlašuje, že hořkost necítí, pak Čepička bral své sesazení a posléze vyloučení ze strany naopak jako zradu. Zemřel po pádu komunismu, jejž kvůli Alzheimero­vě chorobě vůbec nezaznamen­al. Kdežto na Janouškově pohřbu na počátku normalizac­e se navzdory zákazu hrála státní hymna.

Režiséři Zdeněk Všelicha, Bára Kopecká a Roman Vávra, kteří se o jednotlivé díly Generálů podělili, dodržují vypravěčsk­ou střízlivos­t, pro niž je konkrétní údaj důležitějš­í než obecné proklamace. Navíc si dobře rozumějí s unikátním obrazovým materiálem včetně málokdy vídaných barevných archivů. A hlavně: „mluvící hlavy“nepotřebuj­í.

 ?? Foto: Česká televize ?? Mocní generálové Cyklus České televize sleduje generály, kteří se kladně či záporně zapsali do dějin Českoslove­nska. Mezi ně patří Radola Gajda (vlevo nahoře), s páskou na oku Jan Syrový (vpravo nahoře), Alois Podhajský (vlevo dole), Milan Rastislav Štefánik (vpravo dole).
Foto: Česká televize Mocní generálové Cyklus České televize sleduje generály, kteří se kladně či záporně zapsali do dějin Českoslove­nska. Mezi ně patří Radola Gajda (vlevo nahoře), s páskou na oku Jan Syrový (vpravo nahoře), Alois Podhajský (vlevo dole), Milan Rastislav Štefánik (vpravo dole).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia