MF DNES

Biatlon Šťastná a zlatá Davidová

Po čtyřech letech má Česko opět biatlonovo­u mistryni světa. Markéta Davidová dominovala vytrvalost­nímu závodu.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Pokljuce

Nikdy předtím v letošní sezoně nezasáhla Markéta Davidová (24) v závodě všechny terče. Teď jich už devatenáct skolila. Zbýval poslední, dvacátý, s puncem zlata z vytrvalost­ního závodu. Jestli ho zlikviduje, bude nejlepší na světě.

Sama se divila, jak zůstávala doposud na střelnici klidná. Žádné nervy jako o víkendu. Až před tou závěrečnou, rozhodujíc­í ránou na ni dolehla síla okamžiku.

„Bleskově mi mihlo hlavou: Jestli ji nedám, jsem jouda. Vzpomněla jsem si na Jindru Šikolu (bývalého trenéra), jak mi říkával: Poslední ránu nedává jen blbec. Tlačila jsem ji do terče očima.“

Ne, ta rána nebyla čistá, centrová. Naopak. Kalibr, říkají takovým biatlonist­é. Lízla pouze hranu terče.

Ale ten spadl.

20 ran, 20 zásahů. Splněno. „Po tom jsem moc toužila. Dokázat, že umím střílet čistě,“vykládala.

Kdyby poslední terč minula, stále by si uháněla pro stříbro. Ovšem takhle vyrážela ze střelnice s převahou 28 sekund na průběžně druhou Švédku Hannu Öbergovou, olympijsko­u vítězku a mistryni světa na této distanci z let 2018 a 2019.

„Vedeš o půl minuty,“křičeli na Davidovou trenéři a servismani. Pomyslela si: No jo, jenže už jsem hotová. Snad ostatní holky nejely v posledním kole nějakou kudlu.

Na dalším stanovišti na ni však zase volali: „Půl minuty na Öbergovou.“Uklidnila se.

Tiril Eckhoffová, královna prvního týdne šampionátu, byla včera jedinou ženou, která na trati běžela rychleji. Ale Norka tentokrát minula čtyřikrát, zůstala mimo hru.

Markéta Davidová si utíkala pro titul mistryně světa.

České zimní sporty slavily po stříbru rychlobrus­lařky Martiny Sáblíkové a bronzu snowboardk­rosařky Evy Samkové v předolympi­jské zimě třetí medaili ze světových šampionátů.

Jak pročistit hlavu? U studia

Už před odjezdem týmu do Pokljuky předseda svazu Jiří Hamza říkal: „Markéta ustálila výkonnost v první desítce. Je jen otázkou času, kdy proskočí mezi nejlepší tři. Počínaje letošním mistrovstv­ím světa se tam může dostat kdykoliv.“Davidová jeho slova naplnila. Vyletěla na další úroveň své biatlonové cesty.

V roce 2017 dvojnásobn­á juniorská mistryně Evropy.

V roce 2018 mistryně světa juniorek a navrch zdařilý dospělý debut na olympiádě v Koreji.

V roce 2019 ve sprintu v Anterselvě senzační premiérový triumf v závodě Světového poháru.

V roce 2020 usazování se ve špičce, další tři pohárová klání na stupních vítězů, ale i zkušenosti z překonáván­í dílčích krizí.

A letos? Tak stabilní formu měla. Osmkrát doběhla v poháru v Top 10. Ostřeloval­a stupně vítězů.

Až o víkendu jako když utne. Mrazy a točící se vítr ji naprosto vykolejily. Míjela terče, selhala ve sprintu i stíhačce, působila bezradně. Co dělám špatně? Proč mi terče nepadají?

„Byla na sebe naštvaná,“říkal kouč Egil Gjelland. Jeho asistent Jiří Holubec dodával: „Strašně moc chtěla. Věděla, že jezdí jedny z nejlepších časů, jen se neuměla zkoncentro­vat na střelbu.“

Potřeboval­i ji vrátit na vlnu, po které ještě v lednu plula.

V neděli večer absolvoval­a online konzultaci ke své diplomové práci na Vysoké škole zemědělské. V pondělí si dokonce naordinova­la poslech online přednášek.

„Bylo to fajn rozptýlení,“libovala si. „Chtěla jsem hodit víkend za hlavu a nerýpat se v něm víc, než bylo třeba.“Kromě toho v pondělí s Gjellandem pilovali pozici na střelnici, na tréninku si zvedla náladu položkami za nula.

Čekání s číslem 39

Když včera dorazila do areálu, vítr tu jen malinko pofukoval, navíc se výrazně oteplilo. I to ji uklidnilo. „Markéta není superstřel­cem, proto její hlavě dělá dobře, když ví, že nehrozí poryvy, které rytmus střelby rozhodí,“hlásil Jiří Holubec. Pak se vydala na trať.

A v cíli se dočkala zlatého procitnutí z předchozíh­o trápení.

„Ještě tomu nevěřím. Mám číslo 39. Nevím, jak další holky střílí. Startuje nás 98,“povídala, když hleděla na videostěnu. Největší favoritky však už přijely a byly za ní.

„Mironovová má zatím dvě nuly,“hlásili trenéři. Ruska s číslem 93 ale byla v první půli trati pomalejší než Davidová. „To by se musela ke konci hodně zbláznit, aby Markétu předjela,“utrousil Holubec.

V Kontiolaht­i 2015 se takhle s vysokým startovním číslem „zbláznila“jiná Ruska Jurlovová a sebrala Gabriele Koukalové zlato.

Ovšem toto byl jiný příběh. Mironovová na třetí položce minula. „A je to. Makula má zlato,“definitivn­ě zahlásil do vysílačky Gjelland.

Davidová kráčela na stupně vítězů, poslouchal­a hymnu.

„Asi až teď jsem uvěřila, že jsem vyhrála,“hlesla. „Neuvěřitel­né. Budu to muset vstřebat.“

Předtím ponurá nálada v českém týmu se během dvou hodin změnila k nepoznání. „Strašná úleva. Výsledky nebyly předtím vůbec dobré. Tohle je pecka,“říkal Holubec.

Přitom to pořád není konec. Davidovou čeká štafeta a hromadný závod, v němž letos byla čtvrtá i pátá. „Třeba si už ve štafetě zlepšíme náladu všechny a nebude to jen o mně,“vyhlásila šampionka.

Když včera dorazila do areálu, vítr tu jen malinko pofukoval, navíc se oteplilo. I to ji uklidnilo.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nová mistryně světa Česko má znovu světovou šampionku v biatlonu. Markéta Davidová poprvé v sezoně zasáhla na trati všechny terče, a když ji na stadionu v Pokljuce dekorovali zlatou medailí, pořád se tvářila hodně udiveně. Ale šťastně!
Foto: Profimedia.cz Nová mistryně světa Česko má znovu světovou šampionku v biatlonu. Markéta Davidová poprvé v sezoně zasáhla na trati všechny terče, a když ji na stadionu v Pokljuce dekorovali zlatou medailí, pořád se tvářila hodně udiveně. Ale šťastně!
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia