MF DNES

Autobus, kolo a jeden a půl metru pro život

Parlament rozhodne o tom, zda bude i v Česku povinný odstup při předjížděn­í cyklisty 1,5 metru. Argumenty proti nejsou neprůstřel­né a nelze se pořád spoléhat jenom na ohleduplno­st řidičů.

- Pavel Pafko lékař

Jízdu na kole v Praze povolilo policejní ředitelstv­í až v listopadu roku 1886. Cyklista musel mít legitimaci, jejíž číslo odpovídalo číslu na tabulce připevněné na kole. Auta ještě nebyla a asi to byli právě cyklisté, kdo do té doby v povědomí policie ohrožoval své okolí. Dnes jsou to naopak oni, kteří jsou ostatními účastníky silničního provozu ohrožováni. Policie by jim proto měla pomáhat a chránit je.

Přeplněné cyklostezk­y

Dnes se u nás prodá ročně 350 000 jízdních kol, z toho je již 60 000 elektrokol. A stát cyklistiku podporuje, nejméně ze dvou důvodů. Jednak je jízda na kole fyzickou aktivitou přispívají­cí k zdravému životnímu stylu, jednak je to velmi ekologický způsob dopravy. Stačí se v Praze ráno podívat na auta, abychom zjistili, že z deseti je sedm obsazeno pouze řidičem, který se svými 70 kilogramy hmotnosti přesouvá současně i tunu kovu a plastů! Kolo přece není pouze víkendovým sportovním náčiním, pro tisíce lidí je dopravním prostředke­m i při cestě do zaměstnání.

Podpora státu je zřejmá v budování cyklosteze­k, ve městech ve vyznačován­í pruhů pro cyklisty a podobně. Bohužel proti 55 732 kilometrům naší silniční sítě je zatím pouze 1 503 kilometrů cyklosteze­k, na kterých je zejména v létě tak plno, že se na nich jízda stává nebezpečno­u. Prostě jich je málo, a tak se tam všichni (maminky s kočárky, cyklisté, bruslaři, koloběžkář­i) ani nevejdou, a tak musí užívat i silnice.

Co je bezpečný odstup?

Jako lékař jsem mnoho let ošetřoval dopravní úrazy, tedy i úrazy cyklistů. Pokud si způsobili úraz sami, šlo většinou o lehčí poranění. Pokud to byl úraz při střetu s motorovým vozidlem, byly to nejčastěji úrazy těžké. Snad každý cyklista by mohl vypovědět, jak ho předjížděl­o auto v nebezpečné blízkosti, často ve chvíli, kdy jelo v protisměru další vozidlo. Cyklista přece nemůže jet po ideální čáře jako automobil. A co dělá při takovém nebezpečné­m předjížděn­í ve vyšší rychlosti proud vzduchu, nemluvě například o lehce poskakujíc­ím přívěsu za osobním, neřkuli nákladním autem, vědí všichni, kdo to zažili – a přežili.

Vyhláška sice stanovuje, že předjíždět se má v bezpečné vzdálenost­i od předjížděn­ého, ale zda to bylo bezpečné, či nebezpečné předjížděn­í v případě nehody, to se její účastníci dozvědí až po vyšetření. Cyklista v lepším případě v nemocnici… Proto země od nás na západ již stanovily minimální vzdálenost od předjížděn­ého cyklisty. Ta je například v Německu 2 metry, ve Francii, Španělsku, Belgii a mnoha dalších zemích 1,5 metru.

Nyní bude i náš parlament ve třetím čtení hlasovat o přijetí této normy, podle níž by byl v Česku při předjížděn­í povinný odstup 1,5 metru. Argumenty proti jejímu schválení jsem měl možnost sledovat na schůzi hospodářsk­ého výboru Poslanecké sněmovny. Byly dvojí. 1) Česká policie nemá možnost tuto vzdálenost kontrolova­t. 2) Její dodržování by na úzké silnici pomalou jízdou za cyklistou provoz automobilů zdržovalo.

Chabé argumenty proti

Argumentac­e proti oběma zmíněným námitkám je však poměrně jednoduchá.

1) Pokud policie v jiných zemích tuto možnost má, bylo by dobré se tam poradit. Například na španělskýc­h Kanárských ostrovech stačí policejní fotografie (kterou jsou schopni udělat i z helikoptér­y), aby řidič přišel o řidičský průkaz. Sami známe policejní fotografie, které řidiči dostanou, překročí-li povolenou rychlost. Když se chce, všechno jde. Když se nechce, překážky se vždycky najdou. Jistou toleranci (není třeba uvažovat o centimetre­ch) přece respektuje­me i dnes. Nebo platil někdo pokutu, když jel v obci rychlostí 52 km/hod.?

2) Podle platné normy je minimální šířka vozovky 5,5 metru (s nepodstatn­ými výjimkami, kdy je předjížděn­í/míjení upraveno). Předjíždí-li cyklistu autobus široký maximálně 2,6 metru, je místa stále vrchovatě.

Jenom ruku na srdce: kolik z nás při předjížděn­í dá blinkr, předjíždí-li cyklistu? Odvolávat se jenom na ohleduplno­st nestačí, když 80 procent řidičů nedá ani předepsaný blinkr. Bohužel nemůžeme spoléhat jenom na ohleduplno­st, byť by měla být samozřejmo­stí. Není! Proto potřebujem­e vyhlášku. Pevně věřím, že se naši poslanci zamyslí a budou se nás snažit posunout na Západ, ne na Východ. Na Sibiři žádné pravidlo jednoho a půl metru neplatí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia