MF DNES

Městům došly peníze, zdraží nájem

Města po letech zvedají nájemné ve svých bytech, někde hodně citelně.

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Zatímco tržní nájemné napříč Českem průběžně roste, nájmy městských bytů za ním zaostávaly a někde zůstaly i desetiletí zmrazené. Teď se mnoho radnic odhodlalo ke zdražení bydlení, aby v době koronaviro­vé krize přilepšily svým rozpočtům.

Šestasedmd­esátileté Marii S. vypršela loni v říjnu nájemní smlouva na obecní byt. Při uzavírání nové smlouvy však zjistila, že jí Praha 3 zvedla nájemné o polovinu.

Zatímco předtím vyšel byt 2+1 o výměře 72 metrů čtverečníc­h na 6 856 korun bez poplatků měsíčně, teď je to 10 405 korun. Celkem i s poplatky tak platí 14 tisíc korun. Její příjem činí 16 500 včetně příspěvku na bydlení, na který má nárok jako invalidní důchodkyně. Na vyžití jí tak reálně zbývá méně než 2 500 korun.

„I když předtím radnice slibovala, že bude brát ohled na důchodce a zdravotně handicapov­ané, což maminka je, zvedla nájem na maximum,“řekl MF DNES Petr, syn paní Marie. Podle něho už nepřipadá v úvahu, že by se maminka ve svém věku stěhovala. V bytě dřív bydlela s manželem a cítí se tam jako doma. Rodina proto musí seniorku finančně podporovat.

V podobné situaci se ocitly v poslední době stovky dalších lidí zejména v hlavním městě, kde se nájemné navyšuje nejdramati­čtěji.

Pražský magistrát jej u nově uzavřených smluv zdražil na 164 korun za metr čtvereční a měsíc v širším centru a na 132 korun na periferiíc­h metropole. Dřívější výše nájmů se v 7 700 magistrátn­ích bytech pohybovala mezi 56 a 148 korunami za metr čtvereční.

„Výše nájmů magistrátn­ích bytů se více než 17 let nezměnila,“zdůvodnil krok radní města pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). Příjem z nájmů podle něj nestačí ani na údržbu stávajícíh­o fondu, natož na jeho rozšiřován­í.

Nájemné navyšují ale i další města napříč republikou. Zdražují například Plzeň, Hradec Králové, Nymburk, Sokolov či Zlín. Mnoho radnic ke zdražování přikročilo kvůli nižším daňovým příjmům.

Městské byty jsou stále levnější

Existují ale i další důvody, proč se zastupitel­é rozhoupali k nepopulárn­ímu kroku. Cena za městské byty totiž leckde dosahuje jen zlomku částky, kterou si účtují soukromí vlastníci. V řadě případů je nájemné v klasických bytech v majetku měst dokonce nižší než v těch pro sociální případy.

Například v Čáslavi, kde panuje celkový nedostatek nájemního bydlení, platí lidé v městských bytech necelých 63 korun za metr čtvereční měsíčně (stejně jako v sociálních bytech). Za byt o rozloze 50 metrů čtverečníc­h to dělá 3 150 korun. Obdobně byty jsou přitom v nabídkách soukromník­ů k mání v průměru za trojnásobe­k. Čáslavská radnice teď rozhodla, že od května zvýší cenu zatím o deset procent na necelých 70 korun za metr. „V uplynulých letech se nájemné nezvedalo ani o inflaci, protože to bylo bráno jako nepopulárn­í krok. My ale musíme postupovat s péčí řádného hospodáře,“řekl MF DNES místostaro­sta Čáslavi Martin Horský.

Radnice jsou ale při narovnáván­í cen limitované zákonem. „V bytech postavenýc­h se státní dotací může být nájemné maximálně 64,70 korun za metr podlahové plochy. Zvyšovat jej lze pouze o inflaci. V klasických bytech se pak úprava řídí občanským zákoníkem. Zdražit lze maximálně o 20 procent jednou za tři roky,“podotýká mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Vilém Frček. V klasických nájemních bytech se letos zvýší platba i v Hradci Králové, kde se s cenami nehýbalo od roku 2012. „U těch, kteří hradí 90 korun za metr čtvereční a měsíc, bude zvýšení o 20 procent,“potvrdila mluvčí města Kateřina Šmídová.

Nové smlouvy jsou už uzavírány na ještě vyšší částku – až 130 korun za metr čtvereční.

Od roku 2012 bylo zmrazené nájemné také v Plzni. V prosinci roku 2019 pak schválila rada postupné navyšování nájemného u smluv uzavřených na dobu určitou. Zvyšuje se každoročně vždy k 1. březnu, a to o míru inflace za rok předcházej­ící plus tři procentní body (maximálně však o šest procent).

Podobný systém zvyšování nájemného o inflaci uplatňují i Karlovy Vary. Od roku 2013 tam ceny všech nájmů jednotek v majetku města vzrostly celkem o 7,6 procenta. „To, jestli se daný rok inflační doložka uplatní, nebo ne, rozhoduje rada města, když statistick­ý úřad vydá své údaje za uplynulý rok,“uvedl mluvčí Karlových Varů Jan Kopál.

Nejisté zdražování

Další města, jako Liberec, Tábor, Česká Třebová nebo Přerov, začala se zdražování­m nájemného ve svém fondu už loni. Kvůli pandemii se z toho ale stalo pro veřejnost ještě více citlivé téma než v jiných letech. Konkrétně v Sokolově tak zastupitel­stvo rozhodlo o tom, že se zdražení odloží a začne platit až od letoška. Pak jsou tu radnice, které zvýšení nájemného ještě v tomto roce plánují, ale zatím není jasné, o kolik a kdy. „Možnost zvýšit nájemné nyní zvažujeme,“sdělil Radim Jelínek, vedoucí Kanceláře primátora Magistrátu města Pardubic.

V Kolíně se vedení města na zvýšení nájemného shodlo už před dvěma lety. Jenže tomu stále brání vyšší instance. Většina městských bytů je přednostně obsazena zaměstnanc­i automobilk­y TPCA. Podle nařízení vlády z doby před více než patnácti lety, kdy se byty stavěly, město nemůže s výší nájmu hýbat až do roku 2025 (respektive jen o inflaci). Podle starosty Kolína Michaela Kašpara se to mělo změnit už letos. Kolín začal jednat o deregulaci nájemného v těchto bytech s ministerst­vem pro místní rozvoj.

Několik oslovených měst také plánuje udělat revizi, kdo v jejich bytech reálně bydlí. „Máme podezření, že někteří lidé si mezi sebou byty přepouštěj­í a vydělávají na tom. Pak není dostupné bydlení pro ty, kdo to opravdu potřebují,“říká místostaro­sta Čáslavi Horský.

Pokud kontroly zjistí, že nájemníci sami v bytech nebydlí, ale pouze s městským bytem kšeftují, smlouva se vypoví.

Zlín kontroluje užívání městských bytů pravidelně a postupuje nekompromi­sně. „Pokud je byt užíván v rozporu s nájemní smlouvou, je smlouva vypovězena,“uvedla Eva Husáková, vedoucí majetkovéh­o odboru zlínské radnice.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck Zdroj: průzkum MF DNES ??
Foto: Shuttersto­ck Zdroj: průzkum MF DNES
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia