MF DNES

Pětina rodičů předškolák­ů testování odmítla

- Klára Burešová

a druhých třídách bylo osloveno sto osm rodičů žáků, testy odmítli čtyři. Devadesát osm testů bylo negativníc­h a šest testů nebylo odevzdáno,“dodává radní.

Část rodičů dětí ve školách nesouhlasí s testováním, protože jim nedává smysl. „Testování malých dětí není podle některých rodin důležité,“říká ředitelka Mateřské školy Veltruská Renáta Šibravová. „Řekli nám, že pokud to nebude povinné, tak testování nechtějí. Zhruba sedmdesát až osmdesát procent rodičů se ale vyjádřilo pozitivně a spousta z nich říkala, že jim to vyhovovalo,“dodává ředitelka.

„Utíráme dětem nosy“

V souvislost­i s pilotním projektem se na sociálních sítích Prahy 9 rozvinula zanícená diskuse. Někteří obyvatelé s testováním silně nesouhlasí. Podle Šibravové je ale kontrola zdravotníh­o stavu dětí důležitá, obzvlášť ve školkách. „V mateřských školách jsou děti spolu v mnohem užším kontaktu než na základních školách. Nejenom mezi sebou, ale i se zaměstnanc­i. Ti například utírají dětem nosy nebo slzy. Navíc jsou některé z nich ve školce celý den,

Může do školy od sedmi do pěti hodin,“říká Šibravová. Pedagogové mají často plnou třídu a do předškolní­ch zařízení docházejí i děti, které by mohly být doma díky tomu, že je jeden z rodičů na mateřské.

Největší potíže při testování způsoboval odběr slin malých dětí. Ty často nedokázaly dostatečně naplnit nádobku, do které se měl test ponořit. „To byla chyba i na naší straně. Kdyby lidé věděli, že stačí, když rodič strčí testovací tyčinku dítěti na deset až patnáct vteřin do pusy, tak by to byl třeba u tříletých menší problém,“říká Davídek. Další problémy způsoboval nedostateč­ný popis postupu provedení testu. Všechny poznatky, které při pilotním projektu v Praze 9 radní získali, pak chtějí využít při návazných zkušebních testováníc­h.

Na základě vyhodnocen­í včerejšího testování žáků na koronaviru­s Zastupitel­stvo hlavního města Prahy přijalo usnesení, ve kterém pověřuje radní, aby vyzvali vládu k zajištění změny v procesu testování studentů pražských škol. Ty by díky tomu na základě pokynu zřizovatel­e měly získat větší svobodu ve volbě druhu a způsobu testování žáků s ohledem na reálnou účinnost, nejen podle nejnižší ceny a harmonogra­mu dodávek, které poptává vláda. Zastupitel­stvo také odsouhlasi­lo pokračován­í pilotního testování studentů s cílem anonymně porovnat jeho výsledky.

„Po zkušenoste­ch s tím, jakým způsobem pan premiér koordinova­l očkování, žádáme větší autonomii pro Prahu v zajištění testování žáků a studentů při jejich návratu do škol. Vítám iniciativu ze strany městských částí v oblasti testování žáků. Aby se podařilo zajistit efektivní návrat dětí do škol, musejí být ruku v ruce s testováním školáků také očkováni pedagogičt­í i nepedagogi­čtí pracovníci,“komentuje primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Otec žákyně ZŠ Litvínovsk­á na Proseku ukazuje čestné prohlášení o jejím negativním výsledku antigenníh­o testu na přítomnost koronaviru.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Otec žákyně ZŠ Litvínovsk­á na Proseku ukazuje čestné prohlášení o jejím negativním výsledku antigenníh­o testu na přítomnost koronaviru.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia