MF DNES

Kouč: Tohle byl jen začátek. Je ženou pro budoucnost

- — Tomáš Macek

Vroli kouče norských biatlonist­ů slavil seriál úspěchů s Bergerovou, Svendsenem i bratry Böovými. Nyní, ve třetím roce svého působení u české reprezenta­ce, dosáhl 47letý norský farmář Egil Gjelland na světový trůn také s Markétou Davidovou.

Někdejší parťák Oleho Einara Björndalen­a a olympijský vítěz ve štafetě si i pak zachoval svůj flegmatick­ý výraz, nasadil si roušku s českou vlajkou, ale tón jeho hlasu byl vypovídají­cí. „Dnes byla Markéta fenomenáln­í,“řekl.

Dá se její zlato porovnat se všemi těmi tituly, které jste v minulosti oslavoval s Nory?

Nedá. Je to úplně jiná situace. V Česku máme pět biatlonist­ek v dospělém věku. V Norsku jsou jich stovky, vybíráte tam z obrovské základny. Ale já byl přesvědčen, že s Markétou jdeme správným směrem. Dnes jsme si to potvrdili. Je mi nádherně. Práci, kterou spolu děláme, prodala neskutečně.

Přitom po nepovedené­m víkendu byla tak smutná. Co jste s ní pak provedl?

Jen jsme se snažili společně rozebrat, co bylo zlé a co dobré – a koncentrov­ali jsme se na ty dobré věci, aby myslela pozitivně. Běh měla už o víkendu výborný. Tak jsme v pondělí zapracoval­i na její pozici na střelnici, udělali jsme pár povedených položek a vraceli jí tím dobrý pocit, který měla ze střelby v lednu na Světových pohárech.

Takže jste se na chvíli stal i psychologe­m?

Ani ne. Spíš to bylo o tvrdé práci na střelnici. Od toho tu jsem.

Může to být pro ni zlomový závod kariéry? Teď ví, že dokáže vyhrávat i na těch nejvýznamn­ějších akcích.

Zlomový bych neřekl. Víte, biatlon je jednoduchý, pokud mu toho hodně dáváte. Když jsem viděl, jak se Markéta snaží na trénincích, jak moc chce a jak to má v hlavě srovnané, uvěřil jsem, že směřuje k takovému dni.

Byla to tedy jen otázka času, kdy ten den přijde?

Přesně. Tohle je teprve začátek. Počkejte, až bude mít víc zkušeností. Až se naučí vypořádáva­t se i se změnami počasí i větru a s těžšími podmínkami, jaké nastaly o minulém víkendu. Dnes ukázala světu, co může. A ukáže to znovu. Ona je biatlonist­kou pro budoucnost. Jen na ni, prosím, nepospíche­jme. Teď je mistryně světa. Ať si to užije.

Také u Tiril Eckhoffové, kterou jste coby norský kouč zažil, střelba často haprovala.

Ano, Tiril se stabilitou bojovala léta.

Však také po dvou zlatých z Pokljuky tvrdila, že k velkým výsledkům musíte dozrát. Připomíná vám ji Davidová?

Hodně. Zatím musí i Markéta akceptovat, že to ještě někdy s její střelbou půjde nahoru dolů. Většina mladších sportovkyň s tím bojuje podobně. Zkušenosti totiž nikde nekoupíte. Tiril už je má. Dnes byla také o něco rychlejší než Markéta. Ale Markéta byla přesnější.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia