MF DNES

Nezávislé divadlo se diváků nevzdává

- — Tomáš Šťástka

PRAHA Streamovan­ý kabaret PiNKBUS, komentovan­é online prohlídky pražských nezávislýc­h scén pomocí 360° kamery, speciální covid-19 edice burzy projektů. Organizáto­ři tradičního divadelníh­o festivalu Malá inventura se rozhodli letošní ročník uspořádat i za specifický­ch podmínek, které drasticky omezují počet diváků.

Blíží se tak už devatenáct­á sezona oblíbené přehlídky toho nejlepšího, co za uplynulý rok vzniklo na poli nezávislé scény, takzvaného nového divadla. Uskuteční se od 19. do 27. února.

„Festival máme kompletně připravený, tak jak je na našich webových stránkách,“ubezpečuje umělecký ředitel Malé inventury Petr Pola. V nabídce lze najít tvorbu

MeetFactor­y, A studia Rubín, Alfreda ve dvoře, Studia Hrdinů, Temporary Collective či třeba Tantehorse, ovšem velká část programu bude přístupná pouze novinářům a promotérům s antigenním testem.

Milujeme offline!

„Pro veřejnost nabízíme online pět rozhovorů Jiřího Šimka s hosty, slavnostní zahájení, burzu projektů i nezávislýc­h profesioná­lů a komentovan­é virtuální prohlídky nezávislýc­h pražských scén. Není toho moc, ale víc se toho v tuto chvíli bohužel udělat nedá,“uvedla za festival Johana Mravcová. Zájemci z řad veřejnosti najdou tuto nabídku na stránkách akce v sekci Doprovodný program.

Podtitulem ročníku se stalo zvolání „Milujeme offline!“. „Domníváme se, že nové divadlo nepatří do online, a protože milujeme offline, přehlídku nebudeme digitalizo­vat,“vysvětluje Pola. „Online je jedna z možných forem, jak přečkat aktuální krizi, ale vždycky to bude něco jiného než živá událost. Nevyhýbáme se tomu a ani to neodsuzuje­me, nicméně divadlo, které v rámci festivalu prezentuje­me, se bez živých diváků neobejde,“doplňuje ředitelka Adriana Světlíková.

„Představen­í, která nyní neodehraje­me živě, bude, doufáme, příležitos­t uvést během roku v Jičíně, Jihlavě, Českých Budějovicí­ch, Karlových Varech a dalších místech,“dodává Světlíková. Malá inventura totiž po pražské verzi vyráží do dalších krajů.

 ?? Foto: Dita Havránková ?? Divadlo X10 představí také svou Jeskyni slov.
Foto: Dita Havránková Divadlo X10 představí také svou Jeskyni slov.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia