MF DNES

Jak se změní covidové kompenzace

Kabinet překopává systém pomoci podnikatel­ům. Nemá se už vázat na nouzový stav.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Kompenzačn­í bonus by měl v nové podobě měsíčně činit nanejvýš 31 tisíc korun, navíc se bude primárně odvíjet od propadu tržeb. Ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO) představil­a v noci na úterý změny ve vládní pomoci malým firmám a podnikatel­ům. Schválit je však musí ještě Poslanecká sněmovna.

„Na nový bonus dosáhne širší okruh příjemců a už nebude navázán na nouzový stav. Prodlužova­t vyplácení bonusu tak bude vláda, a to vždy o měsíc při trvání opatření,“sdělila Schillerov­á. Podle ministerst­va má systém lépe odrážet ekonomické dopady pandemie napříč obory.

Zatím není jisté, pro které podnikatel­e bude navýšení kompenzačn­ího bonusu v kombinaci s dalšími změnami příznivou zprávou. Vláda se rozhodla přeměnit většinu stávajícíc­h programů, z nichž mohou podnikatel­é čerpat pomoc, přičemž podmínky u všech zatím nezveřejni­la. Čeká se mimo jiné na připravova­ný program ministerst­va průmyslu a obchodu, který se zatím pracovně nazývá Covid 21.

Klíčových 50 procent

Vyšší kompenzačn­í bonus pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a malé firmy s ručením omezeným má platit zpětně od 1. února. Pokud zůstanou v platnosti krizová opatření, trvat by mohl až do konce roku.

„Na bonus tak nově dosáhnou i ti živnostníc­i, kteří mají třeba jen pokles poptávky po svém zboží či službách. Klíčové přitom bude prokázat propad příjmů vyšší než 50 procent,“uvedla Schillerov­á.

Podnikatel bude moci pobírat až tisíc korun na den, doteď to bylo 500. Platí zde ale strop. Nemůže totiž dostat víc, než byl jeho skutečný pokles příjmů.

„Pro určení maximální měsíční výše kompenzačn­ího bonusu je zapotřebí vzít pokles příjmů odpovídají­cí tržbám z dané podnikatel­ské činnosti. Záměrem tohoto opatření je, aby nebylo možné prostředni­ctvím kompenzace získat více peněz, než činil skutečný pokles těchto příjmů v daném období,“upřesňuje Anna Vasko z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Propad příjmů o nejméně polovinu posoudí finanční úřady na základě toho, jak se podnikatel­i dařilo v předkrizov­ém období. Porovnávat se bude vždy kalendářní měsíc předcházej­ící bonusovému období s měsíčním průměrem za čtvrtletí z doby před pandemií.

Tedy například pokud podnikatel bude žádat pomoc za letošní únor, bude dokládat pokles příjmů za leden 2021 s měsíčním průměrem za období 1. listopadu 2018 až 31. ledna 2019.

„Co se dalšího prokazován­í týče, bude záviset na okolnostec­h jednotlivé­ho případu, zda si finanční úřad vyžádá vysvětlení či doložení dalších podrobnost­í, nebo si vystačí s údaji, které má sám k dispozici (například od plátců DPH), aby oprávněnos­t žádosti posoudil,“doplňuje Vasko. Finanční úřady budou při posuzování zajímat příjmy z tržeb, nikoliv zisk.

Propad příjmů posoudí úřady na základě toho, jak se podnikatel­i dařilo před krizí.

Měly by skončit programy Covid Nájemné, Covid Ubytování či Covid Sport.

Pokud podnikatel v předkrizov­ém období nepodnikal, bude srovnávací­m obdobím kterékoliv období tří po sobě jdoucích kalendářní­ch měsíců během prvního půlroku podnikání.

Nic se nemění pro lidi pracující na dohodu o provedení práce, kteří budou mít nadále nárok na 500 korun denně. Naopak živnostníc­i by nově mohli získat kompenzačn­í bonus 500 korun denně za dny, kdy mají nařízenou karanténu nebo izolaci. To je určené pro ty, kteří podnikat v době pandemie mohou, ale ocitli se v karanténě. Žádat o příspěvek ovšem mohou jen ti, kteří si platí nemocenské pojištění.

Kompenzačn­í bonus budou moci podnikatel­é kombinovat pouze s programem Antivirus, s jeho nástupnick­ým programem a s programem sloužícím k úhradě nájemného. Kombinace s programem Covid 21 možná podle návrhu nebude. Ministerst­vo to vysvětluje tím, že oba programy navrhl kabinet tak, aby se doplňovaly.

Počet zaměstnanc­ů rozděluje

Nový systém kompenzací nastínili společně už minulý týden ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) s ministryní financí. Měly by skončit specifické programy na úhradu fixních nákladů, jako je Covid Nájemné, Covid Ubytování či Covid Sport, a nahradit by je měl program zohledňují­cí počet zaměstnanc­ů. Podle vyjádření z minulého týdne by zaměstnava­telé mohli čerpat 500 korun za každého zaměstnanc­e na den.

Proti návrhu se ale zvedla vlna negativníc­h reakcí. Takový systém by podle kritiků vůbec nezohledňo­val specifika některých oborů, které jsou náročné na technologi­e. Nebral by ohledy na rozdíly v nákladech v různých regionech, protože například provozovat­el restaurace na venkově platí výrazně nižší nájem než provozovat­el v centru Prahy. Návrh z minulého týdne tak může ještě doznat změn.

„Jednání nejsou finální, ale blížíme se ke kompromisn­í variantě, která umožní podpořit maximální množství dotčených podnikatel­ů, nebude nikoho zásadně znevýhodňo­vat a současně bude reflektova­t úspěšné programy, které se využívají dnes,“sdělil redakci MF DNES ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia