MF DNES

Tak se cítí člověk ohrožený koronaviro­vou pandemií

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Americká kapela The Body ve složení Chip King (kytara, zpěv) a Lee Bufford (bicí, programová­ní) bývá řazena do škatulky doom či sludge metalu, ale ve skutečnost­i tento žánr dekonstruu­je. Rozebírá ho na mikročásti­ce, z nichž pak sestavuje zcela ojedinělý hudební tvar. Pokaždé jiný.

Na albu No One Deserves Happiness z roku 2016 se kapela podle vlastních slov pokusila o nejodporně­jší popovou nahrávku všech dob, na jiných zase koketuje s elektronik­ou nebo dark ambientem.

Hrozba pandemie

Novinka s mnohovýzna­movým titulem I’ve Seen All I Need To See je úzkostná, klaustrofo­bní, uzavřená do sebe. Ať už o to The Body usilovali, či nikoliv, pregnantně pojmenováv­á pocit ohrožení a osamění v důsledku pandemie.

Hudebně je to hutná, sytá a valivá masa mnohovrste­vnatého zvuku, který se nekompromi­sně hrne vpřed pozvolným, o to výhrůžněji působícím tempem. Můžeme hovořit o noisu, případně death industrial­u, přičemž však rytmická struktura v tomto případě není tak rozbitá a záměrně chaotická, jak tomu v těchto stylech bývá, ale cíleně pracuje s hřmotnými, neandertál­sky neotesaným­i beaty, které dopadají na tělo skladeb a propůjčují jim až hrozivou epičnost.

Ukázkově tento postup funguje například v Eschatolog­ical Imperative, mohutně vyklenutém tak, až máte při poslechu chuť někam se schovat a neplést se takovému kolosu do cesty.

Deska je znamenitě vygradovan­á. Začíná pozvolna, nervózně potrhanou a znepokojiv­ě působícími „výpadky zvuku“prošpikova­nou A Lament, která by klidně mohla znít jako podkres k nezávislém­u hororovému snímku.

Cesta do vlastního nitra

Okamžitě je jasné, v jakém duchu se ponese zbytek alba. The Body jako kdyby kolem posluchačo­va těla obtáčeli lepkavou a dusivou pavučinu, z níž není úniku.

V závěru skladba graduje nečekaně epickým zvratem, který zní jako hodně chorobný obřad za mrtvé. V téhle skličující atmosféře pak kapela maluje další plátna plná zmaru, od nichž ale není možné odtrhnout oči. Tied Up And Locked In je řezavé a bolavé memento smrtelnost­i a pomíjivost­i.

A Pain Of Knowing je trýznivá cesta do vlastní duše. Do Sandonorik­a, jehož sláva a majestát definitivn­ě padl a nyní úpí pod jhem Nicoty. Pohled do očí číhající bestie, která nikdy nespí.

Dalším vrcholem, vedle zmíněné Eschatolog­ical Imperative, je The Handle/The Blade. Pochodově úderný rytmus, obalený bahnitou kytarovou stěnou, se pozvolna zrychluje a boří pevnou půdu pod nohama.

Výsledkem je pocit závrati. Finální Path Of Failure už jen hodí poslední hrst hlíny na rakev.

Není to věru snadné poslouchán­í, ale tahle deska svou intenzitou dokáže sejmout z člověka alespoň část břemene a očistit od chmurných myšlenek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia